Οι πολεμικές τέχνες ανδρική υπόθεση; Ο Β. Οικονόμου του Fight Academy απαντάει

By

Πολλές φορές σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε κάποια πολεμική τέχνη, είτε σε κάποια αντίστοιχη σχολή ή ακόμα να συμμετάσχουμε στα ομαδικά προγράμματα ενός  γυμναστηρίου. Παρόλα αυτά λίγες φορές το τολμούμε. Έχει μείνει στο μυαλό μας πως οι πολεμικές τέχνες μάλλον είναι ένας ανδρικός χώρος, που δε χωράει και πολλές γυναίκες.

Ο Βασίλης Οικονόμου, προπονητής του Fight Academy έρχεται να μας διορθώσει και να μας πει την ιστορία των πολεμικών τεχνών με γνώμονα τη γυναικεία συμμετοχή.

Πώς θα σας φαινόταν αν γνωρίζατε μια γυναίκα και σας έλεγε ότι κάνει πυγμαχία ή Kick Boxing, Muai Thai, Brazilian jiu jitsu ή MMA; Ποια θα ήταν η πρώτη σκέψη που θα πέρναγε από το μυαλό σας; Θα άλλαζε ο τρόπος που την βλέπετε;

gunaikes-polemikes-texnes-fight-academy-kl2real-

Παλαιότερα τα πράγματα ήταν λίγο πιο σύνθετα. Γυναίκα και πολεμικές τέχνες ή μαχητικά σπορ ήταν απλά δυο πράγματα ασύμβατα, σαν το νερό με το λάδι. Μέσα σε μια κοινωνία με πολλά ταμπού, όπου ακόμα και οι άντρες των πολεμικών τεχνών ήταν κακοχαρακτηρισμένοι, δεν υπήρχε και πολύς χώρος για τα θηλυκά.

Θυμάμαι εκείνα τα πρώτα κορίτσια στα μέσα της δεκαετίας του 90, που έκαναν σιγά σιγά την εμφάνιση τους στα ανδροκρατούμενα (δημοτικά τότε) συνοικιακά γυμναστήρια, διχάζοντας αθλητές και δάσκαλους για τον αν έπρεπε να βρίσκονται εκεί.

Τι κότσια πρέπει να ήθελε ( ή τρέλα) για να αντέξουν όλα αυτά που άκουσαν (και δεν ήταν και λίγα) και στο τέλος να αποδείξουν ότι δικαίως κατέκτησαν ένα μέρος του χώρου.

http://youtubehttps://www.youtube.com/watch?v=s8hocV27HNI

Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια και οι εποχές άλλαξαν άρδην. Για να ασχοληθεί μια γυναίκα με τις πολεμικές τέχνες δεν έχει παρά να διαλέξει την τέχνη και το ανάλογο γυμναστήριο. Τα πανελλήνια πρωταθλήματα είναι ανδρών και γυναικών, με αρκετή συμμέτοχη και αξιόλογες αθλήτριες. Οι άντρες όχι μόνο δεν τις αμφισβητούν αλλά και οι ίδιοι δείχνουν να προτιμούν σχολές με μεικτά γκρουπ. Οι πολεμικές τέχνες έγιναν προσιτές για όλους και τα γυμναστήρια πιο φιλόξενα από ποτέ.

Κάθε γυναίκα μπορεί ελεύθερα να ασχοληθεί με όποια πολεμική τέχνη θελήσει χωρίς να πρέπει να δώσει λογαριασμό σε κανένα, εκτός βέβαια από την Ελληνίδα μάνα φυσικά, που πάντα θα έχει τις αντιρρήσεις της. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το φύλο.

Βασίλης Οικονόμου, προπονητής

Fight Academy
Κλείτορος 3, Περιστέρι, Τ.Κ. 12132, Αττική Τηλ: 6972 500 678

 

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News