3  μπαχαρικά που νικούν τις φλεγμονές και θωρακίζουν την υγεία σου

By

Η καταπολέμηση της φλεγμονής είναι αρκετά σύνθετο ζήτημα, αλλά θα σε βοηθήσει αν προσθέσεις αυτά τα τρία βότανα και μυρωδικά στα γεύματα σου. Είναι οι 3 σωματοφύλακες της υγείας σου και κρύβονται στο ράφι με τα μπαχαρικά.

 Ο κουρκουμάς

Χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς λόγους για περισσότερα από 4000 χρόνια με ενδείξεις για τα πεπτικά προβλήματα και τη μείωση των φλεγμονών. Έχει μελετηθεί εκτενώς και θεωρείται ότι η κουρκουμίνη που περιέχει έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Όσο για το κάρυ – που περιέχει κουρκουμά- έχει μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών και έχει  συσχετιστεί με την προστασία του εγκεφάλου, αλλά και της καρδιάς, με την καταπολέμηση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, καθώς και με αντικαρκινική δράση. Πασπάλισε σκόνη κουρκουμά στις συνταγές σου και θα μας θυμηθείς.

Το κύμινο

Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητές του το κύμινο χρησιμοποιείται στην αγιουβέρδα (παραδοσιακό, ινδικό, θεραπευτικό σύστημα με ρίζες από το 3.000 π.Χ) ως τονωτικό που χαρίζει ευεξία. Αλλά και στις μεσογειακές χώρες θεωρείται από τα κορυφαία μπαχαρικά όσον αφορά τον αντιοξειδωτικό του ρόλο – γίνονται μάλιστα έρευνες για να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό συντηρητικό των τροφίμων. Είναι ωφέλιμο για τον μεταβολισμό και προστατεύει το πεπτικό. Μην ξεχάσεις να βάλεις στα σουτζουκακια!

 Η κανέλλα

Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, έχει αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμά τα παθογόνα βακτήρια. Επιπλέον μπόνους: προσθέτοντάς την στα γεύματά σου μειώνεται η λαχτάρα για γλυκό. Ο λόγος; Οι έρευνες υποστηρίζουν την αντιδιαβητική της δράση.  Η κανέλλα φαίνεται ότι ενεργοποιεί την έκκριση της ινσουλίνης, τουλάχιστον σε πειράματα σε ποντίκια, αλλά και σε ανθρώπους με διαβήτη που λάμβαναν αγωγή, η προσθήκη κανέλας  φάνηκε ότι μειώνει τις τιμές της γλυκόζης του αίματος σύμφωνα με γερμανική έρευνα. Ρίξε μπόλικη κανέλλα στον καπουτσίνο λοιπόν και μη χάσεις ευκαιρία να τη χρησιμοποιείς στην μαγειρική – οπωσδήποτε ξυλάκι κανέλας στον κιμά για το παστίτσιο!

 

You may also like

Hot News