whey protein KeepUp

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος: Κάτι περισσότερο από απλή πρωτεΐνη…

By

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος: Τι είναι, πως λειτουργεί και πως μπορεί να σε βοηθήσει να επιτύχεις τους στόχους σου, τόσο σε φυσική κατάσταση όσο και στην υγεία σου.


Στην πραγματικότητα, πρόκειται ένα από τα καλύτερα διατροφικά συμπληρώματα παγκοσμίως.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος περιέχει ένα απίστευτο εύρος αναγκαίων αμινοξέων, τα οποία απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό σου. Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις την δύναμη σου, να αναπτυχθείς μυικά και να χάσεις σημαντικές ποσότητες σωματικού λίπους . Ωστόσο, είναι κάτι περισσότερο από απλή πρωτεΐνη. Περιέχει πληθώρα άλλων διατροφικών στοιχείων, κάποια με ισχυρά βιολογικά αποτελέσματα. Έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαντικά οφέλη για την κατάθλιψη, την αρτηριακή πίεση, τα ζάχαρο του αίματος. Βοηθάει ακόμα και στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων του ιού HIV αλλά και του καρκίνου.

Οι ερευνητές την αντιμετωπίζουν σαν ένα προϊόν αδυνατίσματος με «στοχευμένη δράση», για την οποία όμως παραδέχονται ότι θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες. Ωστόσο, με την προϋπόθεση ότι δεν συντρέχουν λόγοι υγείας και πως υπάρχει η σύμφωνη γνώμη ενός γιατρού που γνωρίζει άριστα το ιστορικό μας, θεωρείται ιδανική λύση, ειδικά αν σκεφτούμε τη χαμηλή θερμιδική της αξία – μόλις τέσσερις θερμίδες ανά γραμμάριο. Βάσει έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Research, το συγκεκριμένο συμπλήρωμα έχει την τάση να μειώνει πιο αποτελεσματικά το λίπος που συγκεντρώνεται στις επίμαχες περιοχές (κοιλιά και πόδια) σε σύγκριση με τη χορήγηση άλλων πρωτεϊνών.

Ας δούμε όμως τι είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ένα μείγμα πρωτεϊνών απομονωμένη από ορό γάλακτος. Ο ορός γάλακτος προκύπτει κατά την διαδικασία παραγωγής τυριού από το γάλα. Το γάλα στην πραγματικότητα περιέχει δύο τύπους πρωτεΐνης, την καζεΐνη (80%) και την πρωτεΐνη ορού γάλακτος (20%). Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ένα υγρό μέρος από το γάλα. Κατά την παραγωγή τυριού από το γάλα, πήζουν τα λιπαρά οξέα του και τότε ο ορός γάλακτος διαχωρίζεται από το γάλα, σαν ένα υποπροϊόν του. Αν ανοίξεις ποτέ ένα γιαούρτι και δεις ένα υγρό στην επιφάνεια, αυτός είναι ο ορός γάλακτος. Οι κατασκευαστές τυριού συνήθιζαν να το πετάνε, πριν καταλάβουν την εμπορική του αξία.

Καθώς διαχωρίζεται κατά την παραγωγή τυριού, ο ορός γάλακτος υφίσταται μια σειρά από επεξεργασίες για να πάρει την μορφή που αναγνωρίζεις, σαν πρωτεΐνη ορού γάλακτος, μια σκόνη που μπορείς να προσθέτεις στα ροφήματα σου και στο γιαούρτι σου, αναπόσπαστο υλικό των πρωτεϊνικών μπαρών.

Με τη ματιά της επιστήμης

Αυτό που την κάνει να υπερέχει, λοιπόν, φαίνεται να είναι τα λεγόμενα BCAA, δηλαδή τα τρία Αμινοξέα Διακλαδισμένης Αλυσίδας (λευκίνη, βαλίνη και ισολευκίνη), που αποτελούν και τα κυριότερα συστατικά των πρωτεϊνών των μυών μας και θεωρούνται απαραίτητα για τη διατήρηση του μυϊκού ιστού, των αποθεμάτων του γλυκογόνου (σημαντική πηγή ενέργειας), αλλά και τη δημιουργία μυϊκής μάζας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα αμινοξέα δεν μπορεί να τα παραγάγει ο ανθρώπινος οργανισμός, γι’ αυτό και οι αθλητές (ομάδα με αυξημένες απαιτήσεις) στρέφονται σε αντίστοιχα συμπληρώματα. Όπως προκύπτει και από άλλες έρευνες, ουσιαστικά σε αυτά κρύβεται και η αυξημένη ικανότητα της πρωτεΐνης ορού γάλακτος να βελτιώνει τις λειτουργίες του μεταβολισμού μας και να μειώνει το σωματικό λίπος σε σύγκριση με άλλες πρωτεϊνούχες τροφές, όπως, για παράδειγμα, το βοδινό ή το κοτόπουλο.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News