Το τραπέζι των Χριστουγέννων και τα “υλικά” του

By

Αν και λάτρης της μαγειρικής, όχι δεν θα γράψω άρθρο στην ενότητα της “διατροφής”. Υπάρχουν σίγουρα ειδικοί για τέτοιου είδους άρθρα. Αυτό το δικό μου Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι ένα άλλου είδους τραπέζι.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τα “υλικά ” που θα είναι καλό να έχει το τραπέζι των Χριστουγέννων ή εναλλακτικά το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς….

1) Δεν έχει καμία σημασία το “που” θα είναι αυτό το τραπέζι. Ο τόπος, ο χώρος , βουνό, θάλασσα, πόλη, εξοχή, τα γεγονότα σφραγίζονται από τους ανθρώπους…

2) Το σημαντικότερο “υλικό”από όλα είναι οι άνθρωποι.Οι άνθρωποί μας.Θα μου πείτε δεν έχει σημασία το ωραίο φαγητό ,το καλό κρασί ,τα ιδιαίτερα γλυκά….;Αναμφισβήτητα και έχουν…αλλά για θυμηθείτε τα ωραιότερα Χριστούγεννά σας…τι θυμάστε..,σε καμία περίπτωση δεν σας ήρθε στο μυαλό ένα συγκεκριμένο φαγητό.Είμαι σίγουρος πως θυμάστε σκηνές με τους ” δικους σας ” ανθρώπους.

3) Σκοτούρες ,άγχη,προβλήματα ,καταστροφολογία, αυτοχριζόμενοι διασώστες… απαισιοδοξία… αγνοήστε τα! Βάλτε στο τραπέζι σας αγάπη, έτσι απλά. Μιλήστε, επικοινωνήστε και δείξτε όλη σας την αγάπη στους ανθρώπους σας, στην οικογένειά σας, τους φίλους σας. Δεν είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη αυτή η αγάπη σε αναλογία με τη δύναμη της τσέπης και της ανταλλαγής των δώρων. Μία ζεστή αληθινή αγκαλιά συνοδευόμενη με ένα χαμόγελο είναι ένα υπερπολύτιμο δώρο… (εντάξει μην το παρακάνετε… τα παιδιά περιμένουν τη γνωστή παραγγελία στον Άγιο Βασίλη)

4) Όπως τα παιδιά περιμένουν το δώρο του Άγιου Βασίλη, μην ξεχάσετε ένα σημαντικό υλικό από αυτό το τραπέζι. Μην ξεχνάμε αυτές τις μέρες την “αρχή” της αλυσίδας μας, τους ηλικιωμένους. Περιμένουν και εκείνοι με τη σειρά τους τη ζεστασιά μας,το ενδιαφέρον μας, το χρόνο μας. Ο χρόνος που περνάμε και μαζί τους είναι ένδειξη της ευγνωμοσύνης μας.

5) Σε αυτό το τραπέζι να κάνετε ένα σημαντικό δώρο στον εαυτό σας.” Να είστε εκεί” όπου είστε να είστε 100%. Είναι πολύ ωραία τα καλέσματα και οι δημόσιες σχέσεις, όμως αυτή τη μέρα επιλέξτε όσο περνάει από το χέρι σας να είστε “παρών” δίπλα σε όσους σας στηρίζουν και σε όσους στηρίζετε… όχι για συμβολικό λόγο αλλά για ουσιαστικό.

6) Το τελευταίο υλικό το θεωρώ και το σημαντικότερο.Όσοι είστε από τους ” τυχερούς” που έχουν όλα τα παραπάνω μη ξεχνάτε ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες όλους εκείνους που δεν είναι ” τυχεροί”. Συνανθρώπους μας που δεν θα έχουν την τύχη μίας ζεστής στέγης ,ενός φαγητού, μιας αγκαλιάς, μιας συντροφιάς.

Δεν είστε “τυχαία” οι τυχεροί, είστε τυχεροί για να μοιράζεται και να μοιράζεστε αυτή ακριβώς την τύχη σας.

Καλά είναι τα τελετουργικά, οι θρησκευτικές παραδόσεις ,οι συμβολισμοί των ημερών σύμφωνα με τα πολιτιστικά κληροδοτήματα του καθενός… όμως το σημαντικότερο υλικό των ημερών είναι η ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΙΑ ΜΑΣ.

Δωρίστε, δωρίστε ότι έχετε, όχι ότι απλά σας περισσεύει, ιδιαίτερα στις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού τα παιδιά και τους ηλικιωμένους… και μην ξεχάσετε και τους φίλους μας τα ζώα.

Κλείνοντας θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μία ιστορία με τη Μητέρα Τερέζα.

Ένα βράδυ κάπου στην Καλκούτα, μία νεαρή κοπέλα από βασιλική οικογένεια της Ευρώπης παρακολουθούσε σαστισμένη τη Μητέρα Τερέζα να πλένει με αφοσίωση, γονατιστή στη μέση του δρόμου, τις δύσοσμες πληγές ενός λεπρού. Όταν τελείωσε η Μ.Τ με τη φροντίδα του ασθενή,της λέει η νεαρή: “Εγώ, αυτό δεν θα μπορούσα να το κάνω ούτε και για ένα εκατομμύριο δολάρια”.

Η Μητέρα Τερέζα της παίρνει τα χέρια και χαμηλώνοντας τη φωνή σαν να της έλεγε μυστικό, αποκρίνεται:
“Ούτε κι εγώ”.

Αυτό το τραπέζι με το υλικό της “γενναιοδωρίας” σίγουρα θα είναι το πιο όμορφο, ζεστό, γλυκό τραπέζι των Χριστουγέννων…

You may also like

Hot News