Πως διεκδικείς μια θέση στη (συμπιεσμένη) αγορά εργασίας

By

Career coaching: πόσο βοηθά και πότε


Αν δεν ήταν ιδιαίτερες οι εποχές, ο νεοαφιχθείς όρος του career coaching θα είχε την έννοια που θα έπρεπε να έχει – coaching ως προς την προσωπική ανάπτυξη για την εύρεση ή δημιουργία μιας καριέρας που θα αποφέρει αρκετά καλά χρήματα συγκριτικά με την ικανοποίηση που θα έδινε αυτή η καριέρα. Σήμερα έχω τη δικαιολογημένη αίσθηση ότι χρησιμοποιείται «βρώμικα» και με βασικό γνώμονα το κέρδος σε βάρος απελπισμένων ή σχεδόν απελπισμένων.

Όχι, δε σου βρίσκει δουλειά ο career coach

Πολλοί με έχουν προσεγγίσει θεωρώντας ότι κάποιες συνεδρίες career coaching θα τους ανοίξουν ένα δρόμο, μια πιθανότητα ή μια ευκαιρία. Αρκετοί μάλιστα νομίζουν ότι θα τους δώσω και συστάσεις ή επαφές στον εταιρικό κόσμο. Και εδώ έρχεται ο κυνισμός: πως περιμένεις να βρεις μια δουλειά μέσω γνωστών; Κατά βάση και στατιστικά πάρα πολλοί έχουν κάποιο γνωστό ή φίλο φίλου. Αυτή η προσδοκία αφαιρεί πόντους από την αυτοεκτίμησή σου και ακεραιότητά σου και από την πιθανότητα να αναπτυχθείς όπως σου αξίζει. Αντίθετα αυξάνει το περιθώριο για αδράνεια, εξάρτηση από άλλους και σίγουρα εκνευρισμό σε συνδυασμό με απογοήτευση.

Συστάσεις ναι, αλλά…

Και βέβαια ζητάνε συστάσεις στην αγορά εργασίας. Και βέβαια θέλουν να προσλάβουν ένα άτομο για το οποίο κάποιος μπορεί να τους εγγυηθεί ότι θα είναι τουλάχιστον εργασιακά ηθικό και πειθαρχημένο. Οπότε ναι, θα με ρωτήσουν αν γνωρίζω άτομα. Αλλά εδώ μπαίνει το ερώτημα: τι κάνει αυτό το άτομο που θα συστήσω; Τι στοιχεία προσωπικότητας έχει; Τι εκτιμάται από μια career coach και από πιθανούς μελλοντικούς εργοδότες; Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι δε θέλουν ένα «φτιαγμένο» βιογραφικό και έναν εφήμερα «βελτιωμένο» υποψήφιο. Και εξηγώ: θέλεις να βρεις δουλειά με οποιοδήποτε κόστος; Μια δουλειά με έναν εργοδότη που φτάνει στα όρια της εκμετάλλευσης; Τότε θα βρεις δουλειά και μάλιστα χωρίς πρόβλημα – αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι αυτό ψάχνεις.

Ήθος και εργασία

Ο εργοδότης που λειτουργεί όπως περιέγραψα παραπάνω είναι πιο πιθανό – χωρίς να είμαι απόλυτη – να εντυπωσιαστεί από το φτιαγμένο βιογραφικό και από τις δεξιότητες που έχεις αποκτήσει με λίγο career coaching (αυτό είναι το career coaching που δεν εγκρίνω). Ωστόσο τα αρνητικά πάνε χέρι χέρι. Αυτό είναι και συνήθως το άτομο που εξετάζει μόνο τις ανάγκες της επιχείρησής του ή του τμήματός του και η συμπεριφορά του είναι ανάλογη. Πόσο θεωρείς ότι θα αντέξεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον, εσύ που βιάστηκες να βρεις μια δουλειά χωρίς να δεις ποιές είναι οι ανάγκες σου πέρα από το οικονομικό κομμάτι; Με τι κόστος οδεύεις προς το σημερινό φαύλο κύκλο του εργασιακού λαβύρινθου;

Coach yourself: πώς διεκδικείς τη θέση σου;

Η θέση διεκδικείται με βάση την προσωπικότητά σου και την κριτική σου ικανότητα. Με αυτό εννοώ ότι μόνο αν έχεις δαπανήσει χρόνο και ενέργεια να αναπτυχθείς και να ξεχωρίζεις ως άτομο θα έχεις κάνει το πρώτο βήμα. Η αυτοεπίγνωση και η γειωμένη προσωπικότητα διαφαίνονται ξεκάθαρα. Σε συνδυασμό με τις γνώσεις (πτυχία, εμπειρία, κλπ) είναι σίγουρο χαρτί για την επιτυχία. Το δεύτερο μέρος έχει να κάνει με την ικανότητά σου να διακρίνεις το άτομο που έχεις απέναντί σου, την ποιότητα του μελλοντικού σου αφεντικού και του περιβάλλοντος στο οποίο επιλέγεις να ενταχθείς.

Μονάχα δική σου ευθύνη…

Ένα λογικό και σκεπτόμενο άτομο (ένα άτομο με κριτική ικανότητα δηλαδή) θα ξέρει πότε και γιατί ήταν δική του επιλογή η συγκεκριμένη θέση. Σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε καλά, τότε χαρά σε όλους. Σε περίπτωση όμως που δεν πάνε, τότε να θυμάσαι ότι ήταν δική σου η επιλογή και οφείλεις να τη δεχτείς χωρίς να γκρινιάζεις κάθε μέρα για την «κακοτυχία» σου. Και για το λόγο αυτό θα τονίσω ότι η διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας έχει να κάνει με το χρόνο που δαπανάς για τη δική σου ανάπτυξη – και όταν λέω χρόνο εννοώ έτη πολλά και όχι τρεις συνεδρίες coaching.

Μάθημα

Το ότι η ζωή είναι σκληρή και δεν έρχεται με εγγυήσεις το έχουμε πει αρκετές φορές. Το ότι το καλό αποτέλεσμα απαιτεί χρόνο και ενέργεια, έχεις αρχίσει να το μαθαίνεις πλέον. Αυτό που πρόσθεσα σήμερα είναι ότι για να πετύχεις στο κομμάτι της καριέρας απαιτούνται τα ίδια στοιχεία που απαιτούνται για να πετύχεις στη σχέση σου, στο γάμο σου, ακόμα και ως γονέας: αυτοσεβασμός, ικανότητα ανάληψης ευθυνών, συνεχή δουλειά με τον εαυτό σου, γειωμένη προσωπικότητα και κριτική σκέψη.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News