Το ταξίδι στη Βενετία
Πριν πολλά χρόνια είχα διαβάσει ένα βιβλίο για μια ιστορικό τέχνης που ζούσε σε διάφορες περιόδους της ζωής της μεταξύ Βενετίας και Κωνσταντινούπολης – δύο πόλεις απίστευτα μαγικές μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, τόσο που φυσικά αποφάσισα να τις επισκεφτώ. Την Κωνσταντινούπολη την επισκέφτηκα σχεδόν αμέσως, τη Βενετία όμως όχι. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 20 χρόνια από τότε που διάβασα το βιβλίο – παρεμπιπτόντως το έχω ακόμα – για να νιώσω με τις αισθήσεις μου τις λέξεις που υπήρχαν γραμμένες στο χαρτί. Έτσι, όταν πριν 10 μέρες έφτασα στο αεροδρόμιο Μάρκο Πόλο και πήγα στην προβλήτα να πάρω το ταξί, η κραυγή χαράς τρόμαξε υπαλλήλους και γλάρους που κάθονταν στους πασσάλους μέσα στο νερό!
How to Think like Leonardo Da Vinci
Η αφορμή για να πάω ήταν το πανευρωπαϊκό συνέδριο brain coaching όπου καλεσμένος ήταν ο παγκοσμίου φήμης ομιλητής και συγγραφέας του βιβλίου: How to think like Leonardo Da Vinci – Seven Steps to Genius Every Day, o Michael Gelb. Το βιβλίο αυτό το είχα αγοράσει το 2008 στο πλαίσιο της προσωπικής μου ανάπτυξης μέσω του coaching, αλλά και για τους ανθρώπους που έρχονταν σε εμένα τα μετέπειτα χρόνια για coaching. Και κάπου εκεί, ανάμεσα στο Danieli και το Rialto, έμαθα πολλά και για τον εαυτό μου.
Τι πάει στραβά σήμερα;
Η πρώτη αποκάλυψη για μένα, που τόνισε και ο συγγραφέας, ήταν πόσο σχετικά με τη σημερινή κοινωνία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει είναι τα εφτά βήματα ανάπτυξης της ευφυΐας που περιγράφονται στο βιβλίο. Η δεύτερη ήταν αυτή που ανάλυσε ο συγγραφέας: χρειαζόμαστε διαφορετικές δεξιότητες ως προς το σκεπτικό μας και τον τρόπο που επικοινωνούμε – και η δημιουργικότητα όπως τη δίδασκε ο Da Vinci στους μαθητές του είναι η λύση των περισσότερων προβλημάτων μας σήμερα!
Yin & yang
Αν παρατηρήσεις το πως σκέφτεσαι είναι πολύ πιθανό να διακρίνεις ότι το κάνεις σχεδόν μεθοδικά, τυπικά, χρησιμοποιώντας λέξεις και εκφράσεις που χρησιμοποιείς και στη δουλειά σου. Και το πιο σημαντικό, ότι το κάνεις αυτόματα χωρίς να αντιλαμβάνεσαι τον τρόπο που σκέφτεσαι, ούτε τις κινήσεις σου αλλά ούτε και τις λέξεις που χρησιμοποιείς. Η επιλογή όλων αυτών γίνεται σαν να έχεις βάλει τον αυτόματο πιλότο. Ωστόσο, ο Leonardo τονίζει την ανάγκη για ενσυναίσθηση και ισορροπία μεταξύ αυτής και του «στεγνού» τρόπου που επικοινωνείς ασυναίσθητα. Οπότε εισήγαγε στο δυτικό κόσμο την έννοια του yin & yang μέσα από την τέχνη του υποστηρίζοντας ότι με το συνδυασμό της αναλογικής σκέψης και της δημιουργικότητας θα επέλθει η εξέλιξη της συνειδητότητάς σου και άρα της καλύτερης επαφής και επικοινωνίας με τους γύρω σου.

Curiosita – περιέργεια
Η περιέργεια είναι το πρώτο βήμα. Αυτή έκανε το Leonardo να θέλει να «καταλάβει» το Θεό και έτσι άρχισε να φτιάχνει τους διάφορους μηχανισμούς που είχαν ποικίλες χρήσεις. Όπως και αυτός, έτσι και εσύ θα αναπτύξεις την ικανότητα της δημιουργικής σκέψης αν συνειδητά αποφασίσεις να νιώσεις περιέργεια για την αλήθεια, για την ομορφιά, για την καλοσύνη – και αυτά είναι μόνο η αρχή. Η περιέργεια πάει χέρι χέρι με την ενέργεια, την όρεξη για ζωή και αυτό είναι εμφανές στα παιδάκια που τρέχουν συνέχεια ανακαλύπτοντας τον κόσμο και ρωτώντας το περίφημο «γιατί μαμά…?» Γιατί είναι η γη στρογγυλή; Γιατί κάθομαι άπραγος/η; Γιατί αναβάλλω; Γιατί υπάρχουν καλά και κακά αφεντικά; κτλ.
