Όταν γίνονται τόσο καλές και σημαντικές κινήσεις και προσπάθειες πρέπει να αναφέρονται και να επικροτούνται! Αγάπησα τα “Staramakia” από την πρώτη στιγμή και όταν διάβασα και περισσότερες λεπτομέρειες γι’αυτά ένιωσα ακόμα μεγαλύτερη χαρά για την τεράστια προσπάθεια που έγινε.
Το «Staramaki» αντί για καλαμάκι, πέτυχε σήμερα να υπερηφανεύεται για τα εκατό χιλιάδες μοναδικά καλαμάκια από σιτάρι που αποτελούν την πρώτη μεγάλη ποσότητα από «staramakia», που παρήχθησαν από πρώην άνεργους Έλληνες και πρόσφυγες στο Κιλκίς.
Πιο συγκεκριμένα τα καλαμάκια από σιτάρι έφτιαξε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) του Κιλκίς η οποία αποτελείται από 13 άτομα. Έχοντας ως ορμητήριο ένα κτίριο στο Μεταλλικό Κιλκίς, όπου εγκατέστησαν τη μονάδα παραγωγής, τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ κάνουν πλέον πράξη μια ιδέα με οικολογικό και κοινωνικό πρόσημο.
«Δεν είναι μόνο ένα καλαμάκι, είναι ένα προϊόν που προέρχεται από την τοπική παραγωγή, που μπορεί να καλύψει μέρος της ζήτησης στην Ελλάδα, που δίνει θέσεις εργασίας στο Κιλκίς και αποτελεί μέρος μιας κίνησης κυκλικής οικονομίας, αφού έχουμε ζητήσει από τις καφετέριες του Κιλκίς, να μας δίνουν το υπόλειμμα του καφέ κι εμείς ως αντάλλαγμα, να τους δίνουμε δωρεάν “staramakia”», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέφανος Καμπέρης.
Πώς γίνεται, όμως, η διαδικασία;
Aπό τo σιτάρι που παράγεται η ταξιανθία αλέθεται και γίνεται αλεύρι και το υπόλοιπο μέρος, είτε απορρίπτεται είτε χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή. Το “staramaki” έχει το καλό ότι δεν μουλιάζει ούτε με ζεστό ούτε με κρύο νερό και επομένως μπορείς να το έχεις στον καφέ σου επί ώρες χωρίς να παθαίνει τίποτα. Επομένως το καλαμάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές μιας και μπορείς να το πλένεις μετά από κάθε χρήση.
Η ζήτηση για τα “staramakia” είναι πολύ μεγάλη καθώς όπως λέει ο κ. Καμπέρης έχουν δεχτεί κλήσεις από όλη την Ελλάδα και τους έχουν ζητήσει 280 εκατομμύρια “staramakia”. Η ΚΟΙΝΣΕΠ, όμως, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μια τόσο μεγάλη παραγγελία.
Συμπαραστάτες στο εγχείρημα αυτό έχουν τους οργανισμούς, «Choose Love», «GWBF» και «Shapiro Foundation», οι οποίοι έχουν συνεισφέρει συνολικά 55.000 δολάρια.
Μπράβο στο Κιλκίς, μπράβο στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση!