Είναι πιο εύκολο από ότι νομίζεις να αξιοποιήσεις τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών, και να έχεις και τη χαρά και την ικανοποίηση της καλλιέργειάς τους! Γι’ αυτό έψαξα και βρήκα 4 θεραπευτικά βότανα για να φτιάξεις το δικό σου φαρμακείο με τη βοήθεια της φύσης!
1. Καλέντουλα για εξάνθημα και κάψιμο
Γνωστή για τις επουλωτικές της ιδιότητες και όχι μόνο.
Η καλέντουλα χρειάζεται μια ηλιόλουστη γωνιά στον κήπο για να μεγαλώσει. Μπορείς όμως, να τη φυτέψεις και σε γλάστρες στη βεράντα σου.
Η εποχή σποράς της είναι από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, ενώ δίνει άνθη από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο, ανάλογα με την ποικιλία. Αν έχεις κήπο, ρίξε τους σπόρους ανάμεσα στα λαχανικά σου, αφού με την παρουσία της η καλέντουλα απομακρύνει πολλά έντομα.
Κόψε μια χούφτα πέταλα από την καλέντουλα και χτύπησε τα στο μπλέντερ μαζί με 100 ml (ή 5 κουταλιές) τζελ από αλόη. Αν θέλεις πρόσθεσε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Ρίξε το μείγμα σε μια παγοθήκη και βάλε τη στην κατάψυξη. Χρησιμοποίησε τα παγάκια σε περίπτωση καψίματος ή όταν το δέρμα σου είναι ξηρό και σου προκαλεί φαγούρα, τρίβοντάς τα πάνω στην προβληματική περιοχή τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα.
2. Πανσές για το έκζεμα
Χάρη στις σαπωνίνες που περιέχει, καταπραΰνει την ερεθισμένη επιδερμίδα και τροφοδοτεί τον οργανισμό με θρεπτικά συστατικά.
Ο πανσές είναι ένα όμορφο λουλούδι με έντονα χρώματα. Μπορείς λοιπόν, να τον βάλεις στο παράθυρο της κουζίνας ή να τον φυτέψεις σε κρεμαστή γλάστρα. Η περίοδος σποράς του διαρκεί από το φθινόπωρο μέχρι τα τέλη της άνοιξης. Τοποθέτησε τον σε σημείο με ήλιο και μη φυτεύεις τον ένα σπόρο πολύ κοντά στον άλλον. Φυτεύοντας διαδοχικά, μπορείς να πετύχεις ανθοφορία σχεδόν όλο τον χρόνο.
Φτιάξε λοιπόν, μια ανακουφιστική κρέμα. Ρίξε 1 χούφτα από τα πέταλα του φυτού σε ένα κατσαρολάκι με 1 φλιτζάνι βραστό νερό και ανακάτεψε. Παράλληλα, λιώσε αργά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία 50 ml κερί μέλισσας μαζί με 50 ml ελαιόλαδο. Ενώσε τα μείγματα ανακατεύοντας, μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη πάστα. Χρησιμοποίησε την κρέμα δύο φορές τη ημέρα. Διατηρείται στο ψυγείο για ένα χρόνο.
3. Μελισσόχορτο για τον έρπη
Η αντιιική ιδιότητα του μελισσόχορτου καταπολεμά τον επιχείλιο έρπη.
Το μελισσόχορτο είναι ένα από τα φυτά που μεγαλώνουν χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα. Ρίξε λίγους σπόρους σε μια γλάστρα ή στο χώμα του κήπου σου και σύντομα θα το δεις να φυτρώνει και να εξαπλώνεται. Η σπορά γίνεται Αύγουστο με Σεπτέμβριο (με το φυτό να ανθίζει την άνοιξη) ή Μάρτιο με Απρίλιο (με το φυτό να ανθίζει το καλοκαίρι). Βεβαιώσου ότι το έχεις τοποθετήσει σε ηλιόλουστη θέση.
Κόψε περίπου 50 γρ. από τα φύλλα του μελισσόχορτου, ζέστανε τα μαζί με 100 ml ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα και σουρώστε το μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέστε 1 κουταλιά κερί μέλισσας (θα το βρείτε σε καταστήματα με προϊόντα υγιεινής διατροφής), 1 κουταλιά μέλι και 4-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree και συνεχίστε να το ζεσταίνετε σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά και να δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο μείγμα σαν πάστα. Χρησιμοποιήστε το 4-5 φορές την ημέρα. Η κρέμα διατηρείται στο ψυγείο για ένα χρόνο.
4. Μάραθος για φούσκωμα
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι σπόροι του έχουν την ιδιότητα να ηρεμούν τους σπασμούς του λεπτού εντέρου.
Ρίξε 4-5 σποράκια σε μια βαθιά γλάστρα (γιατί έχει πολλές ρίζες). Ο μάραθος έχει ανάγκη τη ζέστη για να αναπτυχθεί. Οι χειμερινές θερμοκρασίες είναι πιθανό να επιβραδύνουν την ανάπτυξή του, ενώ ο παγετός μπορεί να τον καταστρέψει. Η σπορά του ξεκινάει τον Ιούλιο και διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Μην ξεχνάς να τον ποτίζεις συχνά.
Φτιάξτε ένα ρόφημα με μάραθο ρίχνοντας σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μάραθο. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, χρησιμοποίησε σπόρους μάραθου, αφού πρώτα τους περάσεις από το γουδί. Πιες 2-3 φλιτζάνια την ημέρα.