Πώς συμπεριφέρονται σεξουαλικά τα δύο φύλα ενόψει κρίσης;

By

Είναι γεγονός πως η ανεργία, που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει και σεξουαλικές προεκτάσεις στη ζωή των δύο φύλων. Η ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια, Μαρίνα Μόσχα μας μιλήσε για την α-σεξουαλικότητα των δύο φύλων ενόψει ανεργίας.
Φαίνεται πως η ανεργία δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και στα δυο φύλα.

Σύμφωνα με διάφορες στατιστικές μελέτες, είναι πιο πιθανό η ανεργία να χτυπήσει τη γυναικεία πόρτα, καθώς είναι πιο ευάλωτη στον εργασιακό χώρο (άδειες εγκυμοσύνης, μητρότητας). Παρόλα αυτά όμως, ο άνδρας στην ιδέα και μόνο πως μπορεί να χάσει τη δουλειά του, αισθάνεται να χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια του.

Ο άνδρας στην κρίση
Προφανώς τα κοινωνικά στερεότυπα που θέλουν τον άνδρα «κουβαλητή» και που έχουν συνδυάσει την εργασία με την αρρενωπότητα, ισχύουν και στις μέρες μας. Όταν λοιπόν ο άνδρας νιώθει πως του στερείται ο ρόλος αυτός, τότε πληγώνεται όχι μόνο ο ψυχισμός του αλλά και η σεξουαλικότητά του. Μαζί με τα όνειρα και την αξιοπρέπεια που χάνονται, φαίνεται ο άνδρας να χάνει και την τεστοστερόνη του. Την πολύτιμη αυτή ορμόνη που λειτουργεί ως καύσιμο στην ανδρική σεξουαλικότητα και που επηρεάζει την σεξουαλική επιθυμία και στυτική λειτουργία. Όταν λοιπόν ένας άνδρας αρχίζει και πέφτει ψυχολογικά, χάνει και την ερωτική του επιθυμία.

sexoualikotita-askitis-krisi

Υπάρχουν άνδρες που βλέποντας την οικονομική τους κατάσταση να αλλάζει και να χάνεται, προσπαθούν να «πιαστούν» από τη σεξουαλική τους ζωή για να ανέβουν. Και είναι άλλη μία πραγματικότητα πως το σεξ για τον άνδρα λειτουργεί μέσω της επιβεβαίωσης του ανδρισμού του και της επιβράβευσης. Ο άνδρας έχει το ρόλο του κυνηγού, όπως άλλωστε τα περισσότερα πλάσματα στη φύση, όσο και αν βλέπουμε τα τελευταία χρόνια από κυνηγός να μετατρέπεται σε θήραμα! Το κυνήγι της γυναίκας που του αρέσει και η κατάκτησή της, αυξάνουν την αδρεναλίνη του και την σεξουαλική του ορμή. Όταν όμως αυτός ο άνδρας αναρωτιέται πως θα φανεί που δεν έχει χρήματα, που δεν δουλεύει, αισθάνεται τα φτερά του να πέφτουν και να χάνει την επιθυμία του για κυνήγι, που σημαίνει πως χάνει την σεξουαλική του επιθυμία. Το ίδιο ισχύει λίγο διαφορετικά και για τον άνδρα που είναι σε σχέση και δεν μπορεί να «πάει παρακάτω» και να κάνει οικογένεια.

sexoualikotita-askitis-krisi-zeugaria

Ακόμα πιο δύσκολο, είναι όταν είναι ήδη παντρεμένος και έχει να φροντίσει και τα παιδιά του. Σιγά σιγά νιώθει την σεξουαλική του επιθυμία να χάνεται, να μην υπάρχει, καθώς ο ίδιος του ο ανδρισμός αμφισβητείται και κοινωνικά πλέον. Η κοινωνική του θέση, το status καταρρέουν. Το ίδιο και το σεξ. Σύμφωνα με ελβετική έρευνα, οι άνεργοι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μειωμένη ερωτική επιθυμία σε ποσοστό 53%, σε αντίθεση με αυτούς που κατέχουν σταθερή θέση εργασίας. Η πεσμένη διάθεση σε συνδυασμό με το άγχος, λειτουργούν καταστροφικά στην ερωτική επιθυμία.

Η γυναίκα στην κρίση
Η γυναίκα από την άλλη φαίνεται να πλήττεται λιγότερο από τις σεξουαλικές επιδράσεις της ανεργίας, εφόσον δεν είναι τόσο πολύ ταυτισμένη με το ρόλο του «κουβαλητή». Ωστόσο, η ανεργία και οι επιπτώσεις της, κάνουν την εμφάνισή τους με το δικό τους τρόπο. Σύμφωνα λοιπόν με τελευταίες μελέτες, η ανεργία στις γυναίκες έχει ως αποτέλεσμα την υπογεννητικότητα. Όπως εξηγεί ο καθηγητής του Εθνικού Πανεπιστήμιου της Αυστραλίας Peter Mc Donald, όσο πιο ενεργή είναι η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, τόσο πιο πολλές εγκυμοσύνες προκύπτουν. Σε αντίθεση, όσο τα ποσοστά της ανεργίας για τις γυναίκες μεγαλώνουν, αντίστροφα τόσο χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στις γεννήσεις. Τα παραπάνω δείχνουν πως η έλλειψη οικονομικής σταθερότητας λόγω της ανεργίας, επηρεάζει τελικά τις γυναίκες περισσότερο από όσο μπορεί να πιστεύαμε μέχρι στιγμής.

sexoualikotita-askitis-oikonomiki-krisi-

Είναι φανερό λοιπόν ως η ανεργία και η κακή οικονομική κατάσταση έχουν δυσβάστακτες συνέπειες στη σεξουαλική ζωή όλων. Από την άλλη μεριά όμως, σε μια εποχή που όλα φαίνεται να καταρρέουν, απομένουμε εμείς, που είμαστε εκείνοι που πρέπει να μεριμνήσουμε με κάθε τρόπο για τη σεξουαλική και γενικότερη ευημερία μας.

Μαρίνα Μόσχα
Ινστιτούτο Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνος Ασκητής
Κηφισίας 360 & Θερμοπυλών 2, Χαλάνδρι, Αθήνα, Τ.Κ. 152 33
Τηλέφωνα: 210 61 04 590, 210 77 89 890, 210 77 72 100

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News