Ο μύθος των στόχων

By

Αν ήμουν αφελής, θα αναρωτιόμουν γιατί δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωποι τι πρέπει να κάνουν για να διατηρήσουν τη σωματική τους υγεία και ευεξία.


Υγεία είναι η απώλεια ασθένειας ή το σημείο μηδέν. Ευεξία είναι το αίσθημα της δύναμης, της ενέργειας και της ζωντάνιας, δηλαδή η κατάσταση υγείας με θετικό πρόσημο μπροστά. Κάθε αρχή του χρόνου, το μεγαλύτερο ποσοστό του κοινού βάζει ως στόχο, μεταξύ άλλων, και την απώλεια των κιλών των γιορτών. Μόνο που αγνοούν ή επιλέγουν να αγνοούν το γεγονός ότι αυτό ΔΕΝ είναι στόχος.

“Θέλω να χάσω κιλά”

Oι λίστες με τα 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις για να τα καταφέρεις φέτος δουλεύουν μόνο για το 10% του πληθυσμού που γνωρίζει τι σημαίνει πειθαρχία και καθημερινή δέσμευση. Αλλιώς, δεν πιάνει. Όπως έχει αποδειχθεί, η απώλεια κιλών δεν είναι μόνο χημική κατάσταση την οποία θεωρητικά μπορούν να διαχειριστούν διατροφολόγοι/ διαιτολόγοι, αλλά είναι κατά βάση η ικανότητα να δεις την κατάσταση αλλιώς.

Η λύση

Από τα μεγαλύτερα λάθη που κοστίζουν στην παγκόσμια υγεία είναι η αναγωγή της απώλειας κιλών σε στόχο. Αποτελεί λάθος διότι οι επαγγελματίες του χώρου επιλέγουν να αγνοήσουν τη βαρύτητα της νευροβιολογίας και το ρόλο της στη δουλειά τους.

Γιατί δε δουλεύει η συμβουλή «φαντάσου τον εαυτό σου»

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος – το μυαλό μας – δουλεύει πολύ καλά με εικόνες και φαντασιώσεις. Αυτό που δεν ξέρει η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι ότι το μυαλό μας, όταν φτιάξουμε ένα όραμα, το καταγράφει σαν αληθινό γεγονός, σαν κάτι που το έχουμε κάνει. Κατά συνέπεια, το ρίσκο της συμβουλής «φαντάσου τον εαυτό σου το καλοκαίρι με μπικίνι στην παραλία» είναι να θεωρήσει το μυαλό ότι έχει ήδη συμβεί, ότι ήδη το έχεις καταφέρει οπότε αρχίζεις υποσυνείδητα να αναβάλεις την πραγματική προσπάθεια.

Το αδυνάτισμα ΔΕΝ είναι στόχος

Για μένα είναι αρκετά στενάχωρο το γεγονός ότι οι περισσότεροι άντρες και γυναίκες θεωρούν ότι μπορούν να μετατρέψουν την απώλεια βάρους σε στόχο. Η απώλεια αυτή οδηγεί, εξ ορισμού, στις φάσεις της αλλαγής (οργή, θρήνος, κλπ.) που απαιτούν ειδική διαχείριση για να υπάρξει ομαλή επαναφορά στην καθημερινότητα. Αν εκλείψει αυτή η διαχείριση, τότε υπάρχει επιστροφή μετά την «απώλεια» των 5 ή 10 κιλών στην αρχική κατάσταση, ενώ σε μεγάλο ποσοστό τα κιλά αυξάνονται.

Coach yourself

Η «απώλεια» δεν είναι καθόλου εποικοδομητικός στόχος. Ωστόσο, ούτε η ευεξία μπορεί να γίνει. Το σημείο της αποτυχίας βρίσκεται ακριβώς εδώ: η ευεξία έρχεται μόνο αν τη δεις ως καθημερινότητα. Ως μια πράξη που πειθαρχημένα την επαναλαμβάνεις χωρίς να αναρωτιέσαι γιατί το κάνεις, τι ωφέλη θα σου δώσει, ποια είναι τα κίνητρά σου, κλπ. Το κάνεις γιατί έτσι οφείλεις να φέρεσαι στον εαυτό σου. Έτσι απλά.

Μάθημα

Το υγιές γεμάτο ζωντάνια, σμιλεμένο σώμα (διατροφή και γυμναστική) δεν έρχεται αν το παλεύεις. Η ευεξία είναι η απαρχή ενός νοητικού αγώνα μεταξύ δύο βασικά ιδεώδη: Είτε θα ζεις καθημερινά μια μάχη για να φτάσεις ένα στόχο που όταν τον πετύχεις σταματάς να τον κυνηγάς (συνήθως), ή θα ζεις καθημερινά με έναν τρόπο ζωής που κυλά ομαλά κάνοντας κάθε μέρα τις ενέργειες που σου δίνουν υγεία, ζωντάνια και ζωή.

Το συγκεκριμένο κείμενο αποτελεί μέρος βιβλίου και του ειδικού προγράμματος Coach Yourself Strong. Live. Breathe. Enjoy – Your Lifestyle Evolution© και κατά συνέπεια απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του χωρίς την έγγραφη συναίνεση της συγγραφέως.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News