Οι ελληνικές στέγες… πρασινίζουν!

By

Ένα “πράσινο” άρθρο της αρχιτέκτονα Μαριλής Μαρανδιανού

Οικολογικό σπίτι, ανάγκη ή τάση;

Η έννοια του οικολογικού σπιτιού για άλλους αποτελεί μόδα και για άλλους ανάγκη της σύγχρονης εποχής. Όροι όπως, βιοκλιματική ή πράσινη αρχιτεκτονική, μπαίνουν όλο και περισσότερο στη ζωή μας.

Το ερώτημα όμως είναι ένα: Είναι εύκολο να ευδοκιμήσει μια παρόμοια ιδέα σε μια πόλη σαν την Αθήνα, με ελάχιστη περιβαλλοντική συνείδηση;

prasini-arxitektonini-athina_1-454x357

Η πυκνή και ανεξέλεγκτη δόμηση και η απουσία υπαίθριων χώρων πρασίνου στα αστικά κέντρα και κυρίως στο κέντρο της πόλης, εντείνουν φαινόμενα όπως η υπερθέρμανση και η ατμοσφαιρική μόλυνση.

Με την πολυάσχολη ζωή, τους ταχείς ρυθμούς της πόλης και τον ελάχιστο χρόνο που ο καθένας μας διαθέτει, η έννοια του σπιτιού έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη σημασία. Όλοι, πλέον, θέλουν το σπίτι τους να είναι ένα μέρος για να ξεφεύγουν, να χαλαρώνουν, αλλά και να διασκεδάζουν.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί απ΄’ολους μας, κάνοντας μια στροφή στην… πράσινη αρχιτεκτονική.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σπίτι πιο φιλικό τόσο προς εμάς, όσο και προς το περιβάλλον, απλά κατασκευάζοντας “πράσινες ταράτσες”. Τα “πράσινα δώματα”, είναι μια εύκολη λύση για όσους δε διαθέτουν κήπο, ή για εκείνους που διαμένουν σε πολυκατοικίες.

Οι πράσινες στέγες έχουν ιστορία από τα πέρατα του κόσμου και χρησιμοποιούνταν πολύ πριν τη σύλληψη της ιδέας της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Πίσω στο 8.000 π.Χ. οι άνθρωποι άρχισαν να εγκαταλείπουν τις σπηλιές και τα πρόχειρα καταφύγια και να εγκαθίστανται σε οικισμούς, παρόμοιους με αυτούς των σύγχρονων χωριών, που χτίζονταν από υλικά που βρίσκονταν σε αφθονία στη φύση, όπως χώμα και φυτικές ύλες.

prasini-arxitektonini-athina_2-476x357

Οι πράσινες ταράτσες της Αθήνας.

Η Αθήνα είναι μια πόλη φωτεινή, ευλογημένη με το δώρο του ήλιου. Με πάνω απο τρεις χιλιάδες ώρες ηλιοφάνειας ετησίως, η Αθήνα, αλλά και η Ελλάδα γενικότερα, απολαμβάνει πολλές ηλιόλουστες μέρες. Αντίθετα, σε αυτήν τη φωτεινότητα της ελληνικής γης βαδίζουν αμέτρητες πολυκατοικίες με τις γκρίζες επιφάνειές τους που δημιουργούν μια άσχημη και σκοτεινή εικόνα.

Η λύση; «Κάντε τες να πρασινίσουν!»

Τα τελευταία χρόνια, οι πράσινες στέγες, προσελκύουν το ενδιαφέρον πολλών Αθηναίων που απολαμβάνουν τον δικό τους ταρατσόκηπο. Οι πράσινες στέγες λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα και ως πνεύμονες πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό, κάνοντας της Αθήνα να αναπνέει και πάλι!

prasini-arxitektonini-athina_3_-476x357

Τα πλεονεκτήματα εκτός από την αισθητική.

Η επιλογή να χρησιμοποιηθεί η φυτεμένη στέγη σε αντικατάσταση της κλασικής, γεννήθηκε λόγω του μεγάλου αριθμού των πλεονεκτημάτων που προέκυψαν κατά την εφαρμογή της.

Αρχικά, αναβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη τόσο στους ιδιοκτήτες και την πόλη, όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη συλλήβδην!

Με σχετικά χαμηλό κόστος, οι πράσινες στέγες, προσφέρουν εξαιρετική θερμομόνωση, υγρομόνωση, αλλά και ηχομόνωση. Επίσης, προστατεύουν τα κτίρια από τη φωτιά εμποδίζοντας την εξάπλωσή της, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν έναν όμορφο χώρο αναψυχής.

prasini-arxitektonini-athina_4

Όπως ανέφερε και ο Le Corbusier στα περίφημα πέντε σημεία της αρχιτεκτονικής, η πράσινη στέγη θα γινόταν το πιο επιθυμητό σημείο του σπιτιού και θα αποτελούσε ευκαιρία για αναπλήρωση της δομημένης επιφάνειας στη φύση, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα αγροτικής ζωής εντός της μητροπολιτικής πραγματικότητας.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News