Υπόσχομαι ότι όλα θα πάνε καλά…

By

Δε θα υποκριθώ ότι δεν τρέχει μία που χάθηκα και σταμάτησα να γράφω. Έχω να γράψω από το Μάιο. Μπορώ να πω ότι ξέμεινα από ιδέες αλλά αυτό δεν ισχύει.


Δεν ξέμεινα καθόλου – αντιθέτως, κάθε μέρα που περνούσε σκεφτόμουν ιδέες είτε επειδή απλά μου έρχονταν την ώρα που έτρεχα ή μέσα από τα βιώματα και τα ταξίδια μου. Αλλά την ώρα που άρχιζα να γράφω, μου έρχονταν στο μυαλό και όλες οι δουλειές για την εταιρία. Έτσι δεν έβγαινε τίποτα καλό. Σε κάποια φάση, πριν λίγο καιρό, το πήρα απόφαση. Ήρθε η ώρα να ξαναδούμε πως μπορούμε να Make it Happen… Ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας τα μαθήματα ζωής που πήρα στα ταξίδια μου και συνεχίζω να παίρνω καθημερινά από τους ανθρώπους γύρω μου!


Όταν εσύ υπόσχεσαι και οι άλλοι περιμένουν

Πόσες είναι οι φορές που έχεις υποσχεθεί ότι θα κάνεις κάτι ή θα παραδώσεις απλά για να μην το κάνεις ή παραδώσεις στην ώρα του; Πόσες δικαιολογίες έχει χρειαστεί να σκεφτείς  για να αιτιολογήσεις αυτό που δεν αιτιολογείται παρά μόνο με ανοησίες που φαίνονται από χιλιόμετρα μακριά ότι είναι ψέματα; Πόσες φορές σε έχουν κοιτάξει με τέτοιο τρόπο που γνωρίζεις πλέον ότι η συνεργασία, το μέλλον, η σχέση δε θα υπάρχει πλέον; Και το πιο σημαντικό… τι σε κάνει να υπόσχεσαι ενώ ξέρεις ότι δε θα παραδώσεις ή δε θα σταθείς στο ύψος των περιστάσεων;

9e94fe4d31daed40c59f9efa2613b09e

Η ανάγκη της ικανοποίησης

Η πρόσκαιρη ικανοποίηση είναι η πιο κοστοβόρα αμαρτία. Με αυτό εννοώ ότι πολλές φορές υποσχόμαστε για δύο βασικούς λόγους: θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον άλλον οπότε λέμε ναι σε κάτι που θέλει και δεύτερον έχουμε μια παραπλανητική αίσθηση του χρόνου νομίζοντας ότι υπάρχει αρκετός χρόνος να προλάβουμε. Και στις δύο περιπτώσεις θέλουμε όντως να παραδώσουμε ή να κάνουμε κάτι για τον άλλον και πραγματικά νομίζουμε ότι θα προλάβουμε.

Μάθε να λες “όχι”

Από τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε πάρα πολλοί σε σχέση με την ικανοποίηση, είναι ότι λέμε ναι για να μη στενοχωρηθεί ο άλλος. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση γνωρίζεις ότι δεν υπάρχει χρόνος να τηρήσεις την υπόσχεσή σου – είτε πρόκειται για εργασία ή για κάτι που θέλεις να κάνεις με το σύντροφό σου. Έτσι όμως δημιουργείς προσδοκίες, και οι προσδοκίες που δημιουργούνται στον άλλον μπορούν να αποτελέσουν τις χειρότερες Ερινύες. Υπάρχουν τουλάχιστον 10 ευρυματικοί τρόποι να πεις «όχι». Αναζήτησέ τους!

Βελτίωσε τη σχέση σου με το χρόνο

Στη Χώρα του Ποτέ με τον Peter Pan, κανένας ποτέ δε μεγαλώνει  – οι μόνοι ενήλικες που έχουν χάσει το νόημα της ζωής και μεγάλωσαν γίνονται πειρατές. Ακόμα και ο Captain Hook αναγνωρίζει τη σημασία του χρόνου και τον απεχθάνεται. Για αυτό έχει καταστρέψει όλα τα ρολόγια στη Χώρα του Ποτέ. Αρνείται να δει την αλήθεια και να αποδεχτεί την ύπαρξη του χρόνου.

Coach yourself

Το ερώτημα που τίθεται εδώ πλέον είναι διπλό: πως μπορείς να πεις “όχι” και πως αποδέχεσαι την ύπαρξη του χρόνου. Στο πρώτο σκέλος, η άπαντηση είναι το self care. Είναι μια έννοια που μέχρι σήμερα λίγα άτομα την ενστερνίζονται ως τρόπο ζωής. Έχει να κάνει με τη γνήσια φροντίδα του εαυτού με σεβασμό στο χρόνο και τις ανάγκες του. Στο δεύτερο μέρος, έχει να κάνει με την αίσθηση του χρόνου. Όταν πιστεύεις ότι υπάρχει χρόνος μπορείς να μην κάνεις αυτό που υπόσχεσαι και να ενδώσεις σε κάτι άλλο που πρόσκαιρα σου δίνει περισσότερη ικανοποίηση.

Μάθημα 

Και στις δύο περιπτώσεις που εξετάσαμε σήμερα (όχι φυσικά εξονυχιστικά), υπάρχει η έννοια της προτεραιότητας. Ως απάντηση των υποσχέσεων που δίνουμε αλλά δεν τηρούμε έρχεται συνήθως η απάντηση ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα – το δε μας ενδιαφέρει αρκετά είναι κάτι που θα δούμε σε άλλο άρθρο. Και όμως, ένα από τα μεγαλύτερα παραμύθια που λέμε στον εαυτό μας είναι οι προτεραιότητες, που σχεδόν ποτέ δεν είναι αληθινές αλλά απλές και εύκολες δικαιολογίες…

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News