Όταν ξεκίνησα να γράψω αυτό το κείμενο νόμιζα ότι θα μου είναι τόσο εύκολο… “Εσύ έχεις πολλούς φίλους” έλεγα στον εαυτό μου, “ξέρεις τι σημαίνει φιλία”… Μέχρι που κατάλαβα ότι η φιλία για τον καθένα από εμάς έχει διαφορετική σημασία… εξηγείται αλλιώς και παίζει τον ρόλο που εσύ καθορίζεις στη ζωή σου!
Αν ρωτάς, λοιπόν, εμένα… η φιλία είναι το μυστικό της επιτυχίας μου! Μόνο όταν περιβάλλομαι από καλούς φίλους μπορώ να νιώθω ο εαυτός μου, να ξεδιπλώνομαι και να ελπίζω πως θα έλθουν καλύτερες μέρες.
Όμως φίλος δεν είναι μόνο αυτός που είναι δίπλα σου στα δύσκολα… Εκεί άλλωστε οι περισσότεροι θα είναι! Άλλοι από λύπηση, άλλοι από συμπόνια και άλλοι γιατί πρέπει! Φίλος είναι αυτός που θα χαρεί όταν εσύ είσαι χαρούμενη, που θα πιστέψει στις ικανότητες σου και θα σε “ζορίσει” να πας ένα βήμα πιο πάνω.
Φίλος είναι αυτός που όταν θα κάνεις το μεγαλύτερο λάθος σου… θα σε “τραμπουκίσει” μέχρι τέλος αλλά θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι “καλά έκανες” γιατί αν δεν κάνεις λάθη δεν έχει πλάκα η ζωή. Ωστόσο, υπάρχει μία κατηγορία φίλων που δεν είναι φίλοι σου όσο κι αν αυτό σε στενοχωρεί.
Αυτοί οι άνθρωποι είναι “τοξικοί” και δηλητηριάζουν τη ζωή και την καθημερινότητα σου! Εσύ το ξέρεις αλλά φοβάσαι να τους αφήσεις να φύγουν, είτε γιατί θα στενοχωρηθείς, είτε γιατί απλά έτσι έχεις συνηθίσει…
Όμως ποια είναι τα σημάδια μιας τοξικής φιλίας;
1) Η επικοινωνία σας βασίζεται στη δική σου πρωτοβουλία: Νιώθεις ότι καταβάλλεις μεγάλη προσπάθεια για να διατηρήσεις την επικοινωνία σας ενώ από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει η αντίστοιχη πρόθεση. Απλά γιατί σε θεωρεί δεδομένη. Στις τοξικές σχέσεις ο ένας είναι πάντα ένα βήμα πίσω από τον άλλον.
2) Σου «αδειάζει» τις μπαταρίες, σου ρουφά την ενέργειά σου, η επικοινωνία σας καταλήγει να σου αφήνει δυσάρεστη γεύση: Αν όλα αυτά νιώθεις να συμβαίνουν κάθε φορά που μιλάς μαζί του ή τον συναντάς, δεν πρέπει να υπάρχει στη ζωή σου.
3) Δεν περνάς καθόλου καλά μαζί της: Ο,τιδήποτε κάνετε μαζί έχει υπόβαθρο… γκρίνιας, μιζέριας, αρνητικής ενέργειας. Φίλος είναι αυτός που σε κάνει να νιώθεις χαρά και ξεκουράζει την ψυχή σου.
4) Δεν στηρίζει τους στόχους σου, σε κάνει να νιώθεις ενοχή για την χαρά σου και (φυσικά) δεν χαίρεται ποτέ με αυτή: Οι φίλοι μας θα πρέπει να είναι οι εμψυχωτές μας, αυτοί που μας κρατούν το χέρι στην προσπάθειά μας για την επίτευξη ενός ονείρου. Τοξικοί φίλοι είναι αυτοί που κριτικάρουν κάθε μας προσπάθεια, υποβαθμίζουν τους στόχους μας και συμπεριφέρονται με ζήλια.
5) Δεν έχει ποτέ χρόνο για σένα, αποφεύγει να σε δει, δεν σε ακούει όταν μιλάς: Ενας τοξικός φίλος σε θυμάται μόνο όταν σε έχει ανάγκη. Η καθημερινότητά του δεν σε χωρά.