Well-being στο σπίτι: Πρόκληση ή Πρόσκληση;

By

Ανακαλέστε την τελευταία φορά που βιώσατε την ιδιαίτερη ιεροτελεστία του φαγητού στο αγαπημένο σας εστιατόριο, όπου νιώθετε ότι μπορείτε να περάσετε ατελείωτες ώρες παραμένοντας στο τραπέζι, συζητώντας με φίλους, γελώντας και διασκεδάζοντας από την καρδιά σας. Και τώρα, συγκρίνετε αυτή την εμπειρία με ένα τυπικό fast-food εστιατόριο και το πώς αισθάνεστε το σώμα σας καθώς παραγγέλνετε, παρόλο που μπορεί να πεινάτε.

Οι διαφορές στον φωτισμό, τα έπιπλα, τη διακόσμηση και, φυσικά τη μουσική μπορούν να μας ενθαρρύνουν να χαλαρώσουμε και να μείνουμε αρκετά  ή να φάμε γρήγορα και να φύγουμε. Αυτές οι διαφορές δεν προδιαθέτουν απλά τη διάθεσή μας, καθώς μπορούν να επηρεάσουν το well- being  και τη γενικότερη αίσθηση ευεξία μας.

Το σπίτι μας είναι ο ναός μας. Φανταστείτε, λοιπόν, ο ναός μας, το σημείο που θέλουμε να χαλαρώσουμε από όλη την ένταση, τη βαβούρα, τους γρήγορους ρυθμούς και το στρες να είναι σαν τα fast- food εστιατόρια. Ειδικά τώρα, που είναι αναγκαίο να περνάμε όλες, σχεδόν, τις ώρες της ημέρας μέσα στο σπίτι, μαζί, πιθανότατα, και με άλλα μέλη της οικογένειας που έχουν δικούς τους, διαφορετικούς ρυθμούς και ορέξεις.

Έξυπνες προτάσεις για να μετατρέψετε το σπίτι σας στον Ναό της Ευεξίας σας

Δημιουργήστε ένα θεραπευτικό και ήρεμο περιβάλλον

Είναι το σπίτι σας καθαρό; Τα χρώματα προσδίδουν ηρεμία και χαλάρωση; Οι καναπέδες και τα καθίσματά σας είναι αναπαυτικά; Ο χώρος σας είναι τακτοποιημένος και μίνιμαλ; Πώς σας κάνει να νιώθετε ο φωτισμός; Έχει το σπίτι φυσικό φωτισμό και φυτά;

Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντήσετε στον εαυτό σας σχετικά με τον τρόπο που σας αρέσει να χαλαρώνετε.

Δημιουργήστε μια γωνιά που θα μπορείτε να απολαμβάνετε ένα βιβλίο, εκτός από το γραφείο σας. Βασικά, δημιουργήστε μια δική σας γωνιά, ένα προσωπικό καταφύγιο, στο οποίο θα μπαίνετε όταν αποφασίζετε και δεν θα σας διακόπτει κανείς. Ακόμα κι αν είναι στη μέση του σαλονιού και δεν ζείτε μόνοι σας. Οι κανόνες που χρειάζεται να θέσετε σχετικά με το δικό σας προσωπικό καταφύγιο, είναι της ίδιας σημαντικότητας που θέτει ένας θεραπευτής σχετικά με την θεραπευτική διαδικασία. Αυτό το καταφύγιο είναι το spa του μυαλού σας.

Άσκηση στο σπίτι

Όταν μιλάμε για ευεξία, μιλάμε για σωματική, φυσική, ψυχική, πνευματική  ολιστική αίσθηση χαράς και υγείας. Ο δραστήριος τρόπος ζωής είναι απαραίτητο κομμάτι και δεν περιορίζεται μόνο στο γυμναστήριο ή σε ένα studio yoga ή pilates. Άλλωστε, τώρα που έχουν κλείσει όλοι αυτοί οι χώροι, πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε τον χρόνο και την άνεση του σπιτιού σας; Περίπου 20-30’ την ημέρα είναι αρκετά για να έχουμε μια καλή φυσική κατάσταση. Ένα στρώμα yoga, λάστιχα και μια μπάλα pilates είναι το περισσότερο που χρειαζόμαστε. Ρωτήστε κάποιον ειδικό για να σας δώσει συγκεκριμένες συμβουλές και αποφύγετε να διαβάζετε άρθρα τύπου «δείτε πώς διατηρεί τη σιλουέτα της» η τάδε γνωστή περσόνα. Είστε ένας διαφορετικός άνθρωπος με ξεχωριστές ανάγκες, διαφορετικό οργανισμό και σεβασμό στην μοναδικότητά σας. Υπάρχουν πολλά live βίντεο σε Instagram, Youtube και Facebook από ειδικούς φυσικής αγωγής που μπορείτε να παρακολουθήσετε.

Φροντίστε τα γεύματά σας

Μπορεί ο χρόνος να είναι ελάχιστος, οι υποχρεώσεις πολλές, οι ώρες εργασίας ακόμα και εντός σπιτιού ατελείωτες, όμως η προετοιμασία τουλάχιστον ενός από τα κύρια γεύματά σας είναι βασική προϋπόθεση της ευεξίας σας. Ξεκινήστε κάνοντας μια λίστα με τα ψώνια σας, ώστε να γλιτώσετε χρόνο, χρήμα από άσκοπες αγορές και… θερμίδες! Αυτό απαιτεί οργάνωση και το πολύ μισή ώρα σκέψη την εβδομάδα για τα κύρια γεύματα που θα κάνετε τις επόμενες ημέρες.

Στη συνέχεια, αφιερώστε χρόνο για να τα δημιουργήσετε. Για εσάς που ζείτε μόνοι σας και εργάζεστε από το σπίτι, δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύετε κάτι διαφορετικό κάθε μέρα. Μπορείτε να μαγειρέψετε μερικά φαγητά το σαββατοκύριακο και να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο για την εβδομάδα σας.

Για τους οικογενειάρχες, δημιουργήστε διασκεδαστικές στιγμές με την οικογένειά σας, επιτρέποντας στα παιδιά να σας βοηθήσουν στην παρασκευή του φαγητού της οικογένειας, αναθέτοντας συγκεκριμένες εργασίες. Τα παιδιά, όπως γνωρίζετε, λειτουργούν εξαιρετικά καλά με ρουτίνες (δεν νομίζω ότι αλλάζει και πολύ σε εμάς τους «μεγάλους»). Μπορείτε, λοιπόν, να δημιουργήσετε πρωινή, μεσημεριανή και βραδινή ρουτίνα γευμάτων, εναλλάσσοντας ρόλους και μενού. Δώστε στα κυρίως γεύματα ονόματα των παιδιών σας, πχ. «το παστίτσιο του Κωστάκη», «τα ρολό κοτόπουλο της Αννούλας» κοκ.

Γίνετε ευφάνταστοι και ευέλικτοι και το καθημερινό μαγείρεμα θα γίνει παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους!

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News