Ματώνουν τα ούλα σου; Αυτές είναι 8 πιο συχνές αιτίες

By

Αν βουρτσίζεις τα δόντια σου και ματώνουν ή ακόμα και στην παραμικρή πίεση στην περιοχή των ούλων γίνεται μάχη, τότε μάλλον υπάρχει πρόβλημα. Επισκέψου άμεσα τον οδοντίατρο σου για να δει πόσο έχει προχωρήσει το πρόβλημα και ποια θεραπεία μπορείς να ακολουθήσεις.

Δες ποιες είναι οι 8 αιτίες που μπορεί τα ούλα σου να ματώνουν.

Πλένεις πολλές φορές τα δόντια σου

Σίγουρα η ανεπαρκής στοματική υγιεινή αποτελεί το πρώτο λύμα στη μαύρη λίστα των ουλίτιδων, όμως και η υπερβολική συχνότητα του πλυσίματος των δοντιών σου προκαλεί πρόβλημα. Αν αισθάνεσαι πως δεν αντέχεις την κάθε τροφή στο στόμα σου, οι οδοντίατροι συμβουλεύουν να χρησιμοποιείς νήμα ή κάποιο στοματικό διάλυμα.

oula-matonoun-nima

Έχεις τη λάθος οδοντόβουρτσα

Η πιο συχνή αιτία αιμορραγίας των ούλων είναι οι σκληρές οδοντόβουρτσες. Με την πίεση, που ασκείς στα δόντια – ούλα σου και με την σκληρή της τρίχα, η οδοντόβουρτσα μπορεί να τραυματίσει τα ούλα σου χωρίς καν να το καταλάβεις. Διάλεξε μια μαλακή οδοντόβουρτσα και δες τη διαφορά.

Κάνεις λάθος διατροφικές επιλογές

Η κακή διατροφή δεν θα σου δώσει μόνο παραπάνω κιλά αλλά και μια αιμορραγία στα ούλα δώρο. Ενσωμάτωσε στο διαιτολόγιο σου φρούτα και λαχανικά, 6 μερίδες τουλάχιστον, ενώ τα θρεπτικά συμπληρώματα ασβεστίου, βιταμίνης D, βιταμίνης C, μαγνησίου και αντιφλεγμονόδων συστατικών, όπως είναι το ιχθυέλαιο, θα βοηθήσουν σημαντικά στην καλή υγεία των δοντιών και ούλων σου.

Καπνίζεις; Κακώς!

Δε χρειάζεται να αναλύσουμε ιδιαίτερα γιατί το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία σου. Το ξέρεις! Όμως καιρός να το πάρεις και απόφαση. Το κάπνισμα αυτή τη φορά βλάπτει και τα ούλα σου. Οι τοξίνες της νικοτίνης είναι υπεύθυνες για τις φλεγμονές στη στοματική κοιλότητα, ενώ ταυτόχρονα οδηγεί σε ινώδη και διευρυμένα ούλα, τα οποία στην ουσία δεν τρέφονται σωστά.

Αγχώνεσαι… πολύ!

Όσο αγχώνεσαι, τόσο το άγχος εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να αποκρούσει τις όποιες μικρές ή σημαντικές ασθενείς των ούλων. Το άγχος προκαλεί φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία διασπώντας τον μαλακό ιστό στο στόμα και αναστέλλοντας έτσι την ικανότητά του να θεραπευτεί.

oula-matonoun-odontovourtsa

Παίρνεις συγκεκριμένα φάρμακα
Κι όμως ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές εμποδίζουν τη ροή του αίματος στους ιστούς προκαλώντας ξηρότητα στο στόμα και λιγότερη προστασία στα ούλα.

Το -όχι αθώο- φιλί

Εάν νοσεί ο σύντροφός σου από κάποια ασθένεια του στόματος ή αν απλά μεταφέρει κάποιο μικρόβιο και μοιράζεστε το ίδιο ποτήρι ή ένα φιλί, τότε μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ούλων σου.

oula-matonoun-egkumosini

Μήπως περιμένεις νέο μέλος στην οικογένεια;

Είναι γεγονός πως κατά την εγκυμοσύνη οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από κάποια πάθηση των δοντιών, καθώς οι ορμόνες τους τρελαίνονται. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, περίπου το 50% των εγκύων εμφανίζουν ουλίτιδα από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Προσοχή στην στοματική υγιεινή και επισκέψου συστηματικά τον οδοντίατρο, καθώς μειώνεται έτσι ο κίνδυνος πιθανών επιπλοκών, όπως είναι η προεκλαμψία και ο πρόωρος τοκετός.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News