Η Μόδα Βάζει Στόχο τον Καρκίνο του Στήθους: Όλα όσα δεν γνωρίζεις για την ασθένεια που “σκοτώνει” 1 στις 10 γυναίκες

By

Όλα ξεκίνησαν το 1994 όταν ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Ralph Lauren έχασε την αγαπημένη του φίλη, Nina Hyde, από καρκίνο του μαστού. Τότε ήταν που θέλησε να συμβάλλει στη λύση του προβλήματος που απασχολεί εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο, μιλώντας τους για την πρόληψη με θετικό τρόπο.

Ο “Στόχος”, λοιπόν, δημιουργήθηκε από τον Ralph Lauren ο οποίος θέλησε να προωθήσει την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. “Πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με μια τέτοια διάγνωση και ο αριθμός όλο και μεγαλώνει. Το 2016 μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο πέθαναν από καρκίνο του μαστού γύρω στις 12.000 γυναίκες. Είναι προφανές ότι ο αγώνας δεν έχει τελειώσει”, έχει πει ο ίδιος ο Ralph Lauren και έχει απόλυτο δίκιο.

Ο στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση ειδικών ακροατηρίων και του ευρύ κοινού και η συγκέντρωση χρημάτων για περαιτέρω έρευνα, επιμόρφωση και πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Μάλιστα σκοπός του “Στόχου” είναι μέχρι το 2050, αν δράσουμε όλοι τώρα, καμιά γυναίκα να μην πεθαίνει από καρκίνο του μαστού.

Υποστηρικτές της Εκστρατείας έχουν υπάρξει οι πιο διάσημοι σχεδιαστές μόδας, κορυφαία μοντέλα, φωτογράφοι και άνθρωποι των τεχνών από όλο τον κόσμο καθώς και διεθνείς εταιρείες που έχουν στηρίξει την εκστρατεία χορηγικά, μεταφέροντας παράλληλα το μήνυμα της πρόληψης.

Τα έσοδα της Εκστρατείας “Η Μόδα Βάζει Στόχο τον Καρκίνο του Στήθους”, η οποία υλοποιείται σήμερα σε 11 χώρες, ξεπέρασαν παγκόσμια τα 40,000,000 δολάρια την πρώτη πενταετία, από τις πωλήσεις των t-shirts και των λοιπών αξεσουάρ που φέρουν τα διακριτικά χαρακτηριστικά του Fashion Targets Breast Cancer.

Ανάμεσα στους υποστηρικτές που φόρεσαν τα διάσημα πλέον t-shirt είναι και οι Karolina Kurkova, η Kate Moss, η Naomi Campbell, η Fergi, η Reese Witherspoon και πολλές άλλες.

Μιας και στη χώρα μας υπολογίζεται ότι 1 στις 10 γυναίκες κάποια στιγμή στην ενήλικη ζωή της θα νοσίσει από καρκίνο του μαστού, το θέμα αυτό μας αφορά όλους.

Η ομάδα της Εκστρατείας “Η Μόδα Βάζει Στόχο τον Καρκίνο του Στήθους” ξεκίνησε τη δράση της στην Ελλάδα το 2001 και για περισσότερα από 13 χρόνια στόχος της είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τις Ελληνίδες για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης (αυτοεξέταση και μαστογραφία) του καρκίνου του μαστού.

Ο “Στόχος” έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι εφαρμόζει “έξυπνες” και καινοτόμες ιδέες για να αφυπνίσει και να εκπαιδεύσει το κοινό μέσω αισιόδοξων μηνυμάτων. Από το 2001 μέχρι σήμερα ένα μπλουζάκι κατάφερε και συγκεντρώσει πάνω από 1 εκ. ευρώ για την πρόληψη της ασθένειας του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα!

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και όταν λέμε πρόληψη μιλάμε για τακτική αυτοεξέταση και μαστογραφία.

  • Γνώριζες ότι στην Ελλάδα κάθε 2,5 ώρες γίνεται μια διάγνωση για καρκίνο του μαστού;
  • Γνώριζες ότι στη χώρα μας κάθε 6 ώρες μια γυναίκα πεθαίνει από την ασθένεια;

H πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία αφού στο σύνολο των διαγνώσεων στην Ελλάδα, το 6% που κάνει αυτοεξέταση, υπέρηχο και μαστογραφία το μαθαίνει έγκαιρα και το αντιμετωπίζει. Στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνάει το 60%.

Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν;

Αυτοεξέταση και Μαστογραφία Φρόντισε να κάνεις μια φορά το μήνα αυτοεξέταση στο στήθος σου για να το παρακολουθείς και μια φορά το χρόνο υπέρηχο ή μαστογραφία (αν είσαι άνω των 40 ετών). Μπορείς, για να σου είναι πιο εύκολο και να μην το ξεχνάς ποτέ, να κάνεις την μαστογραφία την ημέρα των γενεθλίων σου ή απλά εκείνη την ημέρα να θυμάσαι να κλείνεις το ετήσιο ραντεβού σου.

Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Η τακτική άσκηση για 3-4 ώρες την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού μέχρι και 30%.

Σωστή διατροφή Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά έχει σημαντική προστατευτική δράση. Φρόντιζε να τρως ψωμί ολικής αλέσεως, φασόλια, μπανάνες, λιγότερο κόκκινο κρέας. Περιόρισε τα γλυκά και ό,τι περιέχει συντηρητικά και προτίμησε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

Μπορείς να συμβάλεις κι εσύ στην εκστρατεία του “Στόχου”. Έλα κοντά μας την Πέμπτη 20 Ιουνίου στο Albion (Ομήρου 6, Ψυχικό) και ψώνισε για καλό σκοπό. Στο All Day Summer Style Event θα γνωρίσεις τις δημιουργίες 15 Ελλήνων σχεδιαστών. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στην οργάνωση.

Join us!

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News