Μήπως έχεις τάσεις… ναρκισσιστικές; Μάθε το σε 1 λεπτό

By

Μία γρήγορα «βόλτα» να κάνεις καθημερινά στο Instagram, θα δεις ότι οι περισσότεροι διαδικτυακοί σου φίλοι τουλάχιστον μία φορά την ημέρα ποστάρουν τη φάτσα τους στον προσωπικό τους λογαριασμό. «Τόσος ναρκισσισμός δεν υπήρχε στην παλιά εποχή», μου λέει ένας δάσκαλός μου, ο οποίος καθόταν δίπλα μου την ώρα που έβλεπα τις φωτογραφίες των φίλων μου. Φυσικά δεν εξαιρώ τον εαυτό μου, που από τις 10 φωτογραφίες οι 8 έχουν τη μουράκλα μου φόρα παρτίδα. Τώρα αυτό δεν το λες και καλό! Αλλά εντάξει είμαστε σε μία εποχή που η οθόνη είναι το δεύτερο σπίτι μας. Μην πω το πρώτο. Κι ενώ χάζευα στο Internet έπεσα μπροστά σε μία έρευνα που είχε να κάνει με τον ναρκισσισμό! Φυσικά κάθισα και τη διάβασα και τώρα θα στην παρουσιάσω και θα σε ρωτήσω: «Μήπως έχεις τάσεις … ναρκισσιστικές»;

Αμερικανοί επιστήμονες μετά από σχετική μελέτη που έκαναν διαπίστωσαν ότι μία και μόνο ερώτηση είναι αρκετή ώστε να κρίνουμε εάν ένα άτομο έχει λιγότερο ή περισσότερο έντονες ναρκισσιστικές τάσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η απάντηση στην ερώτηση αυτή δείχνει με εξαιρετική ακρίβεια εάν το άτομο εμφανίζει τα τυπικά χαρακτηριστικά του ναρκισσιστή. Ποια είναι αυτή η ερώτηση;

«Σε ποιο βαθμό συμφωνείτε με τη δήλωση ‘Είμαι ναρκισσιστής;’»
nark02

«Τα άτομα που είναι διατεθειμένα να παραδεχθούν ότι είναι πιο ναρκισσιστές από άλλους πιθανότατα είναι πράγματι πιο ναρκισσιστές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπραντ Μπούσμαν, καθηγητής Επικοινωνίας και Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο ο οποίος είναι ένας από τους επιστήμονες που πήραν μέρος στη μελέτη.

«Οι ναρκισσιστές είναι σχεδόν περήφανοι γι’ αυτό που είναι. Μπορείς να τους ρωτήσεις ευθέως επειδή δεν θεωρούν το ναρκισσισμό αρνητικό χαρακτηριστικό –πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους ανθρώπους και δεν τους πειράζει να το δηλώσουν δημοσίως», δηλώνει ο Μπούσμαν.

Young woman kissing mirror.

Η ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας θεωρείται ψυχική διαταραχή από τους ειδικούς η οποία που χαρακτηρίζεται από ποικίλα γνωρίσματα. Ποια είναι αυτά; Η έντονη επιθυμία για έπαινο και θαυμασμό, οι φαντασιώσεις για εξουσία και επιτυχία, και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News