keepup_christmas

Η μελαγχολία των Χριστουγέννων

By

Να περάσουμε μαζί τις γιορτές των Χριστουγέννων;


Δεν είναι λίγες οι γυναίκες – και ακόμα περισσότερες νέες κοπέλες – που θέλουν να περάσουν τις γιορτές με τους συντρόφους τους. Και δεν είναι λίγοι οι άντρες που βρίσκουν απίστευτα βαρετές τις βόλτες για τα δώρα της «ανιψούλας μου και της μαμάς μου. “Εσύ δε θα πάρεις κάτι για τη μαμά σου; Γιορτές είναι”. Η κλασική εικόνα των ημερών πριν τα Χριστουγέννα που γεννά τη μία προσδοκία μετά την άλλη…

SANY0146

Προσδοκίες ισοδυναμούν με μελαγχολία

Η εικόνα που έχει ο καθένας μας στο μυαλό του αποτελεί τη δική του πραγματικότητα. Ωστόσο αυτή η εικόνα πιθανόν να μην είναι κοινή με αυτών που αγαπάμε και – ελπίζουμε να – μας αγαπούν. Εάν οι γιορτές είναι για εσένα στιγμές πιο συχνής συνύπαρξης με τους γύρω σου, περισσότερη επαφή, έξοδοι και φαγητό, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αυτά για απλούς και ευνόητους λόγους, δημιουργείται το αίσθημα της μοναξιάς και απογοήτευσης.

IMG_4260

Πού πήγαν όλοι;

Εάν ο σύντροφός σου δεν έχει την ίδια εικόνα με εσένα για το τι σημαίνουν γιορτές, τότε πολύ πιθανό να μην έχει διάθεση για βόλτες στα μαγαζιά, οπότε, καταλήγεις να πηγαίνεις μόνη σου και τελικά χαζεύεις, ζηλεύεις και θυμώνεις βλέποντας «όλες τις άλλες με τον αγόρι τους να ψωνίζουν». Και επειδή οι φίλες έχουν βγει με το αγόρι τους, καταλήγεις να περνάς τις σημαντικές μέρες πριν τις γιορτές μόνη σου – παρέα με τη μελαγχολία των Χριστουγέννων…

SANY0126

Οι ημέρες πριν τα Χριστούγεννα

Ήμουν ξανά στη Βενετία την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Παρατήρησα ένα φαινόμενο που το βλέπω συχνά και στην Ολλανδία όταν πηγαίνω για Πρωτοχρονιά. Εκεί λοιπόν, εν μέσω της γόνδολας και των γεφυρών, πρόσεξα πολλές μικρές ομάδες φίλων – γυναίκες μόνο – όλων των ηλικιών να γεμίζουν τα μικρά καφέ και να ανταλλάσσουν δώρα.
SANY0145
Όλες είχαν αγοράσει από ένα μικρό δωράκι για την κάθε μία. Και καθώς έκανα και εγώ τα ψώνια μου είδα ότι τα μαγαζιά που είχαν τον περισσότερο κόσμο δεν ήταν με είδη ρουχισμού ή παπούτσια, αλλά αυτά με είδη καλλυντικών, και μάλιστα φυτικών, όπου οι προσφορές ήταν μοναδικές με έτοιμες πολλές προτάσεις δώρων. Πάσης φύσεως γυναίκες και κοπέλες έκαναν ουρά αγοράζοντας καλλυντικά που θα έδιναν στις φίλες τους τις επόμενες μέρες.

IMG_4248

Οι τύψεις της κοιλιοδουλείας

Ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα κατά την περίοδο των γιορτών είναι η… κοιλιοδουλεία. Και όμως! Όταν όλα τα περιοδικά δίνουν συμβουλές για το πως να μείνεις αδύνατη παρά τα όσα γλυκά και φαγητά είναι μπροστά σου, όταν δίνεις συνέχεια υπόσχεση στον εαυτό σου ότι δε θα πάρεις κιλά αυτές τις γιορτές, τότε η πίεση είναι τρομακτική. Συνεπώς, κάθε φορά που τρως, ταυτόχρονα μαλώνεις τον εαυτό σου και αυτή η διαδικασία προκαλεί νεύρα χωρίς καλά καλά να το καταλάβεις. Η προσδοκία του να τρως και να μην πάρεις κιλά δημιουργεί ενοχές και απογοήτευση και έτσι πάνε οι όμορφες γιορτινές μέρες.

SANY0148

Coach yourself

«Εν μέσω κρίσης» είναι η χειρότερη έκφραση που μπορεί να πει κανείς. Η κρίση δεν είναι κύμα που πάει και έρχεται – είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζεται με σθένος ως νέα καθημερινότητα. Και ως τέτοια δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για μελαγχολικά Χριστούγεννα. Τα δώρα δε χρειάζεται να είναι ακριβά. Η διασκέδαση δε χρειάζεται να είναι μεταξύ αγνώστων. Η οικογένεια είναι αρκετή για όμορφες γιορτές. Οι φίλοι, λίγοι και καλοί, προσθέτουν στη γαλήνη και την ομορφιά των ημερών και κρατούν τη μελαγχολία των Χριστουγέννων μακριά!

SANY0009

Μάθημα

Οι βασικές αξίες της ζωής όπως η οικογένεια και η φιλία, η προπόνηση του μυαλού για σθένος και αυτοσεβασμό μπορούν να αποτελέσουν τη λύση για τη μελαγχολία των γιορτών. Σήμερα είδες ότι οι μεγάλες προσδοκίες οδηγούν σε έντονη απογοήτευση. Όπως τα μικρά παιδιά που πιστεύουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων, έτσι και εσύ μπορείς να πιστέψεις στην ικανότητά σου να δίνεις ακόμα και κάτι μικρό για να πάρεις χαρά και να πειθαρχείς ώστε να αποφεύγεις την αυτοτιμωρία χωρίς λόγο.

SANY0008

Ήρθε η ώρα να πάω στο χωριό, στη φάρμα των γονιών μου (αφού είδα τις φίλες και τους φίλους μου) να δώσω τα δώρα στα ανίψια μου – που αγόρασα με αγάπη χωρίς να προσδοκώ κανέναν να είναι μαζί μου – και να μου δώσουν και αυτά τις όμορφες κάρτες που έφτιαξαν μόνα τους… Και να φάω τα υπέροχα μελομακάρονα της μαμάς μου. Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους και όλες μας!

SANY0089

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News