Αυτές είναι οι σούπερ τροφές που θα σε γλυτώσουν από τις ιώσεις του χειμώνα!

By

Μιας και πέρασα ήδη την πρώτη μου φθινοπωρινή ίωση (πριν καν μπει ο χειμώνας) είπα να ψάξω να βρω ποιες είναι οι τροφές που μπορούν να με προστατεύσουν, όσο γίνεται, από τις ιώσεις του χειμώνα.

Αυτό που σίγουρα γνωρίζω, είναι πως για να τη γλυτώσω, χρειάζομαι ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορούν να με βοηθήσουν να το αποκτήσω οι β-γλυκάνες.

kl_iwsi02

Οι β-γλυκάνες αποτελούν φυσικά συστατικά που διεγείρουν την άμυνα του οργανισμού και τους συναντάμε κυρίως στο κυτταρικό τοίχωμα των μυκήτων και του ενδοσπερμίου των δημητριακών.

Τι ακριβώς σημαίνουν, όμως, τα παραπάνω αλαμπουρνέζικα;

Με λίγα και κατανοητά λόγια, οι β-γλυκάνες υπάρχουν στα μανιτάρια, στις ζύμες και στα δημητριακά όπως είναι η βρώμη και το κριθάρι.

Οι γλυκάνες που βρίσκονται στα δημητριακά παρόλο που είναι ευεργετικές για τον άνθρωπο, δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές απέναντι στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού.

Από την άλλη μεριά, η λεντινάνη είναι μια γλυκάνη η οποία υπάρχει στο μανιτάρι Σιτάκε και βοηθάει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η συγκέντρωση της λεντινάνης στο ωμό μανιτάρι είναι περίπου 0.14mg/g, ενώ μελέτες έχουν δείξει πως αυτή η γλυκάνη έχει αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή και αντιοξειδωτική δράση.

Κάτι παρόμοιο ισχύει με το μανιτάρι Reishi το οποίο στην Κίνα θεωρείται θαυματουργό για την υγεία. Παλαιότερα το έτρωγαν μόνο οι βασιλείς και οι αυτοκράτορες αλλά σήμερα μπορεί να το φάει ο οποιοσδήποτε. Oι πολλές και σύνθετες θεραπευτικές ιδιότητες που διαθέτει, έχουν γίνει αντικείμενο επιστημονικής έρευνας στην Aμερική, στην Iαπωνία και στην Kίνα, τόσο για την προληπτική όσο και για τη θεραπευτική τους δράση.

kl_iwsi01

Συμπερασματικά, το Shitake και το Reishi είναι τα μανιτάρια που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν σε περιόδους έξαρσης ιώσεων και αλλεργιών.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News