Πως να χωρίζεις όμορφα

By

“Πως να φτιάξεις την τέλεια σχέση” – το τραγικό παραμύθι


Θεωρώ πλέον τόσο απογοητευτικό να βλέπω στη χώρα μας και στο εξωτερικό βιβλία και σεμινάρια για το πως να βρεις την αγάπη και πως να έχεις την τέλεια σχέση. Είναι σα να δίνουν ελπίδα σε ανέλπιδα άτομα διότι το μόνο που κάνουν είναι να υπόσχονται ευτυχία και αγάπη χωρίς πολλή δουλειά.

Η ευτυχία και η αγάπη όμως δεν έρχονται μέσα από τα βιβλία – έρχονται μέσα από την ωριμότητα.

Με χώρισε

Πριν λίγες μέρες είδα ένα φίλο που είχα καιρό να δω. Έμαθα ότι τον χώρισε ξαφνικά (αν και μετά είπε ότι μάλλον δεν έβλεπε τα σημάδια) η κοπέλα του λίγες ώρες αφού έχασε και τη δουλειά του.

Αν η αγάπη είναι δυνατή, ο πόνος θεωρητικά είναι ανυπόφορος – αλλά αυτό θα το δουλέψουμε σήμερα. Θεραπεία και χάπια τον βοηθούν πλέον σήμερα λίγους μήνες μετά. Μια άλλη κοπέλα ένιωσε τόση ντροπή και πόνο όταν τη χώρισε που δεν το είπε σε κανέναν για έναν ολόκληρο χρόνο.

2015-03-29 18.13.47

Για να έχεις την τέλεια σχέση πρέπει να μάθεις να χωρίζεις

Η πιο ενδιαφέρουσα διαπίστωση που έχω κάνει τα τελευταία χρόνια είναι ότι τα άτομα που γνωρίζουν πως να χωρίσουν, έχουν την ικανότητα μετά να δημιουργούν καλές σχέσεις (μέχρι να βρουν αυτόν που θέλουν για γάμο ή οικογένεια).

Εξηγώ ότι καλή σχέση μπορεί να γίνει και χωρίς σκοπό το γάμο ή τα παιδιά. Αυτή είναι η πρώτη διαπίστωση – επειδή οι σχέσεις είναι ρευστές και δεν μπορεί να αναγκάσεις κανέναν να σε αγαπήσει για να σε παντρευτεί, κάθε σχέση που κάνεις θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στον εαυτό σου.

Αυτό σημαίνει ότι θα πάρει χρόνο και ενέργεια οπότε μάθε να την απολαμβάνεις όπως είναι στο τώρα της χωρίς να θεωρείς ότι σχέση λέγεται κάτι που οδηγεί σε κάτι πιο σοβαρό…

Πως να χωρίζεις

Όταν βλέπεις τη κάθε σχέση σου σε αρμονία με τη ζωή σου και τις λοιπές δραστηριότητες, τότε αυτή παίρνει τη διάσταση που χρειάζεται χωρίς να ακολουθεί τον κύκλο της απογοήτευσης: ερωτεύομαι – στέλνουμε συνέχεια μηνύματα – συναντιόμαστε συχνά – δημιουργείται σχέση εξάρτησης – αρχίζει η πίεση – αρχίζουν τα προβλήματα που ηθελημένα αγνόησα με την επιλογή μου να είμαι με το συγκεκριμένο σύντροφο – οργή – χωρισμός – πόνος, νεύρα και κακία.

Οι άντρες και οι γυναίκες που έχω συναντήσει και οι οποίοι δηλώνουν ευτυχισμένοι στη σχέση τους είναι αυτοί που γνωρίζουν ποιοι είναι οι ίδιοι ως άτομα, σέβονται τον εαυτό τους και αναγνωρίζουν το ρόλο τους, όπως και του έτερου ήμισυ στη σχέση.

Ο ώριμος χωρισμός

Αυτά τα άτομα, όταν (και αν) έρθει το τέλος χωρίζουν όμορφα και πολιτισμένα διότι αναλαμβάνουν ευθύνη για ό,τι τους αναλογεί αλλά και έχουν δει τη ζωή για αυτό ακριβώς που είναι: δεν μπορεί να σου εγγυηθεί κάποιος αιώνια αγάπη εκτός αν είσαι ο ένας ή η μία για τον άλλον.

Αλλά δεν τελειώνει εδώ το θέμα – θα πρέπει να έχει και τη σχετική ωριμότητα, δηλαδή την ικανότητα να επικοινωνεί σωστά μαζί σου, να κατανοεί τις ατομικές και κοινές ανάγκες και να δείχνει αυτοσεβασμό πριν το σεβασμό στο δικό σου πρόσωπο.

2015-03-31 21.07.27

Ο πόνος κρατά όσο αποφασίσεις εσύ

Η αγάπη χρειάζεται τέχνη για να διατηρηθεί. Εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις όπου ζευγάρια γνωρίστηκαν σε πιο νέα ηλικία και έμειναν μαζί, για τους υπόλοιπους ισχύει το όσο πιο καλός ο χωρισμός, τόσο πιο καλή η επόμενη σχέση.

Όταν σε χωρίσει το ταίρι σου, επόμενο είναι να νιώσεις προδομένος/η, κατώτερος/η (ειδικά αν υπάρχει και τρίτο πρόσωπο στη μέση), και απίστευτη οργή μαζί με τον πόνο. Η νευροβιολογία όμως έρχεται να δώσει τη λύση: ο πόνος κρατά όσο ορίσεις εσύ το χρονικό διάστημα.

Coach yourself

Η αίσθηση ότι χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου, ότι τελείωσαν όλα είναι αληθινή – από αυτή μπορείς να ξεφύγεις μόνο αν δεν έχεις χάσει την προσωπικότητά σου μέσα στη σχέση σου. Δε χρειάζεται να ταυτιστείς με τον άλλον για να του/της δείξεις ότι αγαπάς.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο είναι η απόφαση να μην πονέσεις επ’ αόριστον αλλά για συγκεκριμένες μέρες (από δύο ως δέκα είναι αρκετές). Ο πόνος μετά στην ουσία δεν υπάρχει – υπάρχει απλά η ανάμνηση του πόνου.

2015-04-01 10.41.12

Μάθημα 

Η ωριμότητα αποτελεί το βασικό συστατικό για να χωρίσεις ή να σε χωρίσει χωρίς να καταρρεύσεις.

Ο τρόπος που βλέπεις τις σχέσεις, το ρόλο σου μέσα σε αυτές, την απόφαση για εξάρτηση ή μη εξάρτηση από τον άλλον, ο σεβασμός και ο αυτοσεβασμός μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον πόνο και να μην αντιδράσεις με οργή και κακία για τον ή την πρώην.

Και η μεγάλη αλήθεια: όταν χωρίζεις όμορφα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για μια όμορφη σχέση ή σχέσεις όταν αποφασίσεις να βγεις στην «αγορά» ξανά!

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News