Καφές και υγεία

By

“Καφές”, για πολλούς η πρώτη λέξη που θα πουν κάθε πρωί, για άλλους μια ευκαιρία να κάνουν ένα διάλειμμα από τη δουλειά και τις υποχρεώσεις και να δουν αγαπημένα πρόσωπα. Σχεδόν όλοι «υποκύπτουμε» σ’ αυτή τη μικρή απόλαυση πολλές φορές για να καλύψουμε την ανάγκη μας για λίγη ενέργεια.

Όμως εκτός από το μικρό boost που μας προσφέρει, ξέρουμε τα επιπλέον οφέλη που μπορεί να έχει στην υγεία μας;

coffee kokoi
Από τις πιο γνωστές και πιο μελετημένες προστατευτικές δράσεις του καφέ αφορά την πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2, καθώς έχει φανεί ότι τα άτομα που πίνουν καφέ συστηματικά έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Διαβήτη Τύπου 2. Συνεχίζοντας στο μονοπάτι του καφέ θα δούμε, πιθανόν προς έκπληξη πολλών, ότι βοηθά στην πρόληψη της νόσου Alzheimer αλλά και της νόσου Πάρκινσον. Διάφορες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στο ρόλο που μπορεί να έχει η κατανάλωση καφέ σε διάφορες μορφές καρκίνου.

Τα αποτελέσματα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς με μέτρια κατανάλωση καφέ (2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα) φαίνεται να μειώνεται ο κίνδυνος για την εμφάνιση καρκίνου στο στήθος, στην ανώτερη αναπνευστική οδό, στο πάγκρεας, στο συκώτι και στο παχύ έντερο.

kafes

Ιδιαίτερο ρόλο φαίνεται να έχει στην εκδήλωση καρκίνου των γεννητικών οργάνων καθώς οι πιο πρόσφατες μελέτες έρχονται να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς ότι η κατανάλωση καφέ συμβάλει στην εμφάνιση καρκίνου στον προστάτη, αντίθετα φαίνεται να δρα προστατευτικά και να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Στις γυναίκες η μέτρια κατανάλωση καφέ δείχνει να προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα το να πίνεις καφέ συμβάλει στην εκδήλωση καρκίνου στον πνεύμονα, βέβαια αυτό μπορεί να εξηγηθεί και με το γνωστό «καφές μαζί με τσιγάρο» οπότε η συσχέτιση να είναι «παραπλανητική» και για όλα να φταίει το τσιγάρο.

tsigaro

Όσον αφορά την επίδραση στα καρδιαγγειακά νοσήματα, φαίνεται ότι η μέτρια κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εμφάνισης αυτών. Ο μηχανισμός που μπορεί να βρίσκεται πίσω απ’ αυτό δεν είναι γνωστός και ίσως έχει να κάνει με τα φυσικά αντιοξειδωτικά του καφέ.

Οπότε για όσους φοβούνται μήπως με τον καφέ επηρεαστεί η υγεία της καρδιάς τους θα λέγαμε ναι, αλλά προς το καλύτερο!

women coffee

Και τώρα καταναλώνουμε άφοβα όσο καφέ θέλουμε;

Η απάντηση είναι όχι. Τα οφέλη του καφέ παρατηρούνται με μέτρια ημερήσια κατανάλωση (2-3 φλιτζάνια) καθώς η υπερβολική πρόσληψη έχει τα αρνητικά της όπως ταχυκαρδία, αυξημένη διούρηση, αϋπνία για να αναφέρουμε κάποια από αυτά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι άτομα με αρρυθμίες και οι εγκυμονούσες καλό είναι να μην καταναλώνουν περισσότερο από ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα και αν μπορούν να τον αποφεύγουν τελείως.

hands & coffee

Με το κρύο τι καλύτερο να βλέπουμε το χιόνι από το παράθυρο και να πίνουμε τον αγαπημένο μας καφέ, καλύτερα σκέτο ή με κάποιο γλυκαντικό γιατί θέλουμε να αποφύγουμε και τις περιττές θερμίδες. Σωστά;

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News