Ποια είναι η «ύπουλη» ασθένεια των γυναικών;

By

Τρεις στους τέσσερις ασθενείς είναι γυναίκες και κάπως έτσι μετατρέπεται η περιοδοντίτιδα σε γυναικεία ασθένεια. Παρόλο, που οι γυναίκες είναι πιο επιμελείς με τη στοματική τους υγιεινή από τους άνδρες, είναι «θύματα» του ορμονικού τους συστήματος, που επηρεάζει την υγεία των ούλων.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Periodontology, έδειξε ότι το 23% των γυναικών ανάμεσα στα 30 και τα 54 θα υποφέρει από προχωρημένη περιοδοντίτιδα. Μετά τα 55 το ποσοστό αυτό φτάνει το 44%.

Πότε παρατηρείται η περιοδοντίτιδα;
Η περιοδοντίτιδα δεν κοιτά χρόνια. Παρόλα αυτά υπάρχουν διαστήματα, που επιδεινώνεται όπως:

Στην εφηβεία:
Τα αυξημένα επίπεδα των ορμονών, όπως η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα, αυξάνουν τη ροή του αίματος στα ούλα. Το αποτέλεσμα είναι να γίνονται ευαίσθητα τα ούλα

periodontitida

Στην έμμηνο ρύση:
Μπορεί να μην το προσέχουμε όμως η ουλίτιδα συνδυάζεται πολλές φορές με τον κύκλο της έμμηνου ρύσης. Εμφανίζεται συνήθως λίγο πριν την περίοδο και εξαφανίζεται με την εμμηνορρυσία.

Στην εγκυμοσύνη
Η αιμορραγία και το πρήξιμο των ούλων είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Η φλεγμονή ξεκινάει τον δεύτερο ή τρίτο μήνα και εντείνεται μέχρι τον όγδοο. Σχετίζεται κυρίως με την αύξηση των γοναδοτροπινών (που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του εμβρύου) και της προγεστερόνης (που υποστηρίζει την πάχυνση του ενδομητρίου).

Στην εμμηνόπαυση
Πολλές είναι οι γυναίκες γύρω στα 50, που συχνά παραπονιούνται για ξηροστομία, πόνους, αίσθημα καύσου, αλμυρή γεύση και αλλαγές στην υφή των ούλων. Η ουλοστοματίτιδα της εμμηνόπαυσης σημαίνει ούλα που ματώνουν εύκολα και έχουν ένα αφύσικο χρώμα, από χλωμό μέχρι βαθύ κόκκινο. επιδεινώνει τις πιθανότητες για περιοδοντίτιδα.

Με κάθε σύμπτωμα (κόκκινα ούλα, ούλα που ματώνουν, με πύον ή αραίωμα δοντιών) επισκέψου αμέσως τον οδοντίατρο σου.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News