Εσύ το γνώριζες; Τα μάτια σου λένε τι ασθένεια έχεις!

By

Τα μάτια είναι ο καθρέφτης του προσώπου σου. Αυτό φυσικά δεν περίμενες εμένα για να το μάθεις. Αυτό που ενδεχομένως να μην ξέρεις, είναι ότι αυτό το όργανο σου δείχνει από τι ασθένεια πάσχεις. Εγώ αυτό το γνώριζα λόγω του ιατρικού ρεπορτάζ που έκανα παλιότερα. Πρόσφατα όμως μία γνωστή μίας φίλης μου όταν επισκέφθηκε τον οφθαλμίατρό της για τις τυπικές εξετάσεις που κάνει κάθε χρόνο για τη μυωπία της, φοβήθηκε τόσο πολύ όταν ο γιατρός της είπε να πάει να κάνει εξετάσεις για θυρεοειδή. Θα μου πεις τι σχέση έχουν τα μάτια με την συγκεκριμένη πάθηση. Όχι μόνο έχει, αλλά τα μάτια σου δείχνουν κι άλλες ασθένειες. Πάμε μαζί να τις δούμε αναλυτικά.

Αναιμία. Όταν το εσωτερικό του κάτω βλεφάρου φαίνεται λευκωπό αντί να έχει το υγιές ερυθρό χρώμα, θα μπορούσε να σημαίνει ότι το άτομο έχει αναιμία. Συνήθως είναι αποτέλεσμα της έλλειψης σιδήρου, το οποίο είναι απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ίκτερος. Όταν το λευκό μέρος των ματιών αρχίζει και έχει μία κίτρινη απόχρωση. Ο ίκτερος φαίνεται επίσης και στο δέρμα και είναι το αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων χολερυθρίνης. Ο ίκτερος μπορεί να υποδηλώνει παθήσεις του ήπατος, των χοληφόρων και του παγκρέατος.

ikteros

Υπερθυρεοειδισμός. Όταν τα μάτια είναι προτεταμένα μιλάμε για εξόφθαλμο. Στον υπερθυρεοειδισμό και συγκεκριμένα όταν η αιτία είναι η νόσος Graves τα μάτια είναι λαμπερά, αγριωπά και προτεταμένα προς τα έξω.

Εγκεφαλικό. Μία ξαφνική διαταραχή της όρασης. Όπως διπλή, θολή ή απώλεια της όρασης μπορεί να οφείλεται σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Γι’ αυτό προσοχή.

egefaliko

Διαβήτης. Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς.

Υπέρταση. Η υπέρταση προκαλεί συγκεκριμένες βλάβες στα αγγεία του ματιού, με τις αρτηρίες να παρουσιάζουν σκλήρυνση (αρτηριοσκλήρυνση) και να μπερδεύονται με τις υποκείμενες φλέβες. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια και μπορεί να διαγνωσθεί σχετικά εύκολα.

ipertasi

Σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η ελαττωμένη οπτική οξύτητα ενός οφθαλμού, τα σκοτώματα ή και πόνος στο ένα μάτι μπορεί να είναι εκδηλώσεις της σκλήρυνσης. Μια από τις  αρχικές εκδηλώσεις είναι η οπτική νευρίτιδα.

Γι’αυτό φρόντισε τα μάτια σου και μην αμελείς να πηγαίνεις τακτικά στον οφθαλμίατρο. Πρόσεξε όμως μη γίνεις αρρωστοφοβική!

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News