Οι διαδικτυακοί φίλοι φέρνουν… κατάθλιψη!

By

Την περασμένη Πέμπτη δεν είχα σχολή λόγω της απεργίας. Έτσι λοιπόν ευχαριστήθηκα μία βόλτα με αγαπημένους μου ανθρώπους κι επιτέλους απάντησα στα δεκάδες inbox που μου στέλνουν καθημερινά οι διαδικτυακοί μου φίλοι. Κάποιους από αυτούς μάλιστα τους εκτιμώ παρά πολύ και θέλω να σου εξομολογηθώ στο σημείο αυτό ότι έχουμε μοιραστεί προσωπικές μας στιγμές και είναι σαν να ξέρουμε ο ένας τον άλλον χρόνια. Εκεί λοιπόν συνειδητοποίησα ότι δεν έχω χρόνο να δω τους κοντινούς μου ανθρώπους  και μιλάω περισσότερο με τους “φίλους” από το facebook.

Τον Οκτώβρη λοιπόν που ξεκίνησα μαθήματα υποκριτικής ήξερα ότι θα είναι μία δύσκολη χρονιά. Ξυπνάω το πρωί στις 9, δουλεύω κάποιες ώρες, μετά διαβάζω και 4 πρέπει να είμαι στο μάθημα μέχρι τις 10 το βράδυ. Όπως καταλαβαίνεις χρόνο για να δω κολλητούς και κολλητές δεν έχω. Μιλάμε μέσω what’s up ή facebook. «Πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα στις σχέσεις μέσα σε λίγα χρόνια»; Αναρωτήθηκα. Και φυσικά δεν είμαι η μόνη που τα σκέφτομαι όλα αυτά. Σερφάροντας λοιπόν στα social media λίγο πριν κοιμηθώ, έπεσα πάνω σε μία έρευνα που με σόκαρε.

Οι άνθρωποι που βασίζονται στα κινητά και στα κομπιούτερ για να διατηρούν επαφή με τους φίλους και τους συγγενείς τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη, ανέφεραν χαρακτηριστικά επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

filoi01

Αντιθέτως, όσοι φροντίζουν να βλέπουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, «θωρακίζονται» μακροπρόθεσμα εναντίον της.

Στην πρόσφατη μελέτη συμμετείχαν 11.000 εθελοντές, ηλικίας 50 ετών και άνω, οι οποίοι συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια για τη συχνότητα των διαπροσωπικών επαφών, τα τηλεφωνήματα και τις γραπτές κοινωνικές επαφές τους (λ.χ. email, SMS). Δύο χρόνια αργότερα, οι επιστήμονες αξιολόγησαν την ψυχική κατάστασή τους αναζητώντας ενδείξεις καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

filoi02

Τι συμπεράσματα έβγαλαν; Όσοι περιορίζονταν σε κοινωνικές επαφές εξ αποστάσεως είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, ακόμα κι αν μιλούσαν πολύ στο τηλέφωνο ή έγραφαν πολλά SMS, email και γράμματα!

Εντάξει, δεν συνέχισα άλλο να διαβάζω γιατί ήταν και βράδυ και δεν ήμουν και στην καλύτερη ψυχολογία. Αμέσως έστειλα μήνυμα στους κολλητούς μου και κανόνισα συνάντηση! Όσο κουρασμένη κι αν είμαι, θα πάω. Κι αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι.

You may also like

Follow @keepupgr

This error message is only visible to WordPress admins

Error: The account for needs to be reconnected.
Due to recent Instagram platform changes this Instagram account needs to be reconnected in order to continue updating. Reconnect on plugin Settings page

Hot News

post-image
Beauty Μυστικά Ομορφιάς

Eίσαι αρχάρια στο βάψιμο φρυδιών: Δες τα 5 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για ombre βάψιμο

To να αποκτήσεις τέλεια σχηματισμένα και βαμμένα φρύδια δεν είναι εύκολη υπόθεση – ή τουλάχιστον αυτό πίστευα μέχρι πρόσφατα....
Διαβάστε Περισσότερα