Η αποχή από το σεξ βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις; Η επιστήμη απαντά

By

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για κάποιον προπονητή διάσημης ομάδας (π.χ. ποδοσφαίρου) που απαγορεύει στους παίκτες του να κάνουν σεξ πριν από τους αγώνες, αφού γενικά επικρατεί η άποψη πως η αποχή από το σεξ μπορεί να βελτιώσει τις αθλητικές επιδόσεις. Μήπως όμως αυτό αποτελεί μύθο;

Μια νέα έρευνα που έγινε στο  Georgia State University, και δημοσιεύθηκε στο Sexual Medicine. έρχεται να αποδείξει πως τελικά το σεξ δεν επηρεάζει την επίδοση ενός αθλητή. Βέβαια πρόκειται για μια μικρή μελέτη αφού οι ερευνητές έκαναν δοκιμές σε οχτώ ανθρώπους (η μία εξ αυτών γυναίκα) για να ελέγξουν αν το σεξ επηρεάζει τις επιδόσεις τους.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών οι εθελοντές έπρεπε να γυμναστούν τόσο ώστε ο καρδιακός τους παλμός να φτάσει τους 170 χτύπους ανά λεπτό, να κάνουν όσα περισσότερα push-ups μπορούσαν, να κάνουν ένα κάθετο άλμα, ένα τεστ δύναμης και μία εξέταση των αντανακλαστικών τους.
Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν μετά από τρεις διαφορετικές συνθήκες. Έχοντας έρθει σε οργασμό μετά από σεξουαλική επαφή το προηγούμενο βράδυ, απέχοντας από το σεξ το προηγούμενο βράδυ και έχοντας κάνει γιόγκα το προηγούμενο βράδυ.
«Τα ευρήματά μας δεν δείχνουν καμία αξιοπρόσεκτη αλλαγή στις μετρήσεις σωματικής άσκησης αν είχε προηγηθεί σεξουαλική επαφή 7,6 ώρες πριν από τη γυμναστική», δήλωσαν οι επιστήμονες.
Οι συμμετέχοντες ήταν ετεροφυλόφιλοι ενώ γινόταν μέτρηση του καρδιακού τους παλμού και κατά τη διάρκεια του σεξ. Ακολούθως συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης του οργασμού.
Όσοι είχαν καλύτερους οργασμούς φάνηκε να είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε αλλαγές στην αθλητική τους απόδοση.
Το πρόγραμμα γιόγκα, διάρκειας 15 λεπτών, ήταν σχεδιασμένο έτσι ώστε να καταναλωθούν αντίστοιχες θερμίδες με το σεξ, χωρίς όμως να έχει σαν αποτέλεσμα τον οργασμό.
«Η σεξουαλική επαφή το βράδυ πριν από μία αθλητική δραστηριότητα, δεν φαίνεται να επηρεάζει την απόδοση σε κανένα από τα πέντε πειράματα που συγκρίθηκαν με την αποχή από το σεξ ή την εκτέλεση ασκήσεων γιόγκα. Ωστόσο, το πρωί που ακολούθησε τη βραδιά σεξουαλικής δραστηριότητας, οι συμμετέχοντες που είχαν οργασμό με την υψηλότερη βαθμολογία είχαν επίσης και την χαμηλότερη αρτηριακή πίεση».

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News