Νίτσε – 30 “Ανθρώπινα πολύ Ανθρώπινα” ρητά για τις γυναίκες, το γάμο και τα παιδιά

By

Η τέλεια γυναίκα

Η τέλεια γυναίκα είναι ανώτερος τύπος ανθρώπου από τον τέλειο άνδρα, και επίσης κάτι πολύ πιο σπάνιο.

Η φυσική επιστήμη των ζώων προσφέρει ένα μέσο απόδειξης της αλήθειας αυτής της πρότασης.
Φιλία και γάμος

Ο καλύτερος φίλος θα πάρει μάλλον την καλύτερη γυναίκα, επειδή ο καλός γάμος στηρίζεται στο ταλέντο για φιλία.
Συνέχιση της ζωής των γονέων

Οι άλυτες ασυμφωνίες ανάμεσα στους χαρακτήρες και στις διαθέσεις των γονιών συνεχίζουν να αντηχούν στη φύση του παιδιού και συνιστούν την ιστορία του εσωτερικού πάσχειν του.

Από τη μητέρα

Ο καθένας κουβαλάει μέσα του μια εικόνα της γυναίκας, που παίρνει από τη μητέρα του· αυτό καθορίζει το αν θα τιμά τις γυναίκες γενικά ή αν θα τις περιφρονεί ή αν θα είναι αδιάφορος γι’ αυτές.
Διορθώνοντας τη φύση

Αν κάποιος δεν έχει καλό πατέρα, πρέπει να προμηθεύσει στον εαυτό του έναν.

Πατέρες και γιοι

Οι πατέρες έχουν να κάνουν πολλά για να επανορθώσουν το ότι έχουν γιους.
Λάθος εκλεπτυσμένων γυναικών

Οι εκλεπτυσμένες γυναίκες πιστεύουν πως ένα πράγμα δεν υπάρχει, αν δεν μπορείς να μιλήσεις γι’ αυτό μέσα σε μια παρέα.

Ένα είδος ζήλειας

Οι μητέρες ζηλεύουν εύκολα τους φίλους των γιων τους, όταν είναι αυτοί ιδιαίτερα επιτυχημένοι. Μια μητέρα αγαπάει συνήθως περισσότερο τον εαυτό της στο γιο της, παρά τον ίδιο το γιο της.
Λογικό ά-λογο

Στην ωριμότητα της ζωής και της νόησής του, ο άνθρωπος κυριεύεται από το αίσθημα ότι ο πατέρας του είχε άδικο να τον κάνει.

Μητρική καλοσύνη

Ορισμένες μητέρες χρειάζονται ευτυχισμένα, ευυπόληπτα παιδιά, άλλες δυστυχισμένα: αλλιώς δεν μπορούν να δείξουν την καλοσύνη τους ως μητέρες.
Διαφορετικοί αναστεναγμοί

Μερικοί άνδρες έχουν αναστενάξει για την απαγωγή των γυναικών τους, οι περισσότεροι για το ότι κανένας δεν θέλησε να τις απαγάγει.

Γάμοι από έρωτα

Οι γόμοι που γίνονται από έρωτα, έχουν την πλάνη για πατέρα και την αναγκαιότητα (την ανάγκη) για μητέρα.
Φιλία των γυναικών

Οι γυναίκες μπορούν πολύ εύκολα να συνάψουν φιλία μ’ έναν άντρα· αλλά για να διατηρηθεί αυτή η φιλία -εδώ πρέπει να βοηθήσει μια μικρή δόση σωματικής αντιπάθειας.

Ανία

Πολλοί άνθρωποι, ιδίως γυναίκες, δεν νιώθουν ποτέ ανία, επειδή δεν έμαθαν ποτέ να εργάζονται κανονικά.
Ένα στοιχείο αγάπης

Σε κάθε είδος γυναικείας αγάπης εμφανίζεται επίσης κάτι από τη μητρική αγάπη.

Ο χώρος και το δράμα

Αν οι σύζυγοι δεν ζούσαν μαζί, οι καλοί γάμοι θα ήταν συχνότεροι.
Συνηθισμένες συνέπειες του γάμου

Κάθε συναναστροφή που δεν σε ανεβάζει, σε τραβάει κάτω, και αντίστροφα· γι’ αυτό οι άντρες συνήθως βουλιάζουν κάπως, όταν παίρνουν γυναίκες, ενώ οι γυναίκες ανυψώνονται κάπως. Άνδρες που είναι πολύ διανοούμενοι, χρειάζονται το γάμο τόσο όσο αντιστέκονται σ’ αυτόν, όπως σ’ ένα αηδιαστικό φάρμακο.

