Μήπως οι αριθμοί στη ζυγαριά σου ανεβοκατεβαίνουν συνεχώς; Συμβαίνει πιο συχνά από όσο νομίζεις. Δες 3 πιθανούς λόγους που σου συμβαίνει και πώς θα το αποφύγεις
Από την κούραση έως το στρες, την εγκυμοσύνη και την κατακράτηση υγρών, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους παίρνουμε βάρος. Και όταν βλέπουμε τα κιλά να πέφτουν, ακόμη και αυτό μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες.
Τι γίνεται όμως με το φαινόμενο «γιο-γιό»; Γιατί μερικοί άνθρωποι βλέπουν το βάρος τους να αυξομειώνεται όλο το χρόνο;
Η ακραία διακύμανση βάρους μπορεί να έχει τεράστια επίπτωση στην αυτοπεποίθησή σας: από τον ενθουσιασμό όταν οι αριθμοί πέφτουν έως την απελπισία όταν βλέπετε τη βελόνα της ζυγαριάς να ανεβαίνει ξανά. Αν ζυγίζεστε τακτικά, θα παρατηρήσετε πιθανά ότι οι αριθμοί αλλάζουν πολύ. Και αυτό, είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο.
Γιατί το βάρος μου αυξομειώνεται;
Το βάρος μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες. Σε μόλις μία ημέρα, μπορεί να μεταβληθεί έως και 2 κιλά. Γι’ αυτό, αν ζυγίζεστε το πρωί και ξανά το βράδυ, μπορεί να δείτε μια μεγάλη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο κινείται η ζυγαριά. Εδώ είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες:
1. Ενυδάτωση
Δύο ποτήρια νερό ζυγίζουν 450 γραμμάρια. Επομένως, είναι σαφές το πόσο η αφυδάτωση ή η υπερενυδάτωση μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερο αριθμό στη ζυγαριά. Περίπου το 50-60% του σωματικού βάρους μας είναι νερό και το πόσο μπορούμε να κρατήσουμε στον οργανισμό μας μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τα φαγητά που τρώμε. Το αλμυρό φαγητό μπορεί να δημιουργήσει το φαινόμενο του σφουγγαριού στα κύτταρά σας, με αποτέλεσμα την κατακράτηση περισσότερου νερού από το συνηθισμένο. Για κάθε γραμμάτιο υδατάνθρακα που αποθηκεύει το σώμα σας, αποθηκεύει επίσης 3 γραμμάρια νερού. Όταν μειώνετε τις θερμίδες σας, θα δείτε μια μείωση του βάρους επειδή οι αποθήκες γλυκογόνου σας θα απελευθερώσουν το βάρος του νερού που κρατάνε. Μόλις ενυδατωθείτε ξανά, το βάρος σας θα επανέλθει ελαφρά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παχαίνετε. Είναι απλά το ότι το σώμα σας προσαρμόζεται σε πιο υγιεινές συνήθειες.
2. Ορμόνες
Μερικές φορές, το σωματικό βάρος δεν έχει σχέση με θερμίδες ή άσκηση. Από τα προβλήματα του θυρεοειδούς έως τις δυσλειτουργίες της ινσουλίνης, είναι πολλοί οι ένοχοι που επηρεάζουν το βάρος του σώματος. Αλλά μερικές φορές, το λιγότερο προφανές είναι ότι οι ορμόνες είναι αυτές που προκαλούν τη διακύμανση στη ζυγαριά. Τα ανεβασμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να πυροδοτήσουν την αύξηση του βάρους σας, καθώς καταπονούν τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη και διαχειρίζονται το σάκχαρο του αίματος. Ένας άλλος ένοχος είναι η λεπτίνη ή αλλιώς η «ορμόνη του πάχους». Αυτή η χρήσιμη ορμόνη απελευθερώνεται από τα λιποκύτταρά σας για να μεταφέρει στον εγκέφαλό σας την πληροφορία ότι είστε πλήρεις. Αλλά, όταν καταναλώνετε υπερβολική φρουκτόζη (ένας τύπος σακχάρου που υπάρχει σε φρούτα και κατεργασμένα τρόφιμα), ο οργανισμός σας μετατρέπει τα σάκχαρα σε λίπος και τα επίπεδα λεπτίνης αυξάνονται. Περισσότερη λεπτίνη στον οργανισμό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός σας θα γίνει ανθεκτικός στο σήμα του κορεσμού.
3. Στρες
Από τα προβλήματα της εργασιακής ζωής έως αυτά των διαπροσωπικών σχέσεων, όλοι βιώνουμε στρες κάποια στιγμή στη ζωή μας. Η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, είναι ο βασικός εχθρός όσον αφορά την αύξηση βάρους. Όταν αυξάνεται, ενεργοποιεί τη μετατροπή του σακχάρου στο αίμα σε λίπος με αποτέλεσμα την αποθήκευση μεγάλης διάρκειας και την αύξηση βάρους. Αυτό ανάγεται στην προϊστορία, όταν οι βιολογικοί μηχανισμοί των προπατόρων μας τους έδιναν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τις δύσκολες περιόδους λιμού της εποχής. Ακόμη και αν δεν νιώθετε πολύ αγχωμένοι, μπορεί να απελευθερώνετε περισσότερη κορτιζόλη από όσο πιστεύετε.
Πηγή: www.holmesplace.com