keepupbeautyskin

Πώς θα καταλάβεις αν έχεις όντως ευαίσθητη επιδερμίδα

By

Αν σου ζητήσω να περιγράψεις τον τύπο της επιδερμίδας σου με μία λέξη, το πιο πιθανόν είναι να μου απαντήσεις “ευαίσθητη”.

Έρευνες δείχνουν ότι το 50% των γυναικών  κατηγοριοποιούν την επιδερμίδα τους με αυτό τον τρόπο. Όμως υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να μην έχεις όντως ευαίσθητο δέρμα, αφού σύμφωνα με τους beauty gurus είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στον περίπλοκο κόσμο της δερματολογίας.

Σύμφωνα με την Sarah Brown, ιδρύτρια της εταιρείας cosmetics Pai, η ερυθρότητα και η αντιδραστικότητα δεν είναι γνωρίσματα με τα οποία γεννηθήκαμε, αλλά πιο πιθανόν οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες (για να μην αναφέρουμε και κάποια προϊόντα ομορφιάς).

Τι γίνεται με τα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για ευαίσθητο δέρμα;

Τα προϊόντα που είναι “σχεδιασμένα ειδικά για τις ευαίσθητες επιδερμίδες” είναι επίσης μεγάλο μέρος του προβλήματος, σημειώνει η Brown. “Όλο και περισσότερες εταιρείες λανσάρουν προϊόντα για άτομα με “ευαίσθητο” δέρμα,  τα οποία δεν σχεδιάστηκαν αρχικά για αυτό τον τύπο επιδερμίδας. “Αυτό είναι επικίνδυνο επειδή τα συγκεκριμένα προϊόντα ευαισθητοποιούν το δέρμα σας – και αν το δέρμα σας είναι ήδη ευαίσθητο, το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο”.

Με άλλα λόγια, μπορεί να είσαι μια από τις πολλές γυναίκες που υπονομεύουν άθελά τους το δέρμα τους. Για αυτό θα μάθουμε τι σημαίνει πραγματικά “ευαίσθητη” επιδερμίδα και plus ορισμένα tips από τους ειδικούς για να φέρεσαι στο δέρμα σου σωστά, ανεξαρτήτως τύπου.

Ευαίσθητη VS ευαισθητοποιημένη επιδερμίδα

Υπάρχουν δύο είδη ευαίσθητης επιδερμίδας: το ευαίσθητο δέρμα και το ευαισθητοποιημένο και 9 στους 10 ανθρώπους που πιστεύουν ότι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, στην πραγματικότητα ανήκουν στη δεύτερη.

Ποια η διαφορά;

Το ευαίσθητο δέρμα είναι μια κληρονομική ή μακροχρόνια, παρατεταμένη κατάσταση, όπως η  ακμή ή το έκζεμα. Η ευαισθητοποιημένη επιδερμίδα έχει υποστεί ένα είδος τραύματος, από διάφορους παράγοντες, είναι δηλ. μια επίκτητη κατάσταση.

Τα συμπτώματα είναι κοινά και στις δύο περιπτώσεις…

Οι ευαίσθητες ή αντιδραστικές αλλά και οι περιστασιακά ευαισθητοποιημένες επιδερμίδες, είναι αφυδατωμένες, στην πλειοψηφία τους, κοκκινίζουν πολύ εύκολα, υποφέρουν από έντονη αίσθηση καύσου, τσιμπάνε ή “τραβάνε” στη διάρκεια της μέρας, ξεφλουδίζουν και εμφανίζουν δυσανεξία στο νερό, το κρύο ή τον αέρα. Στις ευαίσθητες επιδερμίδες τα παραπάνω συμπτώματα είναι μόνιμα ενώ στις ευαισθητοποιημένες παροδικά.

