thyroid

Είσαι πολύ κουρασμένη, αλλά δεν καταλαβαίνεις γιατί; Μήπως έχεις θυρεοειδή;

By

Βάλε το χέρι στο λαιμό σου, εκεί λίγο πιο κάτω από το μήλο του Αδάμ. Εκεί βρίσκεται ο θυρεοειδής σου, ένας αδένας που ρυθμίζει τα πάντα στο σώμα σου και φροντίζει όλα τα όργανα να λειτουργούν σε απόλυτη συμφωνία σαν καλοκουρδισμένη μηχανή.

Μερικές φορές όμως η μηχανή θέλει λάδωμα, επειδή ο θυροειδής δεν δουλεύει όπως πρέπει, για την ακρίβεια δουλεύει λιγότερο από όσο πρέπει. Και τότε εσύ μπορεί να νιώθεις κούραση, ατονία, ακόμη και μελαγχολία. Ακόμη μπορεί να δυσκολεύεσαι να χάσεις βάρος, παρότι δεν τρως πολύ και να ταλαιπωρείσαι από δυσκοιλιότητα.

Τα σημάδια που θα σε ανησυχήσουν

Υπάρχουν και άλλα σημάδια ότι ο θυρεοειδής υπολειτουργεί – οι γιατροί το λένε υποθυρεοειδισμό: το δέρμα σου είναι άτονο, ξηρό και ωχρό, τα μαλλιά σου σπάνε εύκολα και κρυώνεις πολύ, τη στιγμή που οι γύρω σου δεν έχουν πρόβλημα με το καλοριφέρ.

Ο υποθυρεοειδισμός είναι η συχνότερη από τις παθήσεις του θυρεοειδούς και επηρεάζει πέντε φορές συχνότερα τις γυναίκες από τους άνδρες.

Οι απαραίτητες εξετάσεις

Μάλλον είναι ώρα να κάνεις εξετάσεις, αφού πρώτα επισκεφτείς τον ενδοκρινολόγο. Θα χρειαστεί να κάνεις εξετάσεις αίματος για να ελέγξεις τις ορμόνες του αδένα (Τ3, Τ4, TSH) πιθανώς και τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα. Ο ενδοκρινολόγος  θα συμπληρώσει την εξέταση με ένα υπερηχογράφημα που βοηθά στον ανατομικό έλεγχο του θυρεοειδούς.

Η αντιμετώπιση

Αν τώρα οι εξετάσεις σου δείξουν ότι έχεις υποθυρεοειδισμό, τότε ο γιατρός θα σου ζητήσει να παίρνεις θυροξίνη ρυθμίζοντας ανάλογα τη δόση σύμφωνα με την βαρύτητα της κατάστασής σου. Πρόκειται για την ορμόνη που δεν παράγει σε επαρκείς ποσότητες ο θυρεοειδής σου γι’αυτό και την συμπληρώνεις φαρμακευτικά. Θα πηγαίνεις βέβαια τακτικά στον ενδοκρινολόγο – εκείνος θα σου ορίσει την συχνότητα – για να παρακολουθείς την πορεία σου και εκείνος να ρυθμίζει ανάλογα την αγωγή σου.

Ο υποθυρεοειδισμός είναι η συχνότερη από τις παθήσεις του θυρεοειδούς και επηρεάζει πέντε φορές συχνότερα τις γυναίκες από τους άνδρες. Καλωσήρθες στο «club». Εάν ρωτήσεις γύρω σου οι περισσότερες γυναίκες θα σου πουν ότι έχουν θυρεοειδή και παίρνουν θυροξίνη. Να είσαι συνεπής με την αγωγή σου και μην ανησυχείς για τίποτα.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News