14+1 tips για να βρεις τον ειδικό

By

Καταρχήν θα ήθελα να σας εξηγήσω το λόγο που γράφω αυτό το άρθρο. Θα είναι και αυτό στην πορεία μία ομάδα άρθρων που θα επανέλθουμε γιατί έχει πάρα πολλές υποκατηγορίες.

Ο λόγος λοιπόν είναι ότι ειδικότερα με την οικονομική κρίση -ή κρίση ρευστότητας ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε την- ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να βρει εύκολα… τον “ειδικό” στον κάθε τομέα. Χρειάζεται πολύ χρόνο, πολύ ψάξιμο και αρκετά μεγάλη σπατάλη χρημάτων.
Από την άλλη υπήρξε πολλές φορές μία τάση ισοπέδωσης και αποκαθήλωσης των “ειδικών”, δικαίως ή αδίκως, είναι από μόνο του ένα άλλο μεγάλο θέμα. Το σίγουρο είναι ότι χρειαζόμαστε τους “ειδικούς”.

Ποιος είναι όμως ο “ειδικός”;

Έχουν γραφεί και ακουστεί εκατοντάδες πράγματα. Ένα δύο που έχω συγκρατήσει και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας είναι ένα αμερικάνικο ρητό: ειδικός είναι “αυτός που έχει κάνει όλα τα λάθη στον τομέα του”. Και ένα ακόμη από μία έρευνα του πανεπιστημίου Harvard, ο τίτλος της έρευνας ήταν “η δημιουργία ενός ειδήμονα”. Η έρευνα περιελάμβανε ανθρώπους από τον αθλητισμό μέχρι τη μουσική. Αποκαλύφθηκε πως όλοι αυτοί οι ειδήμονες είχαν κάτι κοινό: είχαν όλοι τους επενδύσει περίπου 10.000 ώρες καλλιεργώντας τη δεξιότητά τους. Δέκα χιλιάδες ώρες εστιασμένης προσπάθειας και προσεκτικής άσκησης.

Πώς επιλέγουμε λοιπόν και αναγνωρίζουμε τον “ειδικό”;

1) Ψάχνουμε πηγές αξιόπιστων πληροφοριών ,βιογραφικά και τις διασταυρώνουμε.

2) Οι ειδικοί έχουν ” ομάδες”. Δεν είναι ποτέ μόνοι τους. Ξέρουν πως μόνο με ομαδική υποστήριξη και εργασία μεγιστοποιούν τα αποτελέσματά τους και χωρίς την παρουσία αυτής δεν μπορείς στο σύγχρονο κόσμο να είσαι ειδικός.

3) Είναι αφοσιωμένοι στον τομέα τους, σε πλήρη αντιστοιχία με το χρόνο που καταναλώνουν. Μία συμβουλή τους ή πράξη τους φαινομενικά απλή έχει βγει από άπειρες ώρες ενασχόλησης.

4) Είναι υπέρμαχοι της βιωματικής γνώσης. Για αυτό και αντιμετωπίζουν τους υπόλοιπους ανθρώπους ως μοναδικές οντότητες, δίνοντας τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα.

5) Δίνουν έμφαση στις λεπτομέρειες. Ξέρουν ότι την απλότητα την επιτυγχάνεις όταν κατακτάς την πολυπλοκότητα, όχι όταν την αγνοείς.

6) Σκέφτονται και προτείνουν και λύσεις “out of the box”. Με ευρυμάθεια ψάχνουν να βρουν λύσεις και μέσα από λεπτομέρειες που ενδεχομένως βρίσκονται έξω από το φάσμα του τομέα τους. Έχουν φαντασία.

7) Η φήμη τους ταξιδεύει “στόμα με στόμα” περισσότερο από ένα τηλεοπτικό σποτ, χωρίς να κάνουν κάτι ιδιαίτερο για αυτό.

8) Ακριβώς επειδή έχουν κάνει και λάθη δεν έχουν πάντα καθολική αποδοχή και ζουν άνετα με αυτό. Όπου ακούτε καθολική αποδοχή ψάξτε λίγο καλύτερα.

9) Δεν είναι ανασφαλείς. Για αυτό και προτείνουν και άλλους ως ειδικούς. Τους αρέσει να συναναστρέφονται άλλους ειδικούς είτε από τον ίδιο είτε από διαφορετικό τομέα. Πάντα συστήνουν άνετα και δημοσιοποιούν με χαρά τις πηγές τους.

10) Όταν δεν ξέρουν λένε άφοβα ” δεν ξέρω”. Γιατί ξέρουν πως δεν τα ξέρουν όλα ούτε προσπαθούν να φανούν ειδικοί στα πάντα. Μισούν τη λέξη “νομίζω”. Δεν θα τους ακούσετε εύκολα να τη χρησιμοποιούν.

11) Τους βρίσκεις. Η πρόσβαση σε αυτούς σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο πολύς κόσμος δεν είναι τόσο δύσκολη. Ένας ειδικός σου δίνει ένα σαφές χρονικό πλάνο απάντησης. Θα αιφνιδιαστείτε και από την ταχύτητά τους. Είναι σεμνοί.

12) Προτείνουν ξεκάθαρες λύσεις. Δεν αμφιταλαντεύονται και καταλήγουν με ένα “πρέπει να κάνεις αυτό, δική σου η απόφαση”.

13) Είναι υπέρμετρα παρατηρητικοί. Βλέπουν αυτό που οι περισσότεροι δεν μπορούν να δουν.

14) Βασίζουν τα λεγόμενά τους σε “συγκεκριμένα ,ακριβή,μετρήσιμα αποτελέσματα”. Έτσι μπορείς στο τέλος να τους αξιολογήσεις και εσύ που ζητάς τη βοήθεια τους.

15) Λένε αλήθειες όσο σκληρές και να ακούγονται.Δεν στρογγυλεύουν τα πράγματα ,προτιμούν να είναι πάνω από όλα χρήσιμοι παρά απλώς αρεστοί.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News