Make it happen με τις σωστές αποφάσεις

By

Θετική σκέψη

Όλα τα ωραία αποφθέγματα που σε παροτρύνουν να σταματήσεις να αναβάλεις, όπως «κάθε ταξίδι χιλίων μιλίων ξεκινά με ένα απλό βήμα», «καλύτερα μια προσπάθεια και αποτυχημένη, παρά καθόλου προσπάθεια», είναι πολύ σωστά… Στηρίζονται στη θετική σκέψη, στην πίστη στον εαυτό, στη δύναμη της θέλησης. Και τότε γίνονται θαύματα. Πόσο αλήθεια είναι αυτό;

Η θετικότητα δεν είναι αρκετή

Κάποτε είχα μια σοβαρή συζήτηση με τον πατέρα μου πάνω στα αποφθέγματα, τις θετικές δηλώσεις, τις όμορφες φωτογραφίες που συνοδεύουν αυτά που λέει ο Dalai Lama, ο Steve Jobs, η Louise Hay, η Maya Angelou και πολλοί άλλοι και τα οποία ανακυκλώνονται με μανία στα social media. Ακόμα και άρθρα περί ενδυνάμωσης και ανάληψης δράσης, ηθικής και ακεραιότητας ανακυκλώνονται περιγράφοντας ιστορίες επιτυχίας. Ωστόσο, το ερώτημά μου είναι: γιατί η κοινωνία, με τόση θετικότητα γύρω της, παραμένει στη μιζέρια της;

Μιζέρια: το comfort zone της εποχής μας

Η μιζέρια οδηγεί νευροβιολογικά στην αδρεναλίνη – και η αδρεναλίνη προκαλεί έντονα συναισθήματα. Συναισθήματα οργής, ταραχής, αναστάτωσης, φόβου, ότι κάτι σημαντικό γίνεται. Και όλα αυτά μας βοηθούν να έχουμε την ψευδαίσθηση του νοήματος. Η ζωή μας αποκτά νόημα όταν κάτι τραγικό ή σημαντικό γίνεται. Μας δίνει ζωή, λόγο ύπαρξης, λόγο να αγωνιστούμε κατά… Κατά του ίδιου μας του εαυτού, εν τέλει.

Εγωισμός

Όλα αυτά τα βιβλία αυτοβοήθειας, όλα τα άρθρα τύπου «δέκα τρόποι να βρείτε την αυτοπεποίθησή σας», «πέντε τρόποι να αντιμετωπίσετε το κακό αφεντικό σας», τα αποφθέγματα ενδυνάμωσης, έχουν αρχίσει να οδηγούν την κοινωνία σε ένα νέο φαινόμενο- αυτό του μίζερου εγωισμού. Έχω ακούσει τόσες γυναίκες να χρησιμοποιούν έννοιες όπως «βάζω τα όριά μου», «ξέρω πλέον ποια είμαι», «έχω πίστη στον εαυτό μου», «μπράβο στον έναν και στον άλλο στο facebook που έκαναν μια καλή πράξη», που φαίνεται σα να ξέρουν περισσότερα για το life coaching από εμένα. Και μου το λένε: «εγώ θα γινόμουν καλή life coach».

Life coaching ή ευσεβής πόθος

Αλλά, πρώτον, στο life coaching δεν εξετάζουμε μόνο τι ξέρουν να κάνουν με τον εαυτό τους, αλλά γιατί και με ποιον τρόπο. Δεύτερον, το να γίνεις καλός σε κάτι πρέπει να ξέρεις τι δεξιότητες απαιτούνται (με άλλα λόγια να ξέρεις τι είναι), να τις σπουδάσεις και να τις βάλεις σε εφαρμογή με τον τρόπο που ορίζουν οι επίσημοι φορείς με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και όχι με τον τρόπο που νομίζουν αρκετές γυναίκες (και άντρες) ανά τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Coach yourself: αποφάσεις

Ο λόγος που η κοινωνία μας πάσχει από το μίζερο εγωισμό είναι διότι σχεδόν όλοι αρχίζουν να βάζουν τα «όριά» τους. Και η κοινωνία δεν αλλάζει: η καλοσύνη δεν είναι αρκετή και ας μιλάνε για καλοσύνη – ξεχνάνε να τη δείξουν, η κριτική σκέψη απουσιάζει, η αυτονομία δεν υπάρχει (αντιθέτως υπάρχει πολλή εξάρτηση), η αλληλεγγύη υπάρχει υπό όρους και βάσει συμφέροντος. Ο λόγος; Ξεχάσαμε να εξετάσουμε αυτό που ο Αριστοτέλης και οι μοντέρνοι φιλόσοφοι ορίζουν ως έναν από τους πυλώνες της ευτυχίας: την ορθή κοινωνική συνύπαρξη. Και για να υπάρξει αυτή, θα πρέπει να δούμε πως παίρνουμε αποφάσεις.

Γιατί παίρνουμε αποφάσεις, αλλά αυτές που πρέπει να παρθούν και να εκτελεστούν με τον τρόπο που πρέπει, απαιτούν πάρα πολλή σκέψη και δουλειά. Έτσι, καταλήγουμε να παίρνουμε τις ανώδυνες αποφάσεις που στην ουσία δεν προσφέρουν σχεδόν καμία αλλαγή.

Μάθημα 

Σκέψου λίγο αυτό που θα σε ρωτήσω: όταν παίρνεις αποφάσεις για να αλλάξεις τη ζωή σου, τι αποφάσεις παίρνεις; Πάνω σε τι τις στηρίζεις; Πόσο έχεις λάβει υπόψη σου τις παραμέτρους; Πόσο έτοιμος/η είσαι για τις συνέπειες; Οι περισσότεροι άνθρωποι που αποφασίζουν να κάνουν κάτι στηρίζεται στη νεο-αποκτηθείσα δύναμη χάρη ξαφνικά σε σεμινάρια ή σε βιβλία αυτοβοήθειας, ανακαλύπτουν ένα εγώ που τους το έχουν «καταπατήσει» οπότε βάζουν «όρια», και αποφασίζουν χωρίς να είναι έτοιμοι για τις συνέπειες οπότε η μιζέρια ξανά κυριαρχεί. Διότι η αλλαγή θέλει συνέπεια στις προσπάθειες, πειθαρχία, γνώση και χρόνο ή αλλιώς υπομονή.

Και διότι η μιζέρια είναι εύκολη…  η ευτυχία θέλει πολλή δουλειά για να την κερδίσεις 

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News