Το διαμέρισμα από τη δεκαετία του ’50 στο σήμερα!

By

Μπορεί πολλοί να ξεχωρίζουν το στιλ της δεκαετίας του ’50 (και σε αυτό ίσως να έχει συμβάλει και η σειρά που παρακολουθεί όλος ο κόσμος, το Mad Men) αλλά ρίχνοντας μια ματιά στη διαρρύθμιση ενός διαμερίσματος του τότε θα διαπιστώσεις πόσο διαφορετική έχει γίνει η ζωή μας σήμερα.

Υπήρχε λιγότερο φυσικό φως: Μπορεί σήμερα το σαλόνι να βρίσκεται στην μπροστινή μεριά του σπιτιού και το φως να μπαίνει -συνήθως- άπλετο στο χώρο αλλά τη δεκεατία του 1950 το σαλόνι βρισκόταν απομονωμένο στην πίσω μεριά του σπιτιού και χρησιμοποιούνταν σαν ένα μέρος για να χαλαρώνουν τα μέλη της οικογένειας. Με λίγα λόγια δεν χρησιμοποιούνταν τόσο για να υποδέχονται κόσμο.

kl_diamerisma03

Δεν υπήρχαν πάγκοι στη μέση της κουζίνας: Στη δεκαετία του 1950 η κουζίνα ήταν ο χώρος της γυναίκας. Εκεί οι νοικοκυρές περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους απομονωμένες μιας και μαγείρευαν συνεχώς για την οικογένεια. Σήμερα η κουζίνα είναι ιδανική και για κους κους πέρα από μαγείρεμα όπου η νοικοκυρά κάνει τις δουλειές της συζητώντας με τις φίλες της. Άλλωστε μέσα σε αυτήν πλέον τρώει η οικογένεια. Ο πάγκος, λοιπόν, στη μέση της κουζίνας (νησίδα ή τραπέζι) είναι ιδανικός για τέτοιου είδους μαζώξεις.

kl_diamerisma02

Υπήρχαν ειδικά δωμάτια-τραπεζαρίες: Μπορεί σήμερα να έχουμε τις τραπεζαρίες για εξαιρετικές περιπτώσεις αλλά παλαιότερα υπήρχαν ειδικά δωμάτια τα οποία ήταν προορισμένα για να τρώει καθημερινά η οικογένεια. Δεν έτρωγε κανείς στην κουζίνα η οποία ήταν μόνο για να μαγειρεύει και να κάνει τις δουλειές της η νοικοκυρά.

kl_diamerisma01

Τα μπάνια ήταν πολύ μικρά: Το μπάνιο ήταν συνήθως ένας μικρός γιατί δεν θεωρούταν πως πρέπει κάποιος να περνάει πολύ χρόνο μέσα σε αυτό, πόσο μάλλον να χαλαρώνει. Από την άλλη σήμερα τα περισσότερα σύγχρονα σπίτια έχουν τουλάχιστον 2 μπάνια (1 μπάνιο και 1 WC) καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετούνται τέσσερα και πάνω άτομα με ένα μόνο μπάνιο όπως γινόταν παλιά.

Όλα αυτά μας κάνουν να ανυπομονούμε για το μέλλον. Η τεχνολογία και η αρχιτεκτονική εξελίσσονται τόσο πολύ και τόσο γρήγορα που σίγουρα όλες αυτές οι εξελίξεις θα φανούν και στα σπίτια μας. Μέχρι τότε υπομονή…

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News