Το ξέρεις ότι φιγουράρουμε στις πρώτες θέσεις της παιδικής παχυσαρκίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία;
Έριξα μία γρήγορα ματιά γύρω μου και μετά λύπης μου επιβεβαιώθηκε η έρευνα αυτή. Επτά στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα. Παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Και όλα ξεκινάνε από εμάς, τους γονείς!
Γιατί ένας γονιός καταδικάζει με τέτοιον τρόπο το ίδιο του το παιδί;
Ο υγιεινός τρόπος διατροφής κι η άσκηση σε μικρή ηλικία, δεν ακολουθούνται από τα περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα. Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; Εμείς οι γονείς τους. Γι’ αυτό και πρέπει ένα παιδί να μάθει στη σωστή διατροφή και στην άσκηση από μικρή ηλικία. Μεγαλώνοντας θα διαπιστώσει ότι αυτό ήταν το πολυτιμότερο “δώρο” που του χάρισες.
Τι ασκήσεις και τι είδους γυμναστική θα πρέπει να κάνει;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γυμναστική μπορεί να αρχίσει από την τρυφερή ηλικία των δύο ετών! Ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελεί ψυχαγωγία για το παιδί και όχι υποχρέωση.
Οι ιδανικές ασκήσεις για όσα παιδάκια είναι από 2-6 ετών, είναι τα παιχνίδια που έπαιζες κι στην ηλικία τους. Το κυνηγητό, το κουτσό, το σκοινάκι, το ποδήλατο, το κολύμπι αλλά το περπάτημα. Το ποδόσφαιρο για τα αγοράκια και το μπαλέτο για τα κοριτσάκια καλό θα ήταν να το ξεκινούσαν αφού γίνουν τριών ετών.
Όταν το παιδί σας αρχίσει το σχολείο και για όσο θα πηγαίνει στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, τα ομαδικά παιχνίδια είναι ότι καλύτερο. Αυτά μπορεί να είναι το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ.
Όσο το παιδί μεγαλώνει και ξεπεράσει την ηλικία των επτά, τότε μπορεί να κάνει ποδήλατο, να παίξει τένις ή πινγκ-πονγκ, ποδόσφαιρο αλλά και ενόργανη γυμναστική.
With Love: Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις ως γονιός, είναι να μην πιέσεις το παιδί σου να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο άθλημα ή να του επιβάλλεις κάτι το οποίο δεν θα του αρέσει. H Σάρρα πέρα από κολύμβηση, τον τελευταίο χρόνο θέλησε να δοκιμάσει και το box…