Ομαδικότητα, ζωή και ηγεσία

By

Βενετία και καλό κρασί

Τελικά η Βενετία ήταν πολύ δυνατό ταξίδι σε πολλαπλά επίπεδα. Όχι ότι δεν το περίμενα – ήξερα ότι αν πάω το πιο πιθανό ήταν να μείνω εκεί για πάντα. Και δεν έχει σχέση με το ρομαντικό κομμάτι της. Για εμένα είχε σχέση τόσο με το πνευματικό όσο και με το ρεαλιστικό κομμάτι. Χωρίς αυτοκίνητα, με τον καλύτερο espresso στον κόσμο με ένα ευρώ, υπέροχο κρασί που μου επέτρεπε να κάνω τους καλύτερους συνδυασμούς με τα επιδόρπια στο τέλος κάθε γεύματος. Τι περισσότερο να θέλω;

SANY0151-(2)

Η σύνδεση με την Αυστραλία

Αυτό που δεν περίμενα να ζήσω στη Βενετία ήταν η έμπνευση κατά τη διάρκεια του πανευρωπαϊκού συνεδρίου brain coaching από ένα νέο από τη γενέτειρά μου, την Αυστραλία. Η αλλαγή στη ζωή συμβαίνει ξαφνικά και συνήθως με βίαιο τρόπο. Ο Brendan Hall, ο νεαρός skipper που είχε νικήσει με την ομάδα του έναν από τους πιο δύσκολους ναυτικούς αγώνες στον κόσμο – Clipper Round the World Yacht Race – επιβεβαίωσε με την εκπληκτική του ομιλία αυτό που τονίζω πάντα: η ζωή δεν έρχεται με εγγυήσεις.

Brendan-&-I-Venice

Η αξία της ομαδικότητας

Η πλειοψηφία των ανθρώπων αναγνωρίζει την αξία της ομαδικότητας στη θεωρία, μη γνωρίζοντας τι ακριβώς προϋποθέτει. Αυτό που έμαθα από τον Brendan είναι ότι τη δύσκολη στιγμή, τη στιγμή της πρόκλησης οφείλεις, όχι απλά να προσπαθείς, αλλά να καταφέρνεις να φέρεις τα πάντα σε πέρας χρησιμοποιώντας τέσσερις βασικές ικανότητες:
– την ικανότητα να εμπιστεύεσαι και να αναθέτεις σε άλλους αυτό ακριβώς που μπορούν να κάνουν (προϋποθέτει την ικανότητα να διακρίνεις σε τι είναι ικανός ο άλλος)
– την ικανότητα να εστιάζεις σε δέκατα του δευτερολέπτου στο πρόβλημα ώστε να παίρνεις τη σωστή απόφαση (όπως είχα γράψει ότι έκανε ο Ayrton Senna)
– την ικανότητα να ηγείσαι με εμπιστοσύνη, ενθαρρύνοντας την ομάδα σου, και τέλος
– την ικανότητα του σεβασμού στο άγνωστο και το απροσδόκητο

Brendan-Hall

Ηγέτης της ζωής

Ο νεαρός Αυστραλός skipper είχε καταφέρει το ακατόρθωτο: να οδηγήσει την ομάδα του που αποτελούνταν από ερασιτέχνες ναυτικούς να κερδίσει το Clipper Yacht Race με το ιστιοπλοϊκό του, το Spirit of Australia. Και εκεί στη Βενετία τον άκουσα να δίνει τη συνταγή της επιτυχίας στη ζωή και στον επαγγελματικό στίβο. Μια συνταγή που ακόμα και τα υψηλόβαθμα στελέχη ψάχνουν συνεχώς να ανακαλύψουν, αλλά κάπου τη χάνουν. Η λεπτομερής περιγραφή της συνταγής δίνεται μέσα από το ιδιαίτερο βιβλίο του Brendan, Team Spirit, που δε δίστασε να υπογράψει με ένα όμορφο προσωπικό μήνυμα στον καθένα που ήταν στο συνέδριο.

SANY0047

Η συνταγή της επιτυχίας

Να θυμάσαι πάντα ότι η επιτυχία έρχεται μετά από στιγμές απίστευτης πίεσης – αυτό μας κάνει όλους ηγέτες επειδή όλοι βιώνουμε τέτοιες στιγμές. Έπειτα, να έχεις επιμονή. Να αμφισβητείς τη γνώμη σου και όταν βεβαιωθείς ότι είναι βάσιμη να την υποστηρίζεις – αυτό γίνεται μόνο όταν αναγνωρίσεις τα λάθη σου και μάθεις από αυτά. Μάθε να δείχνεις και να κερδίζεις το σεβασμό. Τότε κερδίζεις και τη συνεργασία. Και τέλος – αν και έχει λίγα ακόμα συστατικά η συνταγή – μάθε να λες ακόμα και αυτά που οι άλλοι δε θέλουν να ακούσουν.

SANY0049

Coach yourself

Η ομιλία τελείωσε και το σύνολο του ακροατηρίου σηκώθηκε χειροκροτώντας – το χειροκρότημα κράτησε αρκετή ώρα. Ένα νέο παλικάρι είχε κερδίσει τις καρδιές όλων με την απλότητα που πλέον έβλεπε και αντιμετώπιζε τα σκληρά χτυπήματα της ζωής (στο βιβλίο παραθέτει τις τρομακτικές δυσκολίες που τους έφεραν κοντά στο θάνατο πολλές φορές). Η τελευταία του κουβέντα ήταν να είσαι πάντα έτοιμος για όλα και να αγαπάς τη ζωή επειδή ποτέ δεν ξέρεις πότε θα έρθει το τεράστιο κύμα από τη σκοτεινή και φουρτουνιασμένη θάλασσα που θα σου γυρίσει τη ζωή ανάποδα.

SANY0051

Μάθημα

Τι καλύτερο μάθημα θα μπορούσες να πάρεις πέρα από το ότι η ζωή δεν έρχεται με εγγυήσεις; Με την ιστορία του Brendan, προπονήθηκες στην επίγνωση της δύναμης του απροσδόκητου και την ανάπτυξη της ικανότητας σωστής διαχείρισης αυτού μέσα από την ομαδικότητα και την ηγεσία σε όλους του τομείς της ζωής.

SANY0097

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News