Διδάσκοντάς τα να διατάζουν

Τα παιδιά από κατώτερες οικογένειες πρέπει να μάθουν, μέσω της εκπαίδευσης, να διατάζουν τόσο όσο άλλα παιδιά να υπακούουν.

Το να θέλεις να ερωτευτείς

Οι μνηστευμένοι που έχουν ενωθεί για λόγους ωφελιμότητας προσπαθούν συχνά να γίν ερωτευμένοι, προκειμέ-νου να υπερπηδήσουν τη μομφή του ψυχρού, υπολογιστικού ωφελιμισμού. Εξίσου προσπαθούν μερικοί, που ξαναγυρίζουν στον χριστιανισμό από συμφέρον, να γίνουν αληθινά ευσεβείς· γιατί έτσι γίνεται ευκολότερη γι’ αυτούς η θρησκευτική παντομίμα.

Καμιά στασιμότητα στην αγάπη

Ένας μουσικός που αγαπάει το αργό τέμπο, θα παίρνει τα ίδια μουσικά κομμάτια ολοένα και πιο αργά.’ Αρα δεν υπάρχει στασιμότητα σε κανένα είδος αγάπης.
Φύση Πρωτέα

Οι γυναίκες γίνονται από τον έρωτα ακριβώς έτσι όπως είναι στη φαντασία των αντρών, από τους οποίους αγαπιούνται.

Αγάπη και ιδιοκτησία

Οι γυναίκες αγαπούν συνήθως έναν σημαντικό άντρα με τέτοιο τρόπο, σα να τον θέλουν να τον έχουν μόνο αυτές. Θα τον κρατούσαν ευχαρίστως διπλοκλειδωμένο, αν δεν συμβούλευε το αντίθετο η ματαιοδοξία τους, που θέλει να φαίνεται αυτός ο άντρας σημαντικός και μπροστά στους άλλους.
Δοκιμή ενός καλού γάμου

Ένας γάμος αποδεικνύει ότι είναι καλός από το αν μπορεί να αντέξει μια «εξαίρεση».

Μέσο για να κάνεις οποιονδήποτε να κάνει τα πάντα.

Μπορεί κανείς τόσο πολύ να κουράσει και να εξασθενίσει οποιονδήποτε άνθρωπο μέσω αναστάτωσης, φόβων, φόρτου εργασίας και σκέψεων, ώστε να μην αντιστέκεται πια αυτός σ’ οτιδήποτε φαινομενικά πολύπλοκο, αλλά να δίνεται σ’ αυτό. Νά κάτι που το γνωρίζουν οι διπλωμάτες και οι γυναίκες.
Κοσμιότητα και εντιμότητα

Εκείνες οι κοπέλες που θέλουν να αναθέσουν τη μέριμνα για όλη τους τη ζωή μόνο στις νεανικές χάρες και που η πονηριά τους παροτρύνεται κι άλλο από μια πανούργα μάνα, θέλουν ακριβώς το ίδιο που θέλουν και οι εταίρες, μόνο που είναι περισσότερο έξυπνες και λιγότερο έντιμες απ’ αυτές.

Μάσκες

Υπάρχουν γυναίκες που, όσο κι αν ψάξει κανείς μέσα τους, δεν βρίσκει κανένα περιεχόμενο, επειδή δεν είναι παρά απλές μάσκες. Είναι για λύπηση ο άντρας που συνδέεται με τέτοια πλάσματα, που μοιάζουν με φαντάσματα και που κατ’ ανάγκη δεν σε ικανοποιούν αυτές όμως οι γυναίκες ακριβώς μπορούν να ερεθίσουν πιο πολύ την επιθυμία του άντρα: ψάχνει να βρει την ψυχή τους κι όλο ψάχνει.
Ο γάμος ως μακρόχρονη συζήτηση

Όταν δέχεσαι έναν γάμο, πρέπει να θέτεις στον εαυτό σου το ερώτημα: πιστεύεις ότι θα μπορείς να συζητάς καλά μ’ αυτή τη γυναίκα ώσπου να γεράσεις; Ολα τα υπόλοιπα στο γάμο είναι πρόσκαιρα, αλλά ο περισσότερος χρόνος της σχέσης περνάει με συζήτηση.

Κοριτσίστικα όνειρα

Τα άπειρα κορίτσια κολακεύονται με την ιδέα ότι έχουν τη δύναμη να κάνουν έναν άντρα ευτυχισμένο αργότερα μαθαίνουν ότι υποτιμάς έναν άντρα, αν υποθέτεις ότι, για να γίνει ευτυχισμένος, δεν χρειάζεται παρά ένα κορίτσι.

Η ματαιοδοξία των γυναικών απαιτεί να είναι ένας άνδρας κάτι περισσότερο από ευτυχισμένος σύζυγος.

Πηγή: www.o-klooun.com

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News