Dimostrazione – επίδειξη
Σημαντική αρχή της ανάπτυξής σου είναι η ικανότητα να δείχνεις τα πράγματα στον εαυτό σου όπως είναι. Είναι η δέσμευση να τεστάρεις τις γνώσεις σου μέσα από τα βιώματα, την επιμονή και την προθυμία να μάθεις από τα λάθη σου. Η βασικότερη πρόκληση είναι να τοποθετήσεις τον εαυτό σου απέναντι από τον εαυτό σου. Όπως είπε και ο maestro: « η μεγαλύτερη απάτη από την οποία υποφέρει ο άνθρωπος είναι η ίδια του γνώμη». Πόσο εύκολο σου είναι να έχεις ανοιχτό μυαλό στο να αμφισβητείς τη γνώμη σου, τις υποθέσεις σου και τις πεποιθήσεις σου;
Sensazione – αισθήσεις
Ο Leonardo μας λέει ότι υπάρχουν δύο τρόποι να ζεις τη ζωή σου: ο ένας θεωρώντας ότι τίποτα δεν είναι ένα μικρό θαύμα, και ο άλλος ότι τα πάντα είναι ένα θαύμα – ο τρόπος να καταφέρεις να βλέπεις τη ζωή σαν ένα θαύμα είναι μέσω του sensazione. Ο ίδιος εκπαίδευε την επίγνωση των αισθήσεών του ακριβώς όπως ο αθλητής Ολυμπιακών αγώνων προπονεί το σώμα του. Πριν από 500 χρόνια έγραψε ότι ο μέσος άνθρωπος κοιτάζει χωρίς να βλέπει, ακούει χωρίς να ακούει, αγγίζει χωρίς να νιώθει, τρώει χωρίς να γεύεται, αναπνέει χωρίς να έχει επίγνωση της αναπνοής και των αρωμάτων που εισπνέει, και μιλά χωρίς να σκέφτεται. Σκέψου μόνο ότι το έγραφε για τον κόσμο πριν από 500 χρόνια στην Τοσκάνη, πολύ πριν την εποχή των Kardashians!
Mindfulness – συνειδητότητα του τώρα
Οι αισθήσεις μας είναι οι αγγελιοφόροι της ψυχής μας. Η αντίληψη της συνειδητότητας του τώρα (της πασίγνωστης πλέον έννοιας του mindfulness) συνήθως διδάσκεται με διαλογισμό και σιωπή. Αλλά δε χρειάζεται να γίνεται έτσι. Μπορείς και με πιο όμορφους τρόπους να το πετύχεις. Αποφάσισε να κάνεις αυτό που πρώτος είπε ο Πλάτωνας: εάν θέλεις να γίνεις δημιουργικό άτομο, απόκτησε συνείδηση της ομορφιάς.
Σύγκριση της ομορφιάς και της τέχνης
Πρακτικά αυτό σημαίνει να δοκιμάσεις δύο υπέροχα κρασιά και να προσπαθήσεις να αντιληφθείς τις διαφορές τους. Φάε δύο διαφορετικά είδη ζυμαρικών και σκέψου από τι είναι φτιαγμένη η κάθε σάλτσα. Άκουσε μια εκδοχή των αριστουργηματικών έργων του Vivaldi, και μετά άκουσε και μια άλλη και αναρωτήσου ποιες ήταν οι ομοιότητες και οι διαφορές. Το μυαλό μας δουλεύει σχεδόν πάντα συγκριτικά – εκμεταλλεύσου το δοκιμάζοντας και ζώντας την ομορφιά του κόσμου γύρω σου. Αυτά ακριβώς που αναφέρω παραπάνω έκανα η ίδια στη Βενετία. Και αποφάσισα ποτέ να μην ξεχνώ να περιβάλλω τον εαυτό με όμορφα πράγματα τα οποία θα μπορώ να νιώθω με όλες μου τις αισθήσεις.
Μάθημα
Θα ήταν πολύ όμορφο να εντάξεις στην καθημερινότητά σου συνειδητά την προπόνηση και των αισθήσεών σου. Σήμερα κατάλαβες ότι πρέπει να βλέπεις τα πράγματα από τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες – ο Da Vinci ζωγράφιζε τα πάντα από τρεις διαφορετικές προοπτικές για να τα βλέπει καλύτερα και πιο αντικειμενικά. Σήμερα έμαθες να εκτιμάς την ομορφιά κάθε μέρα ώστε να καταφέρεις να αναπτύξεις τη δημιουργικότητά σου και την ευελιξία στα προβλήματα της ζωής μέσω της περιέργειας και του να θέλεις να μαθαίνεις από τα λάθη σου αντί να μαζεύεσαι και να κρύβεσαι πίσω από μη- αλήθειες. Και αυτές είναι μόνο οι τρεις από τις επτά αρχές της ευφυΐας του Leonardo.