Οι δίαιτες “απάτη”: Πώς να καταλάβεις τις επικίνδυνες δίαιτες με μια ματιά

By

Σήμερα θα σου μιλήσω για τις δίαιτες απάτη και πώς να τις καταλάβεις με την πρώτη ματιά! Ξέρω αρκετό κόσμο που στην “προσπάθειά” του να χάσει γρήγορα κιλά έχει κάνει τρέλες! Όμως οι μη ισορροπημένες δίαιτες δεν βελτιώνουν τη διατροφική μας συμπεριφορά ενώ μερικές φορές βάζουν και σε κίνδυνο την υγεία μας.

Τέτοιου είδους παράδοξες και δίαιτες-μαϊμού όπως μου αρέσει να τις λέω, πετυχαίνουν χωρίς προσπάθεια μια φαινομενικά μεγάλη και γρήγορη απώλεια βάρους, που τελικά αποδεικνύεται σύντομη. Άλλωστε, οι κυκλικές μεταβολές του βάρους αποδιοργανώνουν και αποσταθεροποιούν το μεταβολισμό, ο οποίος είναι και το κλειδί για όλα!

Οι δίαιτες “απάτη” έχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά που θα σε βοηθήσουν να τις αναγνωρίσεις και να τις αποφύγεις (όπως ο διάβολος το λιβάνι):

  • Αναφέρουν συχνά ως τεκμήριο άγνωστα και ασαφή ιατρικά ονόματα ή στοιχεία (πχ αρχαία κινέζικη συνταγή).
  • Στηρίζονται σε επιστημονικές μισο-αλήθειες και όχι σε έγκυρες επιστημονικές αναφορές.
  • Υπόσχονται γρήγορη και μεγάλη απώλεια βάρους.
  • Μπορεί να περιλαμβάνουν “τελετουργικές” διαδικασίες στα γεύματα.
  • Αναφέρουν τροφές ή ουσίες με εξωπραγματικές ιδιότητες, όπως για παράδειγμα αρνητικές θερμίδες.
  • Επιτρέπουν απεριόριστες ποσότητες κάποιων τροφίμων.
  • Επιτρέπουν περιορισμένες επιλογές τροφίμων.
  • Δεν τονίζουν την αναγκαιότητα της φυσικής δραστηριότητας.

Η δική μας αυταπάτη

Οι περισσότερες κλινικές μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες όχι μόνο αποτυγχάνουν στο 97% των περιπτώσεων, αλλά δημιουργούν και προδιάθεση για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του βάρους. Σύμφωνα με την Maarit Korkeila, κλινική διατροφολόγο και ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Helsinki, την αρχική απώλεια βάρους διαδέχεται με μαθηματική ακρίβεια η αποτυχία διατήρησης του αποτελέσματος.

Οι δίαιτες είναι μάλιστα ο σπουδαιότερος προγνωστικός δείκτης μελλοντικής αύξησης του βάρους. Παρ’ όλα αυτά, οι εμπορικές επιχειρήσεις αδυνατίσματος θησαυρίζουν επειδή εκμεταλλεύονται τα ενοχικά αισθήματα των ταλαίπωρων πελατών καλλιεργώντας συστηματικά την άποψη ότι για την αποτυχία ευθύνονται αποκλειστικά οι ίδιοι και όχι η δική τους λανθασμένη θεραπευτική προσέγγιση.

Μια κλινική μελέτη που δεν ήρθε ποτέ στο φώς

Το 1975, στο VA Medical Center του Los Angeles σχεδιάστηκε μια κλινική μελέτη ακραίας απώλειας βάρους, στην οποία συμμετείχαν 200 επιλεγμένοι νεαροί και απόλυτα υγιείς, παχύσαρκοι άνδρες.

Οι ασθενείς ακολούθησαν ένα πρόγραμμα παρατεταμένης νηστείας ή μια εξαιρετικά ολιγοθερμιδική δίαιτα με αποτέλεσμα να χάσουν 20-30 κιλά μέσα σε 2 μήνες. Στα επόμενα 7 χρόνια, σχεδόν όλα τα παραπάνω άτομα ξαναπήραν το βάρος που έχασαν, αλλά κι ακόμα περισσότερο.

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι ενώ πριν όλα τα άτομα ήταν κλινικώς υγιή, με την ανάκτηση του βάρους οι περισσότεροι εμφάνισαν σοβαρά προβλήματα υγείας -75 παρουσίασαν διαβήτη, 39 υπέρταση και 19 καρδιαγγειακή νόσο.

Στο διάστημα αυτό τα 50 από τα άτομα της μελέτης πέθαναν (27 από καρδιακή προσβολή), ποσοστό θνητότητας υπερδιπλάσιο από το αναμενόμενο για την ίδια κατηγορία ατόμων (25% έναντι 11,2%). Σήμερα η παχυσαρκία θεωρείται νόσος που συντομεύει τη ζωή γιατί έχει συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Δεν είναι όμως ξεκάθαρο άν αυτή η σχέση πηγάζει από την ίδια την παχυσαρκία ή από τις επανειλημένες προσπάθειες αδυνατίσματος που φθείρουν τον οργανισμό.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News