Σκέψη & προτεραιότητες: Πόσο αποφεύγεις και τα δύο;  

By

Χωρίς να θέλω απαραίτητα να γίνω κυνική – αν και πολύ συχνά επιβάλλεται να γίνω στη δουλειά μου για να προσγειώσω τους πελάτες – για να υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται σκέψεις, προϋποθέτει να υπάρχει αρχικά μυαλό και δεύτερον η ικανότητα να σκέφτεται το άτομο.


Κατά μία έννοια η σκέψη υπονοεί, ορθότητα και λογική, με τη δυνατότητα να βοηθά το άτομο να αποφασίζει και να ανταπεξέρχεται.

2015-02-06 23.33.36

 

Όταν νιώθεις το μυαλό σου να γίνεται «ζελέ»

Όμως, όσο καλή και να είναι η ποιότητα της σκέψης – έτσι ακριβώς μετράται η σκέψη – δε σημαίνει ότι μπορούμε πάντα να καταφέρουμε να διακρίνουμε τα πράγματα όπως είναι. Τότε το μυαλό μοιάζει με μια χαοτική εικόνα. Η κούραση και η υπερκόπωση, οι καθημερινές ανησυχίες, ένα ισχυρό σοκ, τα έντονα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα που προκαλεί το περιβάλλον  – όλα αυτά, μέχρι να μάθω να τα διαχειρίζομαι με έκαναν να νιώθω ότι το μυαλό μου ήταν σαν ζελέ!

2015-02-06 23.33.13

Η «μαγική» λύση

Και φυσικά αυτά που έπρεπε να γίνουν δε γίνονταν, και έμεναν όλα πίσω και όπως καταλαβαίνεις, το αποτέλεσμα είναι αθροιστικό και αρνητικό. Η ικανότητα της κατανομής του έργου με βάση τις προτεραιότητες πάει περίπατο, η αναβλητικότητα κυριαρχεί και η ζωή καταλήγει να υπερφορτώνεται με άγχος και νεύρα. Μέχρι που φτάνει η στιγμή να πεις: αρκετά. Τη στιγμή που το είπα αυτό άρχισε το ρολόι να γυρίζει ανάποδα. Ξύπνησε το πιο σημαντικό στοιχείο μέσα μου που είναι και η δύναμή μου έκτοτε: ο αυτοσεβασμός.

2015-02-06 23.33.45

Προτεραιότητες

Όταν αρχίζουν τα δύσκολα, τότε εκτιμώ τις ικανότητές μου. Η ζωή θα οδηγεί πάντα σε κούραση, πάντα θα υπάρχει ένα αρνητικό περιβάλλον κάπου εκεί κοντά, και πάντα θα υπάρχουν οι καθημερινές συναισθηματικές εντάσεις και ανησυχίες. Αυτό είναι στο πλαίσιο της ανθρώπινης ζωής.  Τελικά κατάλαβα ότι συνήθως η έλλειψη προτεραιοτήτων είναι η άρνηση να σκεφτείς, να αξιολογήσεις τα πράγματα για αυτό που είναι και ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να γίνει εύκολα συνήθεια. Αυτό που νιώθουν πολλοί ότι έχουν πάρα πολλά στο μυαλό τους και δεν ξέρουν τι να πρωτοκάνουν είναι η βασική δικαιολογία, το απλούστερο και πιο «αθώο» ψέμα: το μυαλό επιλέγει να σκεφτεί δεκάδες πράγματα, άσχετα με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, για να αποδιώξει τις ορθές και ξεκάθαρες σκέψεις που ορίζουν τις προτεραιότητες. Και αυτό διότι η γνώση του τι πρέπει να γίνει με σειρά σημαντικότητας απαιτεί ανάληψη δράσης. Η ανάληψη δράσης  απαιτεί προσήλωση και δαπάνη ενέργειας. Και αυτό ο άνθρωπος το παλεύει με αποτέλεσμα να μην κάνει σχεδόν τίποτα από αυτά που «θέλει».

22082011609

Coach yourself

Με ποιο τρόπο μπορείς να βελτιώσεις την ποιότητα της σκέψης σου; Πώς μπορείς να αναπτύξεις τον αυτοσεβασμό σου; Τι σημαίνει για εσένα κούραση; Ποιά είναι τα όριά σου; Τα έχεις ορίσει με βάση τα θέλω σου ή με βάση τις ανάγκες σου; Στην πρώτη περίπτωση, τα όρια παραμένουν χαμηλά. Στη δεύτερη, οι ανάγκες ωθούν τα όρια πέρα από αυτό που νόμιζες δυνατό για τον εαυτό σου. Η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνεις είναι να σταθείς. Να μείνεις ακίνητη ή ακίνητος και να αναρωτηθείς για την ποιότητα ζωής που θέλεις να έχεις. Τότε θα καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ των αναγκών και των θέλω σου. Τότε θα βελτιωθεί η ποιότητα της σκέψης σου.

Mygreatday-11

Μάθημα 

Το χάος στο μυαλό μας είναι δημιούργημα της δικής μας ανάγκης να αποφύγουμε να αναλάβουμε δράση. Οι πολλές μικρές σκέψεις για ασήμαντα πράγματα βοηθούν να σπρώξεις στην άκρη αυτό που πρέπει να γίνει την ώρα που πρέπει ώστε να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου. Το μυαλό καθαρίζει και μπαίνει σε τάξη όταν καταλάβεις την έννοια του αυτοσεβασμού-  πότε ήρθε η ώρα να σταματήσεις να λες ψέματα στον εαυτό σου και να αξιοποιήσεις τις δυνατότητές σου. Και αυτό σημαίνει να τα κάνεις όλα αυτά υπό πίεση – διότι ιδανικές συνθήκες δεν υπάρχουν ποτέ.

SANYO DIGITAL CAMERA

You may also like

Follow @keepupgr


This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram Access Token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Hot News

post-image
FITNESS KeepUp Like a Star

Νάντια Μπουλέ: Η αλλαγή που έκανε στη διατροφή της και δεν παίρνει ποτέ βάρος!

Για το εξώφυλλο του περιοδικού Shape φωτογραφήθηκε η Νάντια Μπουλέ όπου μίλησε για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε και...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Beauty Μυστικά Ομορφιάς

Τα top χτενίσματα που λατρεύουν οι Γαλλίδες και θα πρωταγωνιστήσουν την άνοιξη

Όταν μιλάμε για ανεπιτήδευτη φινέτσα, οι Γαλλίδες μας έρχονται κατευθείαν στο μυαλό αφού καταφέρνουν τόσο με το στιλ τους όσο και...
Διαβάστε Περισσότερα