Δες τι πρέπει να φας για να αποφύγεις καρδιακό πρόβλημα!

By

Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε αρρωστοφοβικοί. Όχι συνέχεια, απλά υπάρχουν περίοδοι που μας πιάνει ένας φόβος έντονος και νομίζουμε ότι θα πάθουμε όλες τις ασθένειες που διαβάζουμε στο διαδίκτυο. Πριν από λίγες ημέρες πήγα στο σπίτι μίας φίλης  μου κι ήταν εκεί ο μπαμπάς της. Ετών 67. Κρητικός. Τα λέω αυτά γιατί οι Κρητικοί έχουν γερή κράση και προσέχουν από την ώρα που γεννιούνται τη διατροφή τους. Τρώνε υγιεινά σε όλη τους τη ζωή γι’ αυτό άλλωστε κι έχουν υψηλό προσδόκιμο ζωής.

Κάποια στιγμή ενώ μιλούσε με τη φίλη μου τον είδα να σηκώνεται και να τρώει καρύδια. ‘’Κύριε Γιώργο, σας αρέσουν οι ξηροί καρποί’’; Τον ρώτησα. ‘’Δεν τα έμαθες εσύ που είσαι δημοσιογράφος; Τα καρύδια κάνουν καλό στην καρδιά και δεν διατρέχεις μεγάλο κίνδυνο να πάθεις καρδιολογικό πρόβλημα’’, μου απαντά προσφέροντάς μου και μένα. ‘’Ενημερωμένο σας βλέπω και χαίρομαι», του απάντησα και μετά από λίγο πήγα στο σπίτι. Φυσικά βρήκα την έρευνα που αναφερόταν σε αυτό και σου την παρουσιάζω ευθύς αμέσως.

Λίγοι ξηροί καρποί την ημέρα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία από καρδιοπάθεια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που κάνει το γύρο του διαδικτύου. Σύμφωνα με αυτήν η κατανάλωση ξηρών καρπών, όπως τα καρύδια, μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

karidia

Συγκεκριμένα ο ερευνητής Michael Falk, ανακάλυψε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει την ολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, τη χοληστερόλη LDL και την απολιποπρωτεΐνη Β. Ο Falk πρόσθεσε ότι οι ξηροί καρποί περιέχουν σημαντικές θρεπτικές ουσίες, όπως ακόρεστα λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Τα καρύδια είναι οι μόνοι ξηροί καρποί που παρέχουν σημαντική ποσότητα αλφα-λινολεϊκού οξέως.

karidia1

Η κατανάλωση τουλάχιστον 2 μερίδων ξηρών καρπών ημερησίως, όπως καρύδια, είχε ισχυρότερη επίδραση στην ολική χοληστερόλη και στη χοληστερόλη LDL ενώ μειώνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News