Ερευνητές βρήκαν τον «διακόπτη» που μειώνει την όρεξη μας

By

Όταν η όρεξη μας ανοίγει, δε λέει να κλείσει μετά. Η λαιμαργία και οι λιγούρες αποτελούν μεγάλο πρόβλημα στη διατροφή μας, κι όμως Αμερικάνοι ερευνητές λένε πως βρήκαν τη χρυσή τομή.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εντόπισαν τον «διακόπτη», που ρυθμίζει την όρεξη μας και όπως ήταν φυσικό βρίσκεται στον εγκέφαλο. Πρόκειται στην ουσία για μια συστάδα νευρικών κυττάρων, ενεργοποιεί το σάκχαρο όταν φθάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο στη διάρκεια του φαγητού.

Όταν πατηθεί το συγκεκριμένος «διακόπτης», δίνει το μήνυμα για εμφάνιση του αισθήματος κορεσμού της πείνας και διακοπή της πρόσληψης τροφής. Όταν, όμως, ο διακόπτης υπολειτουργεί, δεν υπάρχει κορεσμός της πείνας και έτσι παρατηρείται πολυφαγία και παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα έρευνά τους. Όπως εξηγούν στην επιστημονική επιθεώρηση «Science», εντόπισαν τον «διακόπτη» κατά την μελέτη των συνδέσεων (συνάψεων) των εγκεφαλικών κυττάρων μεταξύ τους, μέσω των οποίων επικοινωνούν τα κύτταρα με ανταλλαγή χημικών ουσιών.

Τα πρώτα πειράματα έχουν γίνει ήδη σε ποντίκια και οι ερευνητές παρατήρησαν πως μειώθηκε η ημερήσια πρόληψη τροφής του κατά 25%. Η ενεργοποίηση και η αδρανοποίηση των κυττάρων του, που γίνεται με το ένζυμο OGT έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επικοινωνία των κυττάρων αυτών. Όταν οι ερευνητές αδρανοποιούσαν το γονίδιο που κωδικοποιεί (είναι υπεύθυνο για την παραγωγή) την OGT, τα ποντίκια αύξαναν την πρόσληψη τροφής, επειδή διακοπτόταν η επικοινωνία των κυττάρων του παρακοιλιακού πυρήνα.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι στα συγκεκριμένα κύτταρα το ένζυμο OGT είναι απαραίτητο για τη διατήρηση των συνάψεων» «Οι συνάψεις από την πλευρά τους είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη του αισθήματος κορεσμού της πείνας – και όταν η αλληλουχία αυτή διαταραχθεί, το επακόλουθο είναι υπερφαγία και αύξηση του σωματικού βάρους».

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News