Μικρές αλλαγές, μεγάλος αντίκτυπος

By

Κάθε αλλαγή σημαίνει ταλαιπωρία – σωστό

Τη στιγμή που ο άνθρωπος καταλάβει ότι κάτι πάει στραβά και ότι πρέπει να αλλάξει, χρησιμοποιεί την πρωταρχική τεχνική επιβίωσης: αγνοώ, αποφεύγω, αρνούμαι και ας είναι φως φανάρι ποιό είναι το πρόβλημα και τι πρέπει να κάνει. Εάν δεν μπορεί να το αποφύγει, ψάχνει μέσα του τον πιο ανώδυνο και λιγότερο κουραστικό τρόπο να αντιδράσει.

Αυτό οφείλεται από τη μια βιολογικά στην τάση του ανθρώπου να διατηρεί ενέργεια σε περίπτωση που του χρειαστεί για επιβίωση, από την άλλη η τάση αυτή έχει μεταφερθεί στη σύγχρονη εποχή που μετατρέπεται σε αναβλητικότητα και, σε αρκετές περιπτώσεις, σε οκνηρία.

Αναβλητικότητα και οκνηρία: το αντίθετο του make it happen

«Είναι δύσκολο», «μου φαίνεται βουνό», «δεν αντέχω άλλο», είναι μερικές μόνο από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούμε για να αποφύγουμε την αλλαγή. Η αλλαγή απαιτεί σκέψη, συναίσθημα, δράση, ίσως αποτυχία και ξανά από την αρχή. Θα δώσω ένα παράδειγμα του ελάχιστα κουραστικού τρόπου αντιμετώπισης μιας ανάγκης για αλλαγή.

Μια αξιαγάπητη, κατά τα άλλα κυρία, έχει πρόβλημα στο γάμο της και με τα κιλά της. Η αλλαγή (ενώ πήγαινε στο γυμναστήριο) γινόταν στο επίπεδο μόνο των καλλυντικών που αγόραζε, το botox που έκανε και την ανανέωση της γκαρνταρόμπας της – και ναι αυτά είναι θεμιτές δράσεις.

Αλλαγή είναι κάθε τι που αλλάζει, αλλά…

Η κυρία σκέφτηκε ορθά ότι για να γίνει πιο χαρούμενη θα πρέπει να αλλάξει κάτι. Το μυαλό της της έδωσε λύσεις: τις πιο άμεσες, ανώδυνες και ελάχιστα κουραστικές. Αλλαγή είναι και αυτό. Αλλά εκεί κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας. Του λέμε ότι ήδη έχει κάνει κάτι και τον καθησυχάζουμε για να μην «κλωτσήσει» και αντιδράσει άσχημα και δεν κάνει τίποτα στο τέλος.

Μικρές αλλαγές που μπορείς να κάνεις 

Πες σε άλλους την ηλικία σου: η τάση αυτή απλά εδραιώνει μια ανάγκη για αποφυγή και φόβο μη αποδοχής με βάση την ηλικία. Και σε κάνει έρμαιο της γνώμης που έχουν οι άλλοι για σένα.

Χαμογέλασε με την κουταμάρα του άλλου: ιατρικά έχει αποδειχθεί ότι διώχνει το άγχος, αυξάνει την εισροή οξυγόνου στον εγκέφαλο και άρα τις ενδορφίνες (ορμόνες χαράς όπως είναι γνωστές). Βελτιώνει τις ρυτίδες του προσώπου και έτσι μπορείς να πεις και πιο άνετα την ηλικία σου!

Γίνε αγενής: όταν σπαμάρουν τα emails σου με ευχές άτομα που σε θυμούνται μια φορά το χρόνο, ετοίμασε ένα out of office reply που να λέει ότι θα ανοίξεις όλα τα ευχητήρια μέιλ εάν ξανασταλούν στις 20 Μαρτίου. Εάν ο άλλος θέλει πραγματικά να σου ευχηθεί, θα αρχίσει να επικοινωνεί πιο ουσιαστικά μαζί σου.

Coach yourself: Απελευθέρωση και ανεξαρτησία

Τη στιγμή που θα αποφασίσεις να κάνεις μια ενέργεια, επίλεξε αυτή που θα έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο είτε άμεσα αλλά με μόνιμα αποτελέσματα, ή μια που θα οδηγήσει στη μόνιμη αλλαγή σε βάθος χρόνου εάν μείνεις πιστή ή πιστός στο να την επαναλαμβάνεις.

Μάθημα

Δε χρειάζεται μαγικός καθρέφτης και ευχές για ένα θαύμα για να κάνεις κάτι να πετύχει. Προπόνηση του μυαλού χρειάζεται να καταλάβεις ποιος είσαι, πότε λες ψέματα στον εαυτό σου, ποια είναι αυτά τα ψέματα και τι σκοπεύεις να κάνεις για να έχεις μόνιμη αλλαγή. Το botox είναι καλό για έξι μήνες. Η καθημερινή γυμναστική και η σωστή διατροφή κάνει το σώμα δυνατό και το δέρμα σου άψογο για πάντα. Και αυτό είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα αλλαγής.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News