Αγαπάς να κάνεις πεντάλ, είναι η αγαπημένη σου προπόνηση αλλά το άφησες για λίγο στην άκρη… Σε καταλαβαίνω! Όλοι θέλουμε ένα διάλειμμα από το προπονητικό μας πρόγραμμα! Τι γίνεται όμως όταν ξεκινάμε και πάλι; Δώσε προσοχή σε αυτά που έχω να σου πω, ειδικά αν είσαι ορκισμένος ποδηλάτης…
Τι συμβαίνει στο σώμα σου
Αποφάσισες να πάρεις πάλι τους δρόμους, να ξεκινήσεις προπόνηση και πεντάλ μετά από μία παύση! Σύμφωνα με την αρχή της προπονητικής, η ανεπαρκής σωματική άσκηση ή η διακοπή της, οδηγεί σε μερική ή πλήρη απώλεια των προσαρμογών και της φυσικής κατάστασης που αποκτήθηκαν κατά την διάρκεια της σεζόν.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα, 3 ημερών, παρατηρείται σημαντική αποθήκευση υδατανθράκων ενώ αντίστοιχη αποθήκευση λίπους σημειώνεται μετά από 2 εβδομάδες. Επίσης, παράμετροι όπως η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2max)* μπορεί να μειωθεί 10-15 μέρες μετά την διακοπή της προπόνησης και η μείωση αυτή συνεχίζεται έως 6-8 εβδομάδες αργότερα. Για αυτό και παρατηρείται μεγαλύτερη συσσώρευση γαλακτικού οξέος* κατά την διάρκεια της άσκησης στην ίδιες εντάσεις σε σχέση με την περίοδο πριν την διακοπή της άσκησης ενώ η αντοχή και η ικανότητα παραγωγής ενέργειας του μυϊκού συστήματος είναι μειωμένη.
Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι σε κάποιο σημείο η απώλεια της φυσικής μας κατάστασης σταθεροποιείται. Η σταθεροποίηση αυτή πραγματοποιείται συνήθως σε σημείο καλύτερο σε σχέση με κάποιο άτομο που δεν ασκήθηκε καθόλου στο παρελθόν.
Δεν είναι κακό να σταματάς ένα διάστημα, να κάνεις ένα σύντομο διάλειμμα από την προπόνηση, αντιθέτως υπάρχουν καλά νέα! Σύμφωνα με έρευνες ένα σχετικά σύντομο διάλειμμα (π.χ.δύο εβδομάδων), δεν θεωρείται μεγάλο πρόβλημα για τους συστηματικούς ποδηλάτες που έχουν προπονηθεί για πάνω από 12 εβδομάδες ή και περισσότερο.
Προσαρμόσου ομαλά
Για την ομαλή σου προσαρμογή, ξεκίνα προοδευτικά την προπόνηση βασισμένη σε χαμηλή ένταση(60-70% ΜΚΣ)* και μεγαλύτερης διάρκειας(π.χ. 2,5 – 3 ώρες) για 3-4 φορές την εβδομάδα. Η διάρκεια του προγράμματος αυτού είναι για 2 εβδομάδες. Επίσης, μπορείς να το συνδυάσεις με προπόνηση αντιστάσεων π.χ. βάρη ή πιλάτες.
-Η VO2max προσδιορίζει το επίπεδο της αντοχής και κατανάλωσης οξυγόνου του ατόμου.
– Γαλακτικό οξύ σχηματίζεται από την διάσπαση του γλυκογόνου στους μύες. Η περιεκτικότητα των μυών σε γαλακτικό οξύ αυξάνει κατά την κίνηση κι αυτό δημιουργεί την αίσθηση της κούρασης.
– ΜΚΣ είναι η Μέγιστη Καρδιακή Συχνότητα