Προσωπικά έχω αναρωτηθεί πολλές φορές τι θρεπτικά συστατικά έχουν τα λαχανικά που επεξεργάζομαι στο τηγάνι, την κατσαρόλα και το φούρνο. Διατηρούν τα συστατικά τους ή μήπως τα χάνουν όλα;
Βράσιμο
Ο βρασμός καλό είναι να αποφεύγεται για τα λαχανικά ειδικά αν αυτά έχουν τεμαχιστεί. Αν τα κομμένα λαχανικά βράσουν μέσα σε νερό, μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών συστατικών απελευθερώνονται σε αυτό με αποτέλεσμα πολλές φορές το νερό να είναι πιο ευεργετικό από το πραγματικό λαχανικό. Τέλος, ακόμα και η ποιότητα της γεύσης με το βρασμό μειώνεται.
Βράσιμο στον ατμό
Με το βράσιμο στον ατμό χάνονται οι πολύ μικρές φυτικές θρεπτικές ουσίες των λαχανικών. Οι υψηλές θερμοκρασίες του ατμού κλειδώνουν τις θρεπτικές ουσίες των λαχανικών και δεν τις καταστρέφουν.
Τηγάνισμα
Αυτή η μέθοδος μαγειρέματος επιτρέπει να συντηρηθούν οι φυτικές θρεπτικές ουσίες. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι τα λαχανικά σου να είναι κομμένα σε λεπτές φέτες έτσι ώστε να ζεσταθούν γρηγορότερα. Μαγείρεψέ τα μόνο για μερικά λεπτά έτσι ώστε να διατηρήσουν τη θρεπτική τους αξία.