Να τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν δεν γυμνάζεσαι!

By

Εσύ αισθάνεσαι καλά όταν δεν γυμνάζεσαι γιατί εγώ έχω τις τύψεις του αιώνα και αυτό συμβαίνει κάθε μέρα! Ευτυχώς που σκέφτηκαν οι επιστήμονες να το μελετήσουν κι αυτό για να πάρω και εγώ τις απαντήσεις μου.

Όταν παραλείπεις να κάνεις τη γυμναστική σου συνήθως νιώθεις τύψεις για τους στόχους που δεν έχεις καταφέρει ακόμα να πετύχεις, για τις θερμίδες που θα μπορούσες να είχες κάψει αλλά δεν έκαψες και για πολλά άλλα. Αυτό που δεν σκέφτεσαι, όμως, είναι το πόσο επηρεάζει η έλλειψη γυμναστικής τον εγκέφαλό σου.

Μια πρόσφατη έρευνα ασχολήθηκε με αυτό ακριβώς και τα αποτελέσματα θα σε πείσουν να μην ξαναχάσεις προπόνηση. Η ερευνητική ομάδα είπε στους συμμετέχοντες (που ήταν άνθρωποι-αθλητές άνω των 50) να μην γυμνάζονται καθόλου για 10 ημέρες. Στο τέλος αυτού του διαστήματος μελετήθηκε ο εγκέφαλός τους.

Αυτό που ανακάλυψαν οι επιστήμονες ήταν ότι αυτή η ξεκούραση των 10 ημερών επιβράδυνε την περιφερειακή εγκεφαλική ροή του αίματος σε 8 διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η ροή του αίματος επιβραδύνθηκε σε δύο σημεία τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τον σχηματισμό, την αποθήκευση και την ανάκτηση της μνήμης.

Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν είσαι στην καλύτερή σου φόρμα και σταματήσεις να γυμνάζεσαι για δύο εβδομάδες ο εγκέφαλός σου επηρεάζεται πολύ αρνητικά και μπορεί να έχεις προβλήματα με τη μνήμη σου. Είναι αυτό αρκετό για να σε κάνει να μην παραλείπεις τις προπονήσεις σου; Εγώ πιστεύω πως είναι.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News