Μήπως πάσχεις από nomophobia; Πρέπει να το ψάξεις!

By

Μήπως πανικοβάλλεσαι κάθε φορά που πρόκειται να τελειώσει η μπαταρία του κινητού σου και δεν έχεις μαζί σου φορτιστή; Μήπως αν ξεχάσεις το κινητό σου στο σπίτι, τρέχεις κατευθείαν να το πάρεις γιατί δεν μπορείς να ζήσεις ούτε μέρα μακριά του;

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού περιοδικού Scientific American ίσως πάσχεις από μια κατάσταση που λέγεται nomophobia (είναι η φοβία του να μην υπάρχει κινητό) και σου δημιουργεί συναισθήματα όπως είναι το άγχος ή το στρες. Επίσης η nomophobia έχει να κάνει με το κατά πόσο εξαρτάσαι από το τηλέφωνό σου για να εκπληρώσεις βασικές σου ανάγκες.

kl_phobia01

Η εξάρτησή μας από τα smartphones είναι μια πραγματικότητα και τη βλέπω παντού γύρω μου. Οι περισσότεροι από εμάς στηριζόμαστε σε αυτά για να οργανώσουν τη ζωή μας με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανε ένας σύντροφος. Αν, για παράδειγμα, το αγόρι σου ξέρει τα πάντα για το ποδόσφαιρο τώρα που έχεις το smartphone σου δεν χρειάζεται να στραφείς σ’αυτόν για μια πληροφορία. Αν θέλεις να μάθεις κάτι μπορείς κάλλιστα να το ψάξεις στο κινητό σου. Τα κινητά ξέρουν τα πάντα και έτσι πολλοί από εμάς τα χρησιμοποιούμε σαν συντρόφους καθώς στρεφόμαστε συνεχώς σε αυτά για πληροφορίες.

Μπορεί η nomophobia να μην είναι αρρώστια που χρειάζεται ιατρική βοήθεια αλλά σίγουρα είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο από το οποίο πολλοί πάσχουν.

Άσε καμιά φορά το κινητό σου στο σπίτι. Βγες έξω χωρίς να το πάρεις μαζί σου και θα νιώσεις μια μοναδική ελευθερία που όμοιά της έχεις καιρό να αισθανθείς. Κάποια στιγμή στο παρελθόν, όταν ήμουν φοιτήτρια στην Πάτρα, μου έπεσε το κινητό στη θάλασσα. Έτσι, αποφάσισα να μην το αντικαταστήσω για ολόκληρο το καλοκαίρι (ήταν Ιούνιος). Είπα στους γονείς μου ότι θα με έβρισκαν στο σταθερό, τους έδωσα και το κινητό μιας φίλης και αυτό ήταν. Έζησα το πιο όμορφο και ξένοιαστο καλοκαίρι της ζωής μου. Απελευθερώθηκα από το κινητό και με ένοιαζε μόνο να περνάω καλά. Άλλωστε όποιος ήθελε πραγματικά να με βρει… υπήρχε και το σταθερό.

Εσύ τι σχέση έχεις με το κινητό σου; Παθαίνεις κάτι όταν το βλέπεις ξεφόρτιστο ή δε σε νοιάζει να κλείσει και για καμιά ωρίτσα;

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News