Eίσαι γεννημένη να γίνεις ηγέτης;

By

Επιχειρηματικότητα για νέες κοπέλες

Η εποχή μας ταλανίζεται από την ανεργία (αλλά και την αεργία). Κρατώντας το κομμάτι της ανεργίας, και ως άτομο που ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση από τα 22 της, αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που κάνει τις νέες κοπέλες σήμερα να μην εξετάζουν το κομμάτι της αυτοδυναμίας μέσα από την επιχειρηματικότητα. Ειδικά τώρα που υποτίθεται ότι το πτυχίο τους είναι ανταγωνιστικό ξένων πανεπιστημίων, και οι ίδιες είναι εξίσου ικανές με κοπέλες της ηλικίας τους σε άλλες χώρες.

Ηγεσία γένους θηλυκού

Η ηγεσία είναι συνώνυμη μιας λέξης κατά βάση: ευθύνη. Ο ηγέτης είναι άτομο υπεύθυνο όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για άλλους γύρω του. Οι ηγέτες μπορεί να ανήκουν στην υγιή κατηγορία (Γκάντι, Μητέρα Τερέζα) αλλά και στη μη υγιή κατηγορία (Χίτλερ, Τράμπ). Και πάλι η κοινή λέξη είναι ευθύνη για τα κοινά. Η βασική ικανότητα του ηγέτη είναι το να είναι αυτόφωτος. Και εδώ αναρωτιέμαι και πάλι: δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες αυτόφωτες ώστε να μετατραπούν σε ηγέτες;

Μυαλό εν δράσει

Από το να μένεις άνεργη, η αξιοποίηση του μυαλού σου και των γνώσεών σου θα ήταν ευτύχημα για την κοινωνία. Ωστόσο, έρχεται ένα ισχυρό κομμάτι εγωισμού που εμποδίζει το πρώτο βήμα: να εμπιστευτείς άλλους ώστε να σε κατευθύνουν. Η εμπιστοσύνη είναι προϋπόθεση παγίδα, όμως η όλη διαδικασία σε βοηθά να αναπτύξεις την ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι λάθη που κάνεις στην πορεία και να ζυγίζεις πιο σωστά τους ανθρώπους. Δύο στοιχεία άκρως απαραίτητα όταν θα έχεις αγκαλιάσει το επιχειρείν, αλλά και τη ζωή γενικότερα.

Μαθήτρια δια βίου

Η επιχειρηματικότητα δεν είναι ένα πτυχίο. Και ίσως εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Το να έχεις ολοκληρώσει πανεπιστημιακές σπουδές σου δίνει γνώσεις, ωστόσο δε σε προετοιμάζει ούτε για να γίνεις υπάλληλος και σίγουρα όχι να γίνεις επιχειρηματίας. Οπότε και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται συνεχής μάθηση, ενημέρωση, ενεργή συμμετοχή στα κοινά και στις νέες τάσεις στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό.

Δάσκαλοι και μαθητές

Είμαστε όλοι δάσκαλοι και μαθητές εφόσον ζούμε σε αυτό που λέγεται κοινωνία. Πάντα υπάρχει κάτι να παρατηρήσουμε και να μάθουμε και πάντα μας δίνεται η δυνατότητα να διδάξουμε κάποιους άλλους. Μια νέα επιχειρηματίας μπορεί να τα καταφέρει εάν κατανοήσει τις δύο παραπάνω ιδιότητες. Για να υπάρξουν και να συνυπάρξουν θα πρέπει να παραδεχτείς ότι υπάρχουν πράγματα που δε γνωρίζεις και έχεις θέληση να τα μάθεις, και δεύτερον, ότι έχεις αρκετή αυτοπεποίθηση ότι γνωρίζεις κάτι που αξίζει να το μεταδώσεις και πως, αν το κάνεις, άλλοι θα ωφεληθούν από αυτό.

Coach yourself: ο μεγαλύτερος σαμποτέρ σου είναι ο εαυτός σου

Αν είσαι έστω και λίγο ανταγωνιστική, εάν έχεις ιδέες που θεωρείς ότι θα αλλάξουν την κοινωνία, εάν η εφεύρεση είναι το στοιχείο σου, γιατί περιμένεις να σε προσλάβει κάποιος που όλα τα παραπάνω με την πάροδο του χρόνου θα χαθούν σαν όνειρα στην ομίχλη; Και γιατί να μην τα υλοποιείς όσο θα περιμένεις να σε προσλάβει αυτός ο κάποιος; Ένα από τα ενδιαφέροντα λεκτικά ατοπήματα που έχω ακούσει από νέες κοπέλες είναι πως πιστεύουν ότι τους αξίζει κάτι μόνο και μόνο επειδή τελείωσαν το πανεπιστήμιο. Έτσι δημιουργείται ο φαύλος κύκλος του «μπλοκαρίσματος» με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνονται καν σε τι είναι καλές, ούτε πως μπορούν να αξιοποιήσουν αλλιώς τις δυνατότητές τους.

Μάθημα 

Η περηφάνια είναι αρετή υπό προϋποθέσεις. Χρειάζεται να τσαλακωθείς και να πονέσεις για να αναρωτηθείς πόσο δυνατή είσαι. Ειδικά εάν είσαι γεννημένη να γίνεις ηγέτης και κανείς δε φρόντισε να σου ανοίξει τα μάτια όσο ήσουν μικρή προς αυτή τη κατεύθυνση. Τελικά θέλεις να είσαι προϊόν του περιβάλλοντός σου ή να κάνεις το περιβάλλον προϊόν δικό σου;

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News