Κορονοϊός: Πότε πρέπει και πότε δεν πρέπει να φοράς μάσκα! Ένας γιατρός σου λέει τι ισχύει!

By

Βρισκόμαστε σε μια περίεργη κατάσταση για τα παγκόσμια δεδομένα. Τα σχολεία είναι κλειστά (αυτό σημαίνει πως με δυσκολία σας γράφω ακόμα και αυτό εδώ το άρθρο με ένα δίχρονο να με τραβάει συνεχώς από τη μπλούζα για να παίξουμε), τα καφέ και τα εστιατόρια επίσης κλειστά και όλοι εμείς βρισκόμαστε σε καραντίνα μέσα στο σπίτι για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους.

Οι μάσκες έχουν γίνει απαραίτητο στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Τι ισχύει όμως; Πρέπει να τις φοράμε συνέχεια ή όχι. Ένας γιατρός εξηγεί.

Φτιάξε μόνη σου αντισηπτικό χεριών | Συνταγή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Καταρχάς να πούμε πως υπάρχουν δύο είδη μάσκας… οι χειρουργικές και οι N95. Οι χειρουργικές μάσκες είναι φτιαγμένες από λεπτό χαρτί που απλά εμποδίζουν τα μικρόβια να μεταφερθούν από τον αέρα στον άνθρωπο (όχι το αντίθετο).

Οι N95 μάσκες από την άλλη είναι πιο παχιές και συνήθως προτιμώνται από επαγγελματίες στον χώρο της υγείας. Μέχρι πρότινος δεν έπρεπε να φοράνε τέτοιες μάσκες οι απλοί πολίτες παρά μόνο οι επαγγελματίες στον χώρο της υγείας και μάλιστα στον χώρο εργασίας τους.

Αυτές οι μάσκες δεν σε προστατεύουν από τα μικρόβια που υπάρχουν γύρω σου αλλά προφυλάσσουν τους γύρω σου από κάποια μόλυνση που μπορεί να έχεις εσύ.

Επομένως οι χειρουργικές μάσκες δεν συστήνονται για υγιείς ανθρώπους. Φορώντας, λοιπόν, μια τέτοια μάσκα δεν σου εγγυάται κανείς ότι δεν θα κολλήσεις κάτι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει να φοράς χειρουργική μάσκα μόνο αν έχεις τα κύρια συμπτώματα του κορονοϊού, δηλαδή πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Με αυτόν τον τρόπο θα προφυλάξεις τους γύρω σου από το να κολλήσουν. Επίσης συστήνεται να φοράς μάσκα αν φροντίζεις ασθενή που έχει τον ιό.

Αν τέλος επιλέξεις να φορέσεις μάσκα καλό είναι να ακολουθείς το πρωτόκολο. Πλύνε τα χέρια σου πριν βάλεις τη μάσκα, απέφευγε να ακουμπάς το μπροστινό μέρος της μάσκας ενώ τη φοράς και βγαζε την όταν δεν τη χρειάζεσαι. Φυσικά πρέπει να πλύνεις τα χέρια σου και αφού βγάλεις τη μάσκα.

Δες στο παρακάτω video πώς πρέπει να φοράς την χειρουργική μάσκα.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News