Ολοένα και περισσότεροι στρέφονται στην αρχή του φθινοπώρου στον ψευδάργυρο για να αντιμετωπίσουν ένα ελαφρύ κρύωμα. Μπορεί να είναι πράγματι τόσο απλό;
Σε λίγες εβδομάδες το φθινόπωρο θα έχει μπει για τα καλά. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό. Μαζί με τις πασμίνες και τα δροσερά αεράκια, θα κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους και τα πρώτα κρυωματάκια.
Πόσο ενοχλητικό όταν εσύ θες απλώς να απολαύσεις την φθινοπωρινή ατμόσφαιρα της πόλης να υποφέρεις από καταρροή, βουλωμένη μύτη, και τα λοιπά γοητευτικά συμπτώματα. Στο πρώτο σου παράπονο η λέξη «ψευδάργυρος» θα ακουστεί σίγουρα σαν συμβουλή από πολύ κόσμο, αλλά μπορεί πράγματι να βοηθήσει;
Ο ψευδάργυρος έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής μια που θεωρείται ως ένα από τα ελάχιστα φυσικά μέσα πρόληψης και καταπολέμησης του κρυολογήματος με επιστημονικά αποδεδειγμένα αποτελέσματα. Πράγματι, υπάρχουν πολλαπλές μελέτες που δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και την σοβαρότητα του κρυολογήματος. Προϋπόθεση εδώ βέβαια αποτελεί η αρχή της λήψης μέσα σε 24 ώρες από την εμφάνιση του πρώτου συμπτώματος.
Επίσης, γεγονός αποτελεί ότι παιδιά που λάμβαναν ψευδάργυρο επί έξι μήνες παρουσίασαν λιγότερα συμπτώματα, δεν κρύωναν τόσο συχνά όσο οι συνομήλικοί τους και χρειάστηκαν εν γένει λιγότερα αντιβιοτικά.
Παρόλα αυτά δεν πρέπει να περιμένεις και θαύματα. Τα σκευάσματα ψευδαργύρου μπορούν, σύμφωνα με τους ερευνητές, να σε απαλλάξουν από μία έως και μιάμιση ημέρα συμπτωμάτων, το κρύωμα δηλαδή μπορεί να σου περάσει νωρίτερα από ότι θα σου περνούσε αν δεν έπαιρνες απολύτως τίποτα. Ωστόσο το ποια είναι η ακριβής δοσολογία και μορφή στην οποία ο ψευδάργυρος έχει την καλύτερη δράση (χάπι, κάψουλα ή σιρόπι) παραμένει ασαφές.
Το σίγουρο είναι ότι απαιτείται προσοχή γιατί περισσότερα από 100 χιλιοστόγραμμα την ημέρα μπορούν να προκαλέσουν εμετούς και διάρροιες και όπως πάντα, η χορήγησή του συνιστάται μετά την σύμφωνη γνώμη του παθολόγου σου.