Μήπως είσαι εθισμένη με το internet; Μάθε αν πραγματικά έχεις πρόβλημα!

By

Κι όμως, υπάρχει τέτοιο θέμα και είναι και πολύ διαδεδομένο. Μάλιστα, άνθρωποι που έχουν άλλους εθισμούς παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν και αυτόν με το internet.

Tι ακριβώς είναι ο “εθισμός για το internet”;

Πρόκειται για μια ψυχολογική δυσλειτουργία που κάνει τους ανθρώπους να ξοδεύουν πολύ χρόνο πάνω από τον υπολογιστή τους πράγμα που επηρεάζει την υγεία, τη δουλειά, τα οικονομικά ή τις σχέσεις τους.

Μάλιστα, μια έρευνα του 2012 έδειξε πως η εμμονή με το internet μπορεί να καταστρέψει ζωές προκαλώντας στους ανθρώπους νευρολογικά,  ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα.

Πόσο κοινό είναι αυτό το πρόβλημα;

Ο εθισμός στο internet δεν έχει μελετηθεί τόσο πολύ όσο οι άλλες ψυχικές ασθένειες, πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά πόσοι πάσχουν από αυτόν. Παρόλα αυτά μια έρευνα που έγινε από αμερικάνικο περιοδικό έδειξε πως το 8,2% των Αμερικανών πιθανόν να υποφέρει από τον συγκεκριμένο εθισμό. Άλλες έρευνες έχουν δείξει πως αυτός ο εθισμός επηρεάζει το 18% των φοιτητών και των μαθητών. Σε γενικές γραμμές εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι άντρες έφηβοι και ενήλικες μέχρι την ηλικία των 30.

Άλλοι κίνδυνοι

Οι άνθρωποι που έχουν εθισμό στο internet κινδυνεύουν να πάθουν και άλλες ψυχικές ασθένειες όπως είναι η κατάθλιψη, οι κρίσεις άγχους, η ψύχωση, η κοινωνική απομόνωση, ο αλκοολισμός.

kl_internet01

Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι πάσχεις και εσύ από εθισμό στο internet:

Δεν έχεις καλές επιδόσεις στο σχολείο και στη δουλειά σου.

Δεν περνάς πολύ χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σου.

Έχεις αντικαταστήσει άλλες δραστηριότητες και χόμπι με το internet.

Αισθάνεσαι άγχος ή κατάθλιψη όταν είσαι μακριά από τον υπολογιστή σου.

Όταν είσαι μακριά από αυτόν σκέφτεσαι την ώρα και τη στιγμή που θα τον ξανανοίξεις.

Θυμώνεις και αποκτάς αμυντική στάση όταν κάποιος σχολιάζει τη συμπεριφορά σου.

Κάνεις πράγματα για να κρύψεις την υπερβολική χρήση του υπολογιστή σου.

Θεραπεία

Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως συνήθως ο εθισμός στο internet κρύβει την προσπάθειά σου να δραπετεύσεις από άλλα προβλήματα, όπως είναι το άγχος και η κατάθλιψη. Επομένως, φάρμακα που αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις μπορεί να βοηθήσουν και στο πρόβλημά σου με τον εθισμό στο internet. Όπως κι αν έχει, αν θεωρείς πως πάσχεις από αυτή την “ασθένεια” καλό είναι να μιλήσεις με κάποιο γιατρό για να σε κατευθύνει αναλόγως.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News