Τι μπορεί να προκαλέσει παροδική ευαισθητοποίηση της επιδερμίδας

Η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών προϊόντων στην καθημερινή περιποίηση, οι σκληροί καθαριστικοί παράγοντες που μειώνουν τον όξινο μανδύα διαταράσσοντας το pH της επιδερμίδας, η περιβαλλοντική μόλυνση, η έντονη και συχνή- παραπάνω από μια φορά την εβδομάδα απολέπιση, οι αλλεργιογόνες ουσίες στις φόρμουλες των προϊόντων – κυρίως αρώματα- , το στρες, η έκθεση στο κρύο, τον παγωμένο αέρα ή τον ήλιο, απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας , τυχόν ορμονικές διαταραχές, χημικά peeling, απόξεση με laser ή δερματικές παθήσεις όπως είναι η ροδόχρους νόσος ή η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, μπορεί να προκαλέσουν την παροδική ευαισθητοποίηση της επιδερμίδας. Όλα αυτά συνηγορούν στη σοβαρή αλλοίωση της λειτουργίας του δερματικού φραγμού, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να καταλήγει εύθραυστη και ευάλωτη σε παντός είδους βακτήρια και μικροοργανισμούς.

Πώς θα προφυλαχτείς

1. Επιλέγουμε προϊόντα χωρίς αλλεργιογόνες ουσίες, αρώματα, αιθέρια έλαια και φωτοευαίσθητα συστατικά που να είναι ανεκτές από την επιδερμίδα.

2. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για τις ευαίσθητες επιδερμίδες, είναι δοκιμασμένα υπό δερματολογικό έλεγχο, υποαλλεργικά, μη φαγεσωρογόνα και περιέχουν ειδικά επιλεγμένα συστατικά με καταπραϋντική δράση. Αλόη, άλφα λιποϊκό οξύ ( alpha lipoic acid), αλλαντοΐνη, άρνικα, βασιλικό, εκχύλισμα μέντας, χαμομήλι, καλέντουλα, κάρδαμο, εχινάκεια, γεράνι, πράσινο και λευκό τσάι, άλφα βισαβολόλη, γλυκερίνη, βούτυρο karite, λεβάντα, βρώμη, ρεσβερατρόλη, ουρία και γλυκόριζα συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των στοιχείων που καλμάρουν τους ερεθισμούς της επιδερμίδας.

3. Αποφεύγουμε σκληρά προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν συνθετικούς απορρυπαντικούς παράγοντες όπως είναι το λαουρυλοθειικό νάτριο (Sodium Lauryl Sulfate). Αναζητούμε, κατά προτίμηση, συνθέσεις που δεν κάνουν αφρό.

4. Αφήνουμε κατά μέρος τις βούρτσες καθαρισμού που προκαλούν έντονη τριβή στην επιδερμίδα και απλώνουμε το προϊόν της επιλογής μας με απαλές, κυκλικές κινήσεις. Τα μοναδικά σημεία στα οποία μπορούμε να επιμείνουμε λίγο παραπάνω – τρίβοντας απαλά- είναι η μύτη και στα πλαϊνά των ρουθουνιών, όπου συσσωρεύεται παραπανίσιο σμήγμα.

5. Όσο η επιδερμίδα είναι σε… έξαρση, αναβάλλουμε την απολέπιση. Προϊόντα με χαμηλό pH, ρετινόλη και υψηλές συγκεντρώσεις AHA μένουν για λίγο καιρό στο ντουλάπι. Ακόμη κι όταν η ευαισθησία υποχωρήσει, δίνουμε στο δερματικό φραγμό της επιδερμίδας τα χρονικά περιθώρια να ανακτήσει την ισορροπία του.

6. Αποφεύγουμε τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο ντους όπως και στο πλύσιμο το προσώπου.

7. Φροντίζουμε για την αντηλιακή προστασία της επιδερμίδας επιλέγοντας προϊόντα με φυσικά φίλτρα όπως είναι το διοξείδιο του τιτανίου ( titanium dioxide) ή οξείδιο του ψευδαργύρου ( zinc oxide). Προσφέρουν προστασία ευρέος φάσματος, δεν φράζουν τους πόρους και είναι πολύ φιλικά με την επιδερμίδα.

8. Keep it simple. Ο κανόνας που σώζει τις ευαίσθητες επιδερμίδες. Αναζητούμε λοιπόν φόρμουλες με περιορισμένο αριθμό συστατικών και απλοποιούμε το καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης φροντίζοντας να καλύπτουμε τις βασικές ανάγκες της επιδερμίδας. Καθαρισμό, ενυδάτωση και αντηλιακή προστασία.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News