Πελματογράφημα: Αυτή η εξέταση θα σε σώσει από κότσι, σκολίωση και ισχυαλγία!

By

Πέρα από την αισθητική εικόνα των ποδιών μας  και το πεντικιούρ νομίζω ότι σχεδόν καμιά μας δεν έχει σκεφτεί να κάνει πελματογράφημα!

Σε μια συζήτηση προχθές αναφέρθηκε μια φίλη στο θέμα της με το κότσι. Όλες ξέρουμε πως αν θέλεις να απαλλαχθείς από αυτό θα πρέπει να μπεις στο νυστέρι και ότι όσο τα χρόνια περνάνε γίνεται όλο και χειρότερο. Σκεφτόμουν αν υπάρχει κάποια συντηρητική αντιμετώπιση, και καθώς έψαχνα ανακάλυψα το πελματογράφημα και τους ειδικούς πάτους! Το μόνο που έμενε ήταν να βρω έναν ποδολόγο και να τον επισκεφτώ για να μάθω περισσότερα.

Για αυτό το σκοπό συνάντησα την ποδολόγο Άννα Πάγκα- Σπηλιοπούλου | Medi Foot για να κάνω την εξέταση – είναι ευχάριστη και ανώδυνη – . Όση ώρα ήμουν στον πελματογράφο, μου είπε όλα όσα πρέπει να ξέρεις -και πίστεψέ με αγνοείς – για το πελματογράφημα!

Με αυτή την εξέταση τα πόδια μας μπορούν να κάνουν πολλές “αποκαλύψεις” για την υγεία μας!

Με την εξέταση αυτή μπορείς να δεις σε ποιο πόδι στηρίζεις το περισσότερο βάρος σου, πως περπατάς και αν πάσχεις από πλατυποδία, σκολίωση και ισχιαλγία, πως μπορείς να βοηθήσεις το σώμα σου και τον σκελετό σου και να προλάβεις τα χειρότερα.

IMG_4480

Η εξέταση γίνεται με μία συσκευή με χιλιάδες αισθητήρες, που αποτυπώνουν κάθε πίεση κατά τη στάση και βάδιση, ενώ παράλληλα είναι συνδεδεμένη στον υπολογιστή και καταγράφει τις πληροφορίες από το πέλμα σου.

Γίνονται δυο διαφορετικές μετρήσεις:

Δυναμική Μέτρηση: Είναι το πως μεταφέρονται οι πιέσεις και το βάρος του σώματος στο πέλμα κατά την βάδιση. Περπατάς πάνω στον πελματογράφο και αυτός με τους χιλιάδες αισθητήρες του, αποτυπώνει τα πάντα, δεν μπορείς να τον ξεγελάσεις.

IMG_4483

Στατική Μέτρηση: Στέκεσαι όρθια σε στάση προσοχής και μετριέται η πίεση που δέχεται το πέλμα με μοναδική φόρτιση το βάρος του σώματος. Εδώ φαίνονται τα κέντρα βάρους μπρος-πίσω και αριστερά- δεξιά. Έτσι βλέπουμε την ισορροπία σου.
Η εξέταση είναι γρήγορη και ανώδυνη, απλά είσαι ξυπόλυτη και περπατάς χαλαρά για λίγο στον πελματογράφο, κάτω από τις οδηγίες του ειδικού.

IMG_4481

Tα αποτελέσματα

H ανάλυση των μετρήσεων γίνεται από τον υπολογιστή και η τελική τους αξιολόγηση μαζί με την κλινική εξέταση, από τον ειδικό, ο οποίος εάν το κρίνει απαραίτητο, θα σου συστήσει να χρησιμοποιήσεις ειδικά ορθοπεδικά πέλματα στα παπούτσια, τα οποία θα κατασκευαστούν στα μέτρα σου και είναι αποκλειστικά για σένα.

IMG_4482

Γιατί να το κάνεις:

Όλες οι δυσμορφίες των ποδιών είτε τις κληρονόμησες από τους γονείς σου είτε τις έπαθες φορώντας στενά παπούτσια π.χ. αλλάζουν την στατική του σκελετού σου και τις κλήσεις και τις γωνιές των αρθρώσεων.

IMG_4484

Αυτό προκαλεί ζημιές, τριβές και φθορές στους χόνδρους και στις αρθρώσεις. Ισορροπώντας λοιπόν το σκελετό αποφεύγεις τις ζημιές στο μέλλον.

IMG_4485

Σταθεροποιείς τα πέλματα απορροφούνται οι κραδασμοί και κατ επέκταση ελαττώνεις την μυική σου κούραση. Με λίγα λόγια προστατεύεις τον σκελετό σου. Προσέχεις για να έχεις!

 

 

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News