Παρόλο που οι περισσότεροι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τα συνήθη καλλυντικά χωρίς δεύτερη σκέψη, σίγουροι για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους, η παγκόσμια αγορά των «φυσικών» καλλυντικών αναπτύσσεται ταχύτατα, κι αυτό φαίνεται ότι δεν είναι απλώς και μόνο αποτέλεσμα καλού marketing. Πολλά από τα συστατικά των συμβατικών προϊόντων καθημερινής περιποίησης ενοχοποιούνται σημαντικά για πλήθος προβλημάτων και αυτό είναι κάτι που επικοινωνείται όλο και περισσότερο στο ευρύ κοινό.
3 hot τάσεις ομορφιάς που πρέπει να ακολουθήσεις οπωσδήποτε από αύριο!
Φαίνεται όμως ότι υπάρχει δυσκολία να ξεχωρίσουμε ποιό καλλυντικό προϊόν είναι πραγματικά “φυτικό” κι ακόμα περισσότερο πώς το διαχωρίζουμε από το αντίστοιχο “οργανικό”. Με δεδομένο ότι οι χαρακτηρισμοί «φυτικής προέλευσης», «φυτικό», ή «οργανικό» που βλέπουμε πάνω στις συσκευασίες καλλυντικών διαφοροποιούν καθοριστικά ένα ένα προϊόν, καλό είναι, πριν κάνουμε τις επιλογές μας, να γνωρίζουμε ορισμένα βασικά δεδομένα:
- Φυτικής προέλευσης καλλυντικά: Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν σχεδόν όλα τα λεγόμενα «φυσικά καλλυντικά». Τα ενεργά συστατικά τους είναι φυσικές ουσίες, αλλά στα έκδοχά τους (δηλαδή σε όλα τα υπόλοιπα συστατικά του προϊόντος πέρα των καθαρά δραστικών) μπορεί να περιέχονται σημαντικές ποσότητες συνθετικών ουσιών. Το ποσοστό των φυτικών ουσιών στα καλλυντικά της κατηγορίας αυτής κυμαίνεται συνήθως από 10%-90%, αλλά ποτέ δεν φτάνει το 100%.
- Φυτικά καλλυντικά: Εδώ ανήκουν τα καλλυντικά με μεγάλο αριθμό φυτικών συστατικών. Σε επίσημη κατάταξη, σε κλίμακα από το 1-10, με αυξανόμενο βαθμό φυσικότητας, τα καλλυντικά φυτικής προέλευσης, δηλαδή αυτά της προηγούμενης κατηγορίας, κατατάσσονται από το 1-5 και τα αμιγώς φυτικά από το 5-10. Όσο μεγαλύτερος ο βαθμός φυσικότητας τόσο λιγότερα είναι τα ενοχοποιημένα χημικά συστατικά.
- Βιολογικά ή οργανικά καλλυντικά: Πρόκειται για αμιγώς φυτικά καλλυντικά που τα φυτικά συστατικά τους έχουν καλλιεργηθεί, παραχθεί και πιστοποιηθεί με βάση τους διεθνείς κανονισμούς περί μεθόδων παραγωγής και πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας. Επιπλέον, όπως ορίζουν οι κανονισμοί διεθνών οργανισμών πιστοποίησης, δεν περιέχουν κανένα ενοχοποιημένο χημικό δραστικό συστατικό ή έκδοχο. Ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε οργανικά συστατικά, διαχωρίζονται σε «φυτικά καλλυντικά με οργανικά συστατικά» και σε αμιγώς «οργανικά καλλυντικά».
Έχεις λιπαρά μαλλιά; Η diy μάσκα που αξίζει να δοκιμάσεις σήμερα!
Όπως αντιλαμβανόμαστε, η ύπαρξη “φυτικών συστατικών” στη σύνθεση ενός καλλυντικού δεν το καθιστά αυτόματα ασφαλές και αποτελεσματικό. Όλο και περισσότερες εταιρείες της ευρείας ή της επιλεκτικής αγοράς καλλυντικών περιλαμβάνουν στις συνθέσεις των προϊόντων τους μικρές ποσότητες φυτικών ελαίων ή φυτικών εκχυλισμάτων, χωρίς ωστόσο να αλλάζει καθόλου πραγματικά η σύνθεσή τους. Για παράδειγμα, μια ενυδατική κρέμα προσώπου- με κατά τα άλλα χημική σύνθεση- το να έχει περιεκτικότητα 5% almond oil (αμυγδαλέλαιο) αρκεί για να ονομαστεί το τελικό προϊόν ΚΡΕΜΑ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗΣ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟ – γεγονός που αλλάζει αμέσως τη στάση του καταναλωτή ως προς το προϊόν!
Τα καλλυντικά με οργανικά πιστοποιημένα συστατικά και τα οργανικά πιστοποιημένα καλλυντικά υπερτερούν σαφώς των «φυτικών καλλυντικών», καθώς δεν περιέχουν καμιά ενοχοποιημένη ουσία ή έκδοχο στην παρασκευή τους, ούτε χημικά υπολείμματα από την καλλιέργεια των βιολογικών φυτών. Έτσι, η χρήση τους είναι απόλυτα ασφαλής για τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.
ΕΡΡΙΚΑ ΠΑΠΑΒΕΝΕΤΙΟΥ, MD, Μsc CEO Aegli-Premium Organics
Πηγή: www.aegliskincare.com