«Στην πραγματικότητα είμαστε μια κοινότητα, αποτελούμενη από 50% ανθρώπινα κύτταρα και 50% μικροοργανισμούς», επισημαίνει ο Richard Gallo, πρόεδρος του τμήματος δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, και εξηγεί: «Ένα ζωντανό και αόρατο οικοσύστημα, το μικροβιακό, αποτελεί μέρος της ταυτότητάς μας και είναι μοναδικό για καθένα από εμάς, ακριβώς όπως το DNA μας. Αυτό είναι το μικροβίωμά μας, όπως αποκαλείται επιστημονικά. Είκοσι χρόνια πριν γνωρίζαμε ότι οι ιοί και τα βακτήρια προκαλούσαν ασθένειες. Τώρα είμαστε σε θέση να πούμε ότι η υγεία του δέρματος εξαρτάται από την ισορροπία του μικροβιώματος». Για τον κόσμο των καλλυντικών, αυτή είναι μια μικρή επανάσταση τεράστιας σημασίας.
Από τι αποτελείται το μικροβίωμα;
Πρόκειται για ένα οικοσύστημα της επιδερμίδας στο οποίο κατοικούν βακτήρια (75-80%), ιοί (10-20%) και προβιοτική ζύμη (5-10%), μικροοργανισμοί οι οποίοι είτε συνεργάζονται είτε ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε εκατοστό του δέρματος καλύπτεται από 1 εκατομμύριο μικροοργανισμών, αριθμός που φτάνει περί τα 100 δισεκατομμύρια στο σύνολο της επιδερμίδας. Σαν ζωντανός, λοιπόν, οργανισμός εξελίσσεται και μεταβάλλεται ανάλογα με τα στάδια της ζωής μας και τις ορμονικές αλλαγές που βιώνουμε (ενηλικίωση, περίοδος εγκυμοσύνης κ.λπ.). Επίσης διαφέρει ανάλογα με τα σημεία του σώματος (τριχωτό, μασχάλες κ.λπ.), τη θερμοκρασία του σώματος, το pH, την υγρασία του δέρματος και το φύλο. Με λίγα λόγια, είναι κάτι μοναδικό για τον καθένα από εμάς, σαν το δαχτυλικό αποτύπωμά μας. Επιπλέον οι συνθήκες ζωής (καταγωγή, διατροφικές συνήθειες, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε) είναι παράμετροι που το επηρεάζουν.
Τι συμβαίνει όταν η ισορροπία του μικροβιώματος διαταράσσεται;
Ρύπανση, στρες, υπεριώδης ακτινοβολία… Οι σύγχρονες συνθήκες ζωής αποδιοργανώνουν και το μικροβίωμά μας. Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί πλέον ότι παθήσεις του δέρματος όπως το έκζεμα και η ακμή προκαλούνται κυρίως από διαταραχές που πιθανώς προκαλούνται ή επιδεινώνονται από τους παραπάνω παράγοντες. Μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ The University of Hong Kong σε 204 γυναίκες που ζούσαν σε δύο κινέζικες πόλεις, μία με πολύ μολυσμένη ατμόσφαιρα και μία με πιο καθαρή, έδειξε ότι το μικροβίωμα εκείνων που ζούσαν σε περιβάλλον με υψηλό βαθμό ρύπανσης μοιάζει με αυτό των μεγαλύτερων ηλικιακά γυναικών.
Διάβασε τη συνέχεια στο elle.